«Θρίλερ» στην διαπραγμάτευση με τη ΔΕΗ: Η τρόικα ζητά πώληση μονάδων

Το παραδέχθηκαν Σταθάκης - Παναγιωτάκης

Η συζήτηση με τους δανειστές γίνεται στο πλαίσιο του Υπερταμείου και εάν θα μεταφερθεί το 17% της εταιρίας από το ΤΑΙΠΕΔ, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας

Δεν φεύγει το θέμα της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, καθώς οι δανειστές επιμένουν στην περιγραφή δομικών μέτρων, όταν έρθει η στιγμή να αξιολογηθεί η πορεία μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ.

Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα θρίλερ στη διαπραγμάτευση που αφορά την τύχη της ΔΕΗ, χωρίς να αποκλείεται η πώληση μονάδων ή ποσοστού της, σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για μείωση του μεριδίου με το σχέδιο των ΝΟΜΕ. Την πίεση από την τρόικα ομολόγησαν ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής.

Αναφορικά με την πώληση του 17% της ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης παραδέχθηκε χθες τη συζήτηση με τους δανειστές και υπογράμμισε ότι γίνεται στο πλαίσιο του Υπερταμείου και εάν θα μεταφερθεί το ποσοστό αυτό από το ΤΑΙΠΕΔ, που έχει ως καταστατική αρχή την ιδιωτικοποίηση αποκλειστικά. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει κάθετη άρνηση των δανειστών να φύγει από το ΤΑΙΠΕΔ το 17%.

Το δεύτερο ζήτημα είναι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, όπου ο πρόεδρος της ΔΕΗ παραδέχθηκε στην Επιτροπή της Βουλής ότι ασκούνται πιέσεις από τους δανειστές για την πώληση μονάδων και μάλιστα όχι μόνο λιγνιτικών αλλά και υδροηλεκτρικών. «Δεν οδηγεί πουθενά η πώληση μονάδων που λένε οι δανειστές, δεν υπάρχει τέτοια επάρκεια ειδικά σε υδροηλεκτρικά που ζητούν» δήλωσε χαρακτηριστικά. Η δήλωση αυτή εκθέτει το υπουργείο Ενέργειας και την κυβέρνηση, καθώς έχει διαψεύσει ότι συζητά πωλήσεις μονάδων και έχει διαψεύσει ότι υπάρχουν πιέσεις από την τρόικα.

Πάντως, η διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά παραμένει ανοιχτή, αν και έχουν συμφωνηθεί κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν στην αύξηση των ποσοτήτων των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, ενώ οι Θεσμοί δεν απέρριψαν την πρόταση της ΔΕΗ για σύσταση εταιρειών λιανικής.

Σχετικά με τα λεγόμενα εναλλακτικά διαρθρωτικά μέτρα σε περίπτωση αποτυχίας των δημοπρασιών, οι δανειστές ζητούν την αναλυτική περιγραφή των εναλλακτικών μέτρων ενώ η κυβέρνηση αποφευχθεί να εξειδικεύσει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα αναμένεται να “παγώσει” μέχρι τον Ιούνιο, όπου και θα γίνει η τελική αξιολόγηση της πορείας των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

Πηγή: protothema.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.