Ο Ιανουάριος καταγράφεται ως ένας από τους πιο κρύους μήνες των τελευταίων μηνών στην Ευρώπη, ενώ ψύχος αναμένεται και τις δύο πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου.
Η κούρσα που κάνουν οι χώρες για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες φαίνεται κυρίως από τις εξελίξεις στην αγορά φυσικού αερίου. Μέχρι τον περσινό Σεπτέμβριο οι μεγάλες πωλήσεις φυσικού αερίου από χώρες όπως η Ρωσία και η Νορβηγία είχαν οδηγήσει τις τιμές κοντά σε χαμηλά επίπεδα εξαετίας. Μετά τη βουτιά στις θερμοκρασίες όμως όλα άλλαξαν άρδην.
Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των τιμών διαδραμάτισε και η διόγκωση της ζήτησης για φυσικό αέριο από την Ασία καθώς οι χώρες εκεί φάνηκαν διατεθειμένες να πληρώσουν υψηλότερες τιμές για να καλύψουν την αυξημένη και εκεί ζήτηση. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες αύξησαν κατακόρυφα τις ανάγκες για ενέργεια.
Στη Γαλλία χτύπησε συναγερμός για να καλυφθούν οι ανάγκες σε ενέργεια των νότιων περιοχών της λόγω του ψύχους. Στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία χρειάστηκε να εκκενωθούν απομακρυσμένα χωριά όταν οι κάτοικοι έμειναν χωρίς θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα. Στην Τουρκία οι Αρχές ζήτησαν να μειωθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.
Στη Ρουμανία και σε πολλές άλλες χώρες στράφηκαν σε μορφές ενέργειας όπως το κάρβουνο. Ομως και εκεί τα αποθέματα σύντομα μειώθηκαν σημαντικά ενώ ταυτόχρονα οι αντίξοες καιρικές συνθήκες έκαναν πιο δύσκολη τη μεταφορά των αποθεμάτων που είχαν απομείνει.
Πηγή: cnn.gr