Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπος Κασίμης με αφορμή τη συμμετοχή του στη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης που πραγματοποιήθηκε στο Άργος Ορεστικό αλλά και την παρουσία του ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στις εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου στην Καστοριά μίλησε στο inkastoria.gr για τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, τη δυνατότητα προώθησης των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές αλλά και για τα προγράμματα που απευθύνονται σε νέους αγρότες.
Συνέντευξη στην Χριστίνα Αγγελή
Σε ποιο θέμα επικεντρώσατε την τοποθέτηση σας στη συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Άργος Ορεστικό;
Σήμερα ουσιαστικά παρουσιάσαμε αφενός τις δυνατότητες που υπάρχουν στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για την ενίσχυση τόσο των ιδιωτικών επενδύσεων, όσο και μιας σειράς άλλων προγραμμάτων, που αφορούν από δημόσιες υποδομές μέχρι προγράμματα που συνδέονται με τον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση της ελληνικής γεωργίας, όσο και μια προσπάθεια παρουσίασης των δυνατοτήτων προώθησης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων τόσο στην ελληνική όσο και στις διεθνείς αγορές. Αυτά τα δύο σκέλη είχε ουσιαστικά η σημερινή εκδήλωση και προφανώς θέλαμε να ανταλλάξουμε απόψεις με τους τοπικούς φορείς, ώστε πραγματικά ένα εργαλείο πολιτικής, όπως είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης να μπορέσει να προσεγγίσει περισσότερο κόσμο με στόχο να βελτιώσουμε τις προϋποθέσεις ανάπτυξης του αγροτικού τομέα στη χώρα.
Οι συμμετέχοντες ήταν δεκτικοί απέναντι στις νέες προτάσεις που τους παρουσιάσατε;
Αν κρίνω από τη συνάντηση εδώ που συντρώγουμε και συζητάμε σημαίνει ότι συνεχίζουμε τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων για τις δυνατότητες που παρέχονται από το καινούριο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο είναι ένα πρόγραμμα κοινοτικής χρηματοδότησης 4,7 δισεκατομμυρίων για την προγραμματική περίοδο που με τη δημόσια δαπάνη θα ανέλθει στα 6 δισεκατομμύρια περίπου. Είναι σημαντικοί πόροι τους οποίους πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις προκηρύξεις του προγράμματος και είμαστε ευτυχείς που υπάρχει ενδιαφέρον, υπάρχει ζήτηση για τα μέτρα και πιστεύω ότι θα είναι αποτελεσματικά μέτρα για την αγροτική ανάπτυξη.
Ποιες είναι οι δυνατότητες που παρέχει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης;
Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης παρέχει πολλαπλού τύπου δυνατότητες για να υποστηρίξει ουσιαστικά δύο κεντρικούς στρατηγικούς στόχους. Ο ένας είναι να στηρίξει τη βιωσιμότητα του αγροδιατροφικού τομέα στην ελληνική οικονομία και ο δεύτερος να συμβάλει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στις αγροτικές περιοχές. Σε ότι αφορά το πρώτο, αυτό σημαίνει μια σειρά μέτρα τα οποία ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα στην ελληνική γεωργία, την εξωστρέφεια, την ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας που παράγουμε. Στο δεύτερο σκέλος, μια σειρά μέτρα που αφενός ενισχύουν τη διαφοροποίηση του εισοδήματος των νοικοκυριών της υπαίθρου και αφετέρου στηρίζουν τη δημογραφική ανανέωση, την τοπική ανάπτυξη μέσα από προγράμματα LEADER, ώστε πραγματικά όχι απλά να έχουμε ένα βιώσιμο αγροδιατροφικό τομέα αλλά να έχουμε και έναν βιώσιμο με όρους κοινωνικούς αγροτικό πληθυσμό.
Πόσο εύκολη είναι η προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές;
Δεν είναι τόσο εύκολη αλλά δεν είναι και αδύνατη και αυτό το αποδεικνύει το γεγονός ότι στα χρόνια της κρίσης ο αγροτικός τομέας επέδειξε μια απρόσμενη δυναμική στις εξαγωγές. Είναι ο πιο δυναμικός τομέας της οικονομίας μας σε ότι αφορά την παρουσία στην γκάμα των εξαγώγιμων προϊόντων και υπό αυτή την έννοια σημαίνει ότι τα προϊόντα μας έχουν την ποιότητα, έχουν την ταυτότητα πραγματικά να ανταγωνιστούν στις διεθνείς αγορές. Πρέπει να λύσουμε ορισμένα ζητήματα όπως το κόστος, να παράγουμε φθηνότερα, το ζήτημα της μεγέθυνσης και της εξασφάλισης της κρίσιμης μάζας, του κρίσιμου όγκου μάλλον των προϊόντων και εννοείται πάντα προστατεύοντας την ποιότητα των προϊόντων μας. Άρα η ανταγωνιστικότητα συνδέεται με μια συνειδητή προσπάθεια να διατηρήσουμε την ποιότητα και να εξασφαλίσουμε τις καλές τιμές και αν το θέλετε την προστιθέμενη αξία που χρειάζεται αυτή η προσφορά.
