15 λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης
1
Βαθμός Δυσκολίας
Συστατικά
- 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης
- ¼ κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- ¼ κ.γ. κουρκουμάς
- 240 γρ. τυρί cheddar τριμμένο, καλής ποιότητας
- 70 γρ. κρύο βούτυρο, ανάλατο, κομμένο σε κυβάκια
- 40 ml παγωμένο νερό
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι, τον κουρκουμά και την πάπρικα και χτυπάμε μέχρι να σπάσει τελείως το βούτυρο
- Προσθέτουμε το τυρί και συνεχίζουμε να χτυπάμε για περίπου 1 λεπτό, μέχρι τα υλικά μας να γίνουν τρίμμα.
- Στην συνέχεια ρίχνουμε το παγωμένο νερό και χτυπάμε για 20 δευτερόλεπτα (προσθέτουμε το νερό σιγά σιγά, μέχρι η ζύμη μας να κολλάει στη λεπίδα).
- Βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο και τη χωρίζουμε στα 2.
- Σχηματίζουμε με το ζυμάρι 2 μπάλες.
- Τυλίγουμε τις μπάλες με μεμβράνη και τις αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180° C στον αέρα.
- Αφαιρούμε την μεμβράνη και από τα δύο μπαλάκια.
- Απλώνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασίας μας, τοποθετούμε πάνω το πρώτο μπαλάκι ζύμης και πασπαλίζουμε με ακόμα λίγο αλεύρι.
- Με τον πλάστη ανοίγουμε σιγά σιγά τη ζύμη μας. Ανοίγουμε καλά μέχρι το φύλλο μας να γίνει λεπτό σαν 10 φύλλα χαρτί ενωμένα (περίπου 3-4 χιλ.)
- Με ένα πινέλο σκουπίζουμε το πολύ αλεύρι από τη ζύμη μας.
- Με τη βοήθεια κουπ πατ διαφόρων σχημάτων, φτιάχνουμε και κόβουμε τα κρακεράκια μας σε σχέδια που επιθυμούμε.
- Απλώνουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα.
- Επαναλαμβάνουμε και για το δεύτερο μπαλάκι ζύμης.
- Ψήνουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν λίγο και να αποκτήσουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και σερβίρουμε.
Πηγή: akispetretzikis.com