Περικοπές στις συντάξεις από το 2018 ζητά το ΔΝΤ

Περικοπές στις καταβαλλόμενες συντάξεις από το 2018, νωρίτερα απ’ ό,τι θα ήθελε η κυβέρνηση, ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανεβάζοντας, μαζί με τις υπόλοιπες απαιτήσεις του, τον πήχη των δυσκολιών για την επίτευξη συμφωνίας.

Το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέβηκε στη διαπραγμάτευση που ξεκίνησε χθες με σκληρό πακέτο απαιτήσεων από την ελληνική κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων να ξεκινήσουν από του χρόνου οι περικοπές στην προσωπική διαφορά των καταβαλλόμενων συντάξεων, να μειωθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα η εθνική σύνταξη για τις νέες συντάξεις, αλλά και να αναπροσαμοστούν προ τα πάνω τα ποσοστά αναπλήρωσης για τους νέους συνταξιούχους που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Η κυβέρνηση, που αντιτίθεται στο ενδεχόμενο αυτό, επεξεργάζεται τα σενάρια για τις μειώσεις στην προσωπική διαφορά των καταβαλλόμενων συντάξεων με στόχο αυτές να αφορούν συντάξεις άνω των 600 ευρώ και να είναι κλιμακωτές, ανάλογα με το ύψος τους, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις μεγάλες αντιδράσεις που προκαλεί ήδη το μέτρο. Ειδικά το ΔΝΤ έχει ζητήσει:

  • Η περικοπή στην προσωπική διαφορά των συντάξεων που καταβάλλονται σήμερα να αρχίσει το 2018 αντί για το 2019 ή το 2020 και σε βάθος πενταετίας.
  • Να υπάρξει μείωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ. Στην πρόσφατη έκθεσή του χαρακτηρίζει «υψηλή» την εθνική σύνταξη καθώς υπερβαίνει κατά 30% τον μέσο όρο της ΕΕ.
  • Να αναπροσαρμοστούν τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου γιατί θίγουν τους ασφαλισμένους με πολλά έτη ασφάλισης (μειώσεις έως 30%).

Και ενώ οι σημερινές συντάξεις απειλούνται με νέο μαχαίρι, η αδυναμία της ΕΛΣΤΑΤ να καθορίσει τον μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων (εκκρεμούν 100.000 αιτήσεις από τον περασμένο Μάιο), αλλά και τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλομένων, οδηγεί σε ξήλωμα του νόμου Κατρούγκαλου.

Για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων αλλά και για τον επανυπολογισμό των καταβαλλομένων απαιτείται και ο συντελεστής αναπροσαρμογής των μισθών από το 2002 και μετά, ο οποίος αποτελεί σημαντική παράμετρο (προστατεύει τις συντάξεις από περαιτέρω μείωση).

Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται τροπολογία ώστε οι νέες συντάξεις (από τον Μάιο του 2016 και εφεξής) να υπολογιστούν με τους δείκτες αναπροσαρμογής με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), όπως συνέβαινε μέχρι τις 12/5/2016, πριν δηλαδή τεθεί σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορούν να εκκαθαριστούν κοντά στις 60.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, όπως έχει δεσμευθεί το υπ. Εργασίας. Παράλληλα, μπλοκάρει και ο επανυπολογισμός 2 εκατ. κύριων συντάξεων, προκειμένου να διαμορφωθεί η προσωπική διαφορά με βάση την οποία σχεδιάζονται οι περικοπές στις συντάξεις μετά το 2019.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.