«Οι προτάσεις της Ευρώπης για το ελληνικό χρέος δεν θα αλλάξουν τα δεδομένα (Europe’s proposals for the Greek debt will not be a game changer)». Με αυτή τη φράση στέλεχος κοντά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ξεκαθάρισε στο περιθώριο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ στο CNN Greece πως δεν θα πρέπει να καλλιεργούνται υψηλές προσδοκίες για το ελληνικό χρέος.
Η συγκεκριμένη δήλωση που είναι εναρμονισμένη με τη χθεσινή αναφορά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε πως «η συζήτηση για το χρέος είναι παραπλανητική για τους ανθρώπους στην Ελλάδα» δείχνει αφενός πως οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν τις παροτρύνσεις του ΔΝΤ για γενναία ελάφρυνση του χρέους, αφετέρου πως δεν θα επιτρέψουν στην ελληνική κυβέρνηση να καλλιεργεί εντυπώσεις για τη μορφή της τελικής διευθέτησης του ζητήματος.
Κοινοτική πηγή δήλωσε στο CNN Greece πως οι οριστικές προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να αναμένονται «σε περίπου δύο μήνες». Όπως ξεκαθάρισε, στόχος είναι να δοθεί στους επενδυτές ένας «καθαρός ορίζοντας» για τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της Ελλάδος σε βάθος χρόνου και να διασφαλιστεί πως η χώρα δεν θα είναι μεσοπρόθεσμα εκτεθειμένη σε επιτοκιακούς κινδύνους.
«Στόχος είναι να διασφαλιστεί πως το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα είναι χαμηλό. Αυτή είναι μια απαραίτητη συνθήκη για να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε σχετικά.
Για το εάν υπάρχουν τελικά σενάρια για τον τρόπο που η Ελλάδα θα μειώσει τον επιτοκιακό κίνδυνο, δηλαδή θα προστατευθεί από ενδεχόμενη αύξηση των κυμαινομένων επιτοκίων με τα οποία έχει δανειστεί, η ίδια πηγή ανέφερε πως αυτά τα σενάρια «δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί».
Για το εάν θα μπορούσε να υπάρξει μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 είπε πως ο στόχος του 3,5% έχει προσδιοριστεί από τη Σύνοδο των ηγετών της ζώνης του ευρώ τον Αύγουστο του 2015 και πως είναι το «βασικό σενάριο» επί του οποίου εργάζονται σήμερα οι Ευρωπαίοι.
Σε κάθε περίπτωση στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις για το ζήτημα του χρέους και ειδικά για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να καταγράφει η Ελλάδα σε μεσοπρόθεσμη βάση.
Πηγή: cnn.gr