«Κάναμε λάθη, δεν υπάρχει αμφιβολία…και φέρω ο ίδιος ευθύνη για έναν αριθμό εξ αυτών» δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στο CNN. «Αλλά η αλήθεια είναι ότι η πολύ ισχυρή τρόικα των δανειστών δεν ενδιαφερόταν για μια λογική, έντιμη, αμοιβαία επωφελή συμφωνία», πρόσθεσε.
«Νομίζω ότι μια πιο στενή εξέταση θα αποκαλύψει την αλήθεια: Ενδιαφέρονταν πολύ περισσότερο να ταπεινώσουν αυτή την κυβέρνηση και να την ανατρέψουν, ή τουλάχιστον να διασφαλίσουν ότι θα πέσει μόνη της λόγω των πολιτικών της, από ό,τι ενδιαφέρονταν για μια συμφωνία που θα μπορούσε για παράδειγμα να εξασφαλίσει πως θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω».
«Είναι πολύ δύσκολο για εμένα, όσο και αν θα ήθελα να το κάνω, να πάρω την ευθύνη για μια πολιτική για την οποία παραιτήθηκα» συμπλήρωσε- τονίζοντας ότι «παραιτήθηκε», δεν «απολύθηκε».
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, είπε ότι ο κόσμος ψήφισε «όχι» στην «παράταση και την υποκρισία», αλλά «ήταν ξεκάθαρο σε μένα τη νύχτα του δημοψηφίσματος ότι η θέση της κυβέρνησης ήταν να πει “ναι”». Ωστόσο, εξέφρασε τη συμπάθειά του προς τον Αλέξη Τσίπρα: «Ήταν μπροστά σε μια επιλογή: Αυτοκτονείς ή σε εκτελούν…ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε ότι θα ήταν καλύτερο για τον ελληνικό λαό η κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα με το οποίο η ίδια διαφωνεί. Άνθρωποι σαν εμένα πίστεψαν ότι θα ήταν πιο έντιμο, και μακροπρόθεσμα πιο σωστό, να παραιτηθούμε. Για αυτό παραιτήθηκα. Αλλά αναγνωρίζω ότι τα επιχειρήματά του είναι το ίδιο ισχυρά με τα δικά μου».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι συμφωνεί με τον νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν όσον αφορά στην άποψή του ότι «υπερεκτίμησε τις ικανότητες της κυβέρνησης»: «Δεν είναι αλήθεια ότι δεν είχαμε Plan B. Είχαμε Plan B. Εμείς στο υπουργείο Οικονομικών το αναπτύξαμε. Υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού, που μας διέταξε να το κάνουμε, πριν καν βρεθούμε στο υπουργείο Οικονομικών. Φυσικά καταλαβαίνετε ότι αυτά τα σχέδια – τα Plan B- είναι εξ ορισμού πολύ ατελή, επειδή πρέπει να παραμείνουν σε έναν στενό κύκλο ανθρώπων, αλλιώς μπορεί να διαρρεύσουν και να προκύψει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία».
Ωστόσο, σημειώνει ότι το σχέδιο δεν ήταν η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη, αλλά να αποκτήσει ένα «euro-denominated» νόμισμα- με άλλα λόγια, η κυβέρνηση να τυπώσει το δικό της, προσωρινό νόμισμα, «δεμένο» στην αξία του ευρώ. «Η ουσία είναι ότι αυτό το Plan B δεν τέθηκε σε εφαρμογή, δεν πήρα πράσινο φως…αυτός ήταν ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους παραιτήθηκα».
huffingtonpost.gr