Κινήσεις για τη διασφάλιση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες και την αποφυγή ενδεχόμενου «κουρέματος» γίνονται από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Η Τράπεζα της Ελλάδος σχεδιάζει να πραγματοποιηθεί ως το τέλος του χρόνου η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Συγκεκριμένα, η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει τη μεθεπόμενη εβδομάδα- σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος»- με τα stress tests και να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Ο σχεδιασμός της κεντρικής τράπεζας και της ενιαίας ευρωπαϊκής εποπτικής αρχής SSM δεν προβλέπει προσφυγή στα χρήματα των καταθετών, με bail in, για τη διάσωση των τραπεζών. Αυτό που εκτιμούν κορυφαία στελέχη της ΤτΕ είναι πως τα 25 δισ. που προβλέπονται από τη συμφωνία, για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών, αρκούν προκειμένου οι καταθέσεις να είναι εξασφαλισμένες.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κεντρικής τράπεζας και της ενιαίας ευρωπαϊκής εποπτικής αρχής SSM, δεν προβλέπεται η προσφυγή στα χρήματα των καταθετών (bail in) για τη διάσωση των τραπεζών. Κορυφαίες πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος επισημαίνουν ότι με τα 25 δισ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία για την κεφαλαιακή ενίσχυση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι εξασφαλισμένες.
Μάλιστα, Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο να υπάρξει επίσημη δήλωση από το Ευρωσύστημα, που να εγγυάται την ασφάλεια των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Παράλληλα, πηγές της εφημερίδας ανέφεραν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας έχει πείσει τους Ευρωπαίους συναδέλφους του ότι η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος και δεν μπορεί να εφαρμοστεί «κούρεμα» καταθέσεων, προκειμένου να διασωθούν οι τράπεζες.
Δεδομένου ότι το νέο ευρωπαϊκό καθεστώς για τη διάσωση των τραπεζών – που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή – προβλέπει ότι η συμμετοχή των καταθέσεων με υπόλοιπα άνω των 100.000 ευρώ στη διάσωση τραπεζών ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2016, ο διοικητής της ΤτΕ πιέζει προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης ως το τέλος του έτους.
Ο κίνδυνος για bail in έχει απομακρυνθεί και τείνει να μηδενιστεί, εκτιμούν και αναλυτές, θεσμικοί παράγοντες και τραπεζικοί κύκλοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Αλλωστε τόσο ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας- και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ- Κριστιάν Νουαγέ έχουν πάρει ανάλογη θέση. Ο Ντράγκι, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ημερησίας», φέρεται να έκανε εισήγηση κατά ενδεχόμενου «κουρέματος», σε κλειστό ανεπίσημο δείπνο, παρουσία κεντρικών τραπεζιτών από όλη την ευρωζώνη. Επιπλέον ο Νουαγέ, σε συνέντευξή του στη Le Monde δήλωσε ριζικά αντίθετος σε «κούρεμα» καταθέσεων, καθώς όπως τόνισε με μία τέτοια κίνηση θα χανόταν η εμπιστοσύνη και θα καταστρεφόταν η παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας καθώς οι περισσότεροι τέτοιοι πελάτες είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
iefimerida.gr