1 ώρα 30 λεπτά Χρόνος Εκτέλεσης
οικογενειακή μερίδα
βαθμός δυσκολίας 1
Συστατικά
- 2 πράσινα μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια 0,5 εκ.
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 6 λουκάνικα Φρανκφούρτης (350 γρ. συνολικά) κομμένα ροδέλες (ή chorizo αν το πιάτο είναι για ενήλικους)
- 250 γρ. τυρί τριμμένο
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. θυμάρι αποξηραμένο
- 1 αυγό
- αλάτι – πιπέρι
- 2 φύλλα σφολιάτας ή κουρού
- 1 κρόκο για άλειμμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
- Σοτάρουμε σε ένα τηγάνι σε υψηλή φωτιά τα κομμένα μήλα στο βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να μαλακώσουν, να καραμελώσουν και να λιώσουν λίγο από μόνα τους. Αυτό θα πάρει 7-8 λεπτά. Μόλις ετοιμαστούν τα αφήνουμε στην άκρη.
- Αφαιρούμε το περίβλημα των λουκάνικων αν μπορούμε και τα βάζουμε στο μπλέντερ για να τα τρίψουμε. Σοτάρουμε το “κρέας” από τα λουκάνικα σε ένα τηγανάκι χωρίς λιπαρή ουσιά για 3-4 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη σε ένα μπολ να κρυώσουν.
- Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα τα μήλα, το λουκάνικο, το τυρί , τον μαϊντανό, το θυμάρι και το αυγό, μέχρι να γίνουν ένα ωραίο μείγμα και δέσουν όλα τα υλικά μεταξύ τους.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.
- Ετοιμάζουμε γεμίζοντας κορνέ με τη γέμιση αν θέλουμε ένα πιο ομοιόμορφο γέμισμα ή την απλώνουμε με τα χέρια μας.
- Απλώνουμε το ένα φύλλο της σφολιάτας πάνω σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο.
- Με τη γέμιση κάνουμε τρεις παράλληλες γραμμές κατα μήκος μεγάλης πλευράς της σφολιάτας, σε ίση απόσταση τη μία από την άλλη και αφήνοντας 2 εκ περιθώριο από τις άκριες της σφολιάτας.
- Ο σκοπός είναι όταν βάλουμε και την άλλη σφολιάτα από πάνω να κάνουμε με τη μία 3 μακρόστενα μπαστούνια γεμιστά.
- Με ένα πινέλο απλώνουμε λίγο νερό ή λίγο αυγό στα κενά ανάμεσα στη γέμιση ώστε να κολλήσει καλά το πάνω φύλλο.
- Βάζουμε και το δεύτερο φύλλο σφολιάτας πάνω από τη γέμιση. Με προσοχή πιέζουμε ανάμεσα στη γέμιση για να κολλήσουν τα δύο φύλλα.
- Κόβουμε στα 3 κατά μήκος ώστε να έχουμε 3 γεμιστά μπαστούνια και μετά το κάθε ένα στα 3 ή στα 4 ώστε να έχουμε συνολικά 12 κομμάτια.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε μια δυο χαρακιές πάνω σε κάθε κομμάτι. Με ένα πινέλο απλώνουμε τον κρόκο ελαφρά χτυπημένο με 1 κ.γ. νερό επάνω τους.
- Ψήνουμε για 15-20 λεπτά ή όσο χρειαστεί μέχρι να χρυσίσει η ζύμη και να ψηθεί η γέμιση.
Πηγή: akispetretzikis.com