«Όσο εγώ είμαι υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν πρόκειται να δεχτώ μείωση των αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες έχουν μειωθεί πάρα πολύ, πάνω από 60%» δήλωσε σήμερα από την Τρίπολη ο Πάνος Καμμένος.
Ο Υπουργός ο οποίος παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας της Δ΄ ΕΣΣΟ, που πραγματοποιήθηκε στην 124 πτέρυγα βασικής εκπαίδευσης εκτιμά πως«δεν είναι ίδια η δουλειά όλων των δημοσίων υπαλλήλων με τους αξιωματικούς και τους υπαξιωματικούς, οι οποίοι δεν εργάζονται σε μια οκτάωρη βάση, αλλά εργάζονται σε εικοσιτετράωρη βάση και είναι σε συνεχή επιφυλακή».
Επίσης, προσέθεσε ότι περιθώρια περικοπών δεν υπάρχουν, ενώ σημείωσε ότι «όσον αφορά τις οποιεσδήποτε αιτιάσεις για μείωση των δαπανών της Άμυνας, αυτή την στιγμή είναι οριακά τα πράγματα»
Σχετικά με τα περί απολύσεων, ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι «δεν υπάρχει ποτέ καμία περίπτωση να συμφωνήσει κανείς από εμάς να απολυθεί στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων».
Με αφορμή την ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι «παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατεύσιμοι, αλλά και οι γονείς τους, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν υψηλό ηθικό, όλοι αντιμετωπίζονται πλέον κατά τον ίδιο τρόπο, ισότιμα, το ρουσφέτι καταργήθηκε». Επίσης ανέφερε ότι «θα αντιμετωπιστούν με κοινωνικά κριτήρια εκείνες οι περιπτώσεις, τις οποίες οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε».
Ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της στράτευσης των γυναικών, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι «η σκέψη που υπάρχει, και θα την εξετάσουμε με τους αρχηγούς και τα επιτελεία, είναι η δυνατότητα της εθελοντικής στράτευσης των γυναικών», οι οποίες όπως συμπλήρωσε, «δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους άντρες συναδέλφους τους».
Όπως εξήγησε, «όποιες το θελήσουν, θα μπορούν να υπηρετήσουν σε εθελοντική βάση τις Ένοπλες Δυνάμεις, να λάβουν τη βασική εκπαίδευση, ώστε να μπορούν, σε περίπτωση που χρειαστεί, να αντιμετωπίσουν επάξια τον οποιοδήποτε κίνδυνο για την πατρίδα μας, και παράλληλα να στελεχώσουν υπηρεσίες που θα μπορέσουν να αποδεσμεύσουν άλλες δυνάμεις για την παραμεθόριο».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το πότε θα ξεκινήσει η υλοποίηση αυτής της σκέψης, ο Πάνος Καμμένος είπε ότι «θα ξεκινήσει η συζήτηση στο Συμβούλιο Άμυνας με τα επιτελεία, με την πολιτική ηγεσία και με την κοινωνία, για να δούμε πώς μπορεί να γίνει αυτό με τον καλύτερο τρόπο». Στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε την Ελλάδα, Ισραήλ, ώστε να έχουμε υποχρεωτική στράτευση, αλλά θα δώσουμε τη δυνατότητα στην εθελοντική στράτευση».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου, για τον αν θα υπάρξουν αλλαγές στις στρατιωτικές μονάδες, ο Πάνος Καμμένος εξέφρασε την λύπη του για την απουσία, όπως είπε, εκπροσώπων τοπικών αρχών από την τελετή της ορκωμοσίας: «Θέλω να πω ότι λυπάμαι πάρα πολύ γιατί παρότι γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια από τις Ένοπλες Δυνάμεις και από την στρατιωτική και την πολιτική ηγεσία να διατηρήσουμε τις μονάδες σε περιοχές που δεν έχουν ανάγκη ασφάλειας, όπως είναι η Τρίπολη, οι τοπικές αρχές μάς αγνόησαν. Δεν είναι παρόντες ούτε ο περιφερειάρχης, ούτε ο δήμαρχος και αυτό με λυπεί ιδιαιτέρως. Θέλω να ξέρετε ότι η προσπάθεια την οποία κάνουμε για να διατηρήσουμε μονάδες σε αυτές τις περιοχές είναι πάρα πολύ μεγάλη», είπε μεταξύ άλλων και τόνισε πως «αντιλαμβάνεστε ότι άλλες περιοχές της χώρας μας έχουν την ανάγκη των νεοσυλλέκτων όσον αφορά και τα θέματα της οργάνωσης της άμυνας μας».
Νωρίτερα, κατά την διάρκεια της ομιλίας του προς τους νεοσύλλεκτους, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος συνοδευόταν από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου της Αεροπορίας, αντιπτέραρχο Χρήστο Βαΐτση, αναφέρθηκε στον ρόλο των Ενόπλων δυνάμεων, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Σήμερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις ως μέρος του ελληνικού λαού συμμετέχουν ενεργά και αποτελεσματικά στο εγχείρημα της ανασυγκρότησης του τόπου. Παρά τις σημαντικές περικοπές στον προϋπολογισμό τους, δεν έχει καμφθεί το ηθικό των στελεχών, ούτε έχει υποβαθμιστεί η μαχητική ισχύς του εθνικού-αμυντικού μας συστήματος. Αντίθετα, ακόμα και σήμερα η Ελλάδα, σε ένα περιβάλλον ρευστότητας και ανασφάλειας, αποτελεί ένα πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Μια χώρα που εργάζεται συστηματικά για να εδραιώσει στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, αλληλοκατανόησης και συνεργασίας».