Οι δίαιτες πρόσληψης χαμηλού ποσοστού θερμίδων, μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, λένε για ακόμη μια φορά οι επιστήμονες, σύμφωνα και με τα νέα συμπεράσματα μιας ακόμη Βρετανικής έρευνας.
Οι επιστήμονες των πανεπιστημίων του Έξετερ και του Μπρίστολ, με επικεφαλής τον ψυχολόγο ‘Αντριου Χίγκινσον του πρώτου, βάσισαν τις παρατηρήσεις τους όχι μόνο σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπους, αλλά και σε πουλιά και άλλα ζώα.
Τα πειράματα έδειξαν ότι όπως συμβαίνει και με άλλα πλάσματα, ο ανθρώπινος εγκέφαλος «διαβάζει» τις δίαιτες ως σύντομης διάρκειας λιμούς. Έτσι, ωθεί το σώμα -για λόγους αυτοσυντήρησης- να αποθηκεύσει περισσότερο λίπος, προμειμένου να έχει απόθεμα για μελλοντικές ελλείψεις τροφής.
Όταν όμως κάποιος δεν καταφεύγει σε αλλεπάλληλες «δραστικές» δίαιτες κάθε λίγο και λιγάκι, τότε ο εγκέφαλος καθησυχάζεται ότι η προμήθεια της τροφής είναι επαρκής και αξιόπιστη τώρα και στο μέλλον, οπότε δεν έχει λόγο να αποθηκεύσει έξτρα λίπος.
Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι πολλοί οργανισμοί, από ένστικτο αντιδρούν στην περιοδική έλλειψη τροφής με την κατάλληλη άμυνα, παχαίνοντας δηλαδή περισσότερο, εξασφαλίζοντας έτσι το αντίθετο επιθυμητό αποτέλεσμα για τους ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος.
Οι επιστήμονες εξηγούν ότι, η λειτουργία αυτή, του εγκεφάλου, είναι μια «ορθολογική» αντίδραση και έχει βαθιές ρίζες στην εξέλιξη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