Κροκέτες με πατάτα και μπρόκολο

45 λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης
Shares 5606bf075942176c08f602bcfddfb1eae4f9ffc25749ab7454da85f803864740

12
Μερίδα/ες
Difficulty ff7c9d703c99daf2ec2af59a591ebe31b6bd74796afe6167236e1316b56ed4a6

1
Βαθμός Δυσκολίας
Συστατικά

Για τον πουρέ

  • 400 γρ. πατάτες μεγάλες κομμένες στη μέση
  • 150 γρ. μπρόκολο κομμένο σε μπουκετάκια
  • 1 κρόκο μεσαίου αυγού
  • 100 γρ. τσένταρ τριμμένο
  • 40 γρ. φρεσκοτριμμένη φρυγανιά
  • 5-6 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο (μόνο τα φυλλαράκια ψιλοκομμένα)
  • 10 φυλλαράκια δυόσμου ψιλοκομμένα

Για το πανάρισμα

  • 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 2 μεσαία αυγά χτυπημένα
  • 100 γρ. σουσάμι
  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για το ντιπ

  • 150 γρ. γιαούρτι
  • 10 φύλλα δυόσμου
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο
  • Ξύσμα από 1 lime
  • Χυμό από μισό lime
Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τον πουρέ

  • Πλένουμε τις πατάτες μας
  • Βάζουμε τις πατάτες σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι και τις καλύπτουμε με νερό
  • Τις βράζουμε για 14-16 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά στο εσωτερικό τους
  • Μόλις βράσουν καλά, και είναι μαλακές τις αφαιρούμε από την φωτιά και τις στραγγίζουμε καλά να φύγουν όλα τα υγρά.
  • Με ένα μαχαίρι τις ξεφλουδίζουμε τραβώντας τη φλούδα τους
  • Στη συνέχεια τις λιώνουμε με πρες-πουρέ ή με ένα πιρούνι
  • Αφού τις λιώσουμε τις βάζουμε πάλι πίσω στο κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά και τις ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Με αυτό το τρόπο θα αφαιρέσουμε την υγρασία από τις πατάτες.
  • Αφαιρούμε τις πατάτες από τη φωτιά και τις αφήνουμε για λίγο στην άκρη
  • Στη συνέχεια σε ένα άλλο κατσαρολάκι, βράζουμε νερό
  • Μόλις το νερό βράσει προσθέτουμε το μπρόκολο, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία, και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 6-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσει
  • Μόλις μαλακώσει, το αφαιρούμε από τη φωτιά και το στραγγίζουμε καλά
  • Για να στραγγίξει ακόμα καλύτερα το βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί όλη η υγρασία
  • Στη συνέχεια κόβουμε το μπρόκολο και το προσθέτουμε στον πουρέ πατάτας μαζί με τον κρόκο αυγού, το τυρί, τη φρυγανιά, το θυμάρι και το δυόσμο και ανακατεύουμε
  • Χωρίζουμε το μείγμα σε 12 ίσες μπάλες και παίρνουμε κάθε μία μπαλίτσα και την πλάθουμε με τα χέρια σε μακρόστενο οβάλ σχήμα
  • Όταν τα πλάσουμε όλα τα βάζουμε στο ψυγείο και τα αφήνουμε για 10 λεπτά.
  • Στη συνεχεια βάζουμε το αλεύρι, τα 2 χτυπημένα αυγά και το σουσάμι σε ξεχωριστά μπολ.
  • Αφού περάσουν τα 10 λεπτά, βγάζουμε από το ψυγείο τις κροκέτες μας
  • Μία μία τις κροκέτες τις περνάμε πρώτα από το αλεύρι, μετά τις βουτάμε στο αυγό και τέλος τις περνάμε από το σουσάμι
  • Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά,  προσθέτουμε μπόλικο ηλιέλαιο και όταν φτάσει στους 180 βαθμούς τηγανίζουμε τις κροκέτες μας για 4-5 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσό χρώμα
  • Όσο τηγανίζονται οι κροκέτες μας, τις ανακατεύουμε συχνά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα
  • Μόλις πάρουν χρυσαφένιο χρώμα τις αφαιρούμε από τη φωτιά και τις βάζουμε πάνω σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί πριν σερβίρουμε.

Για το ντιπ

  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε το γιαούρτι, το δυόσμο, το ελαιόλαδο, το ξύσμα από το lime και το χυμό και ανακατεύουμε.

Πηγή: akispetretzikis.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.