Ποιο ελληνικό προϊόν κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές;
Ελιά, λάδι, φέτα, οπωροκηπευτικά είναι τα βασικά προϊόντα που εξάγει η χώρα μας.
Υπάρχουν προγράμματα που απευθύνονται σε νέους αγρότες;
Βεβαίως ένα πρόγραμμα που μόλις προκηρύξαμε είναι το Πρόγραμμα των Νέων Γεωργών το οποίο προβλέπει την χρηματοδότηση εγκατάστασης στον αγροτικό χώρο και την ανάληψη της γεωργικής δραστηριότητας σε νέους με μια χρηματοδότηση που κυμαίνεται μεταξύ 17.000 και 22.000 με βάση τον προσανατολισμό της παραγωγής και τον τόπο εγκατάστασης. Είναι ένα μέτρο λοιπόν που είναι στον αέρα τώρα και έχει έναν προϋπολογισμό 241.000.000 ευρώ και υπάρχει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον. Το σημαντικό είναι ότι αυτό είναι μόνο η αρχή διότι στη συνέχεια θα έχουν τη δυνατότητα οι νέοι γεωργοί μετά την ένταξη τους να ενταχθούν και σε άλλα επενδυτικά προγράμματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης όπως είναι τα σχέδια βελτίωσης, όπως είναι οι ομάδες παραγωγών, η μεταποίηση ώστε πραγματικά μέσα από πολλές δράσεις να μπορέσουν να γίνουν βιώσιμοι, ανταγωνιστικοί και να ανοίξουν δρόμους για αυτό που πραγματικά ζητάμε.
Ποιο είναι το ποιο σημαντικό πρόβλημα που καλείστε να αντιμετωπίσετε από τη θέση που κατέχετε;
Πολλά. Κατά τη γνώμη μου το ένα και κύριο θέμα σε ότι αφορά την παρουσία της χώρας μας, είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και του υπουργείου μας στη διεθνή σκηνή, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Νομίζω ότι έχουμε καταφέρει πολλά σε αυτή την κατεύθυνση γιατί ειρήσθω εν παρόδω είμαι και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου. Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με την εφαρμογή μιας πολιτικής, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα, να ενισχυθεί το γεωργικό εισόδημα, να αποφευχθούν οι καταλογισμοί και τα πρόστιμα από την κακή εφαρμογή της πολιτικής ώστε πραγματικά να χτίσουμε μια βιώσιμη και ανταγωνιστική γεωργία. Παράλληλα, αξιοποίηση των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στο οποίο αναφέρθηκα νωρίτερα πάλι για να ενισχύσουμε τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας και την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας. Νομίζω με πόρους περίπου 20 δισεκατομμυρίων στα επόμενα χρόνια σε αυτή την προγραμματική περίοδο 14 περίπου 15 δισεκατομμύρια από τον πρώτο πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και άλλα περίπου 5 για την ακρίβεια 4,7 δισεκατομμύρια από το δεύτερο πυλώνα νομίζω ότι είναι ένας τομέας της οικονομίας που είναι σε ευνοϊκή αν θέλετε προνομιούχο θέση με καθαρή εισροή πόρων της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων. Η καλή αξιοποίηση των πόρων, η ορθολογική αξιοποίηση, η υψηλή απορρόφηση είναι κεντρικά στοιχεία μιας πολιτικής που μπορούν στρατηγικά να λύσουν αρκετά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας.
Τι θα λέγατε σε ένα νέο παιδί που προέρχεται από αγροτική οικογένεια; Θα προσπαθούσατε να του ενισχύσετε την άποψη να ασχοληθεί με τη συνέχεια της αγροτικής τους επιχείρησης;
Θα του έλεγα καταρχήν να κλείσει τα αυτιά του ή τα αυτιά της στις σειρήνες της αστικοποίησης και να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλες τις ευκαιρίες που προσφέρονται στον αγροτικό τομέα. Πρέπει να σας πω, ότι στα χρόνια της κρίσης, η γεωργία και ο αγροδιατροφικός τομέας επιδεικνύει την καλύτερη δυνατή συμπεριφορά με όρους ανταγωνισμού, με όρους αντοχής, ανθεκτικότητας και αυτό καταγράφεται σε όλα τα μεγέθη. Τόσο με την αύξηση της συμμετοχής του αγροτικού τομέα στο ΑΕΠ της χώρας, όσο και στην απασχόληση, όσο και στις εξαγωγές και την εξωστρέφεια. Αυτά αν δει κανείς μαζί με τις δυνατότητες που παρέχονται για την ανταγωνιστική θέση των προϊόντων ποιότητας και ταυτότητας της χώρας μας θα έλεγα για ένα νέο δυναμικό, με καλύτερη ενημέρωση, καλύτερη παιδεία εκεί νομίζω ότι είναι το μέλλον.