Η πείνα είναι ένα φυσιολογικό αίσθημα το οποίο νοιώθουμε όλοι μας, αργά ή γρήγορα, περισσότερο ή λιγότερο έντονα. Ωστόσο, το διαρκές αίσθημα πείνας μπορεί να υποκρύπτει κάποιο πρόβλημα υγείας το οποίο απλώς δεν έχουν αντιληφθεί.
Αν, λοιπόν, αισθανόμαστε διαρκώς πεινασμένοι, καλό θα ήταν να επισκεφθούμε το γιατρό μας καθώς ενδέχεται να πάσχουμε από:
Υπερθυρεοειδισμό: στην περίπτωση αυτή, ο θυρεοειδής αδένας μας εκκρίνει περισσότερη ποσότητα ορμονών, απ’ όση θεωρείται φυσιολογική. Έτσι, από τη μία ο μεταβολισμός μας «δουλεύει στα κόκκινα» και δυσλειτουργεί και το αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα να πεινάμε διαρκώς.
Υπογλυκαιμία: συνήθως η υπογλυκαιμία είναι παροδικό φαινόμενο και ξεπερνιέται με τη διατροφή. Αν, ωστόσο, η πείνα εμμένει, τότε καλός είναι ένας έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα μας.
Στρες: το στρες επιδρά στον οργανισμό ως σοκ, με παραγωγή πολλών ορμονών οι οποίες με τη σειρά τους, επιδρούν στο μεταβολισμό. Αν οι δράσεις του στρες δεν εκτονωθούν και δεν αρθεί ο στρεσογόνος παράγοντας, το σώμα μας αντιδρά μέσω της ανάγκης για επιπλέον τροφή.
Κατάθλιψη: η κατάθλιψη, πέραν των ψυχολογικών συνεπειών έχει και σωματική έκφραση, μέσω χαμηλών επιπέδων σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με την διάθεση, και αυξάνεται με γλυκά ή λιπαρές τροφές.
Αϋπνία: η έλλειψη ύπνου προκαλεί έντονο αίσθημα πείνας, λόγω χαμηλών επιπέδων των ορμονών του κορεσμού και αύξηση των ουσιών που επιτείνουν την ανάγκη κατανάλωσης τροφής, άσχετα αν ο οργανισμός την έχει ανάγκη ή όχι.
Πηγή: http://www.topontiki.gr/