Bloomberg: Πολύ επικίνδυνο το παιχνίδι του Ερντογάν – «Έμοιαζε προετοιμασμένος για το αινιγματικά κακοσχεδιασμένο πραξικόπημα»

Bloomberg: Πολύ επικίνδυνο το παιχνίδι του Ερντογάν – «Έμοιαζε προετοιμασμένος για το αινιγματικά κακοσχεδιασμένο πραξικόπημα»

Η σκληρή αντίδραση του Ερντογάν στο κακοσχεδιασμένο πραξικόπημα του περασμένου Σαββάτου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πρόκληση μιας νέας προσπάθειας, σύμφωνα με ειδικούς στα πραξικοπήματα, γράφει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Η ανταπόδοση ήταν ταχεία και σαρωτική. Μέχρι τη Δευτέρα είχαν συλληφθεί ή απολυθεί σχεδόν 20.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων, στρατιωτικών, δικαστών και υπαλλήλων των υπουργείων εσωτερικών και οικονομικών. Πλήθη καταγράφηκαν να δέρνουν και να μαστιγώνουν στρατιώτες που είχαν παραδοθεί και να προσπαθούν να πετάξουν κάποιους από τους τραυματισμένους στρατιώτες από γέφυρα της Κωνσταντινούπολης. Πλήθη στους δρόμους φώναζαν και ζητούσαν την επαναφορά της θανατικής ποινής, την οποία η χώρα κατήργησε στο πλαίσιο των συζητήσεων για ένταξη στην ΕΕ.

«Αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή είναι ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι» λέει ο  Naunihal Singh, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα. «Διακινδυνεύει το χειρότερο, ακόμη μία νέα προσπάθεια πραξικοπήματος και το πιο πιθανό την ανταρσία από ανθρώπους που θεωρούν ότι έχουν αδικηθεί».

Η πιο σοφή κίνηση θα ήταν να επιτρέψει στις ένοπλες δυνάμεις να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση με τους δικούς τους όρους, παρά να παίρνει πάνω του το βάρος της τιμωρίας των στρατιωτών με «τους δικούς του δικαστές και κατήγορους» λέει ο Edward Luttwak, συγγραφέας βιβλίων για τα πραξικοπήματα. «Από τη στιγμή που οι οπαδοί του Ερντπογάν είναι πιο παθιασμένοι και πιο πολλοί από τους αντιπάλους τους, το αίσθημα της απογοήτευσης που νιώθουν οι αντίπαλοί του δεν μπορεί εύκολα να υποχωρήσει».

«Η Τουρκία είναι γεμάτη με ανθρώπους που νοιώθουν ότι δεν εκπροσωπούνται» λέει ο 36χρονος Hev Okcuoglu, που εργάζεται σε εκδοτική εταιρεία και προσθέτει ότι «δεν έχει απομείνει ένα νομιμοποιημένο πλαίσιο για τους ανθρώπους να εκφράσουν την έλλειψη ικανοποίησης».

Τέτοια αισθήματα σε συνδυασμό με την σκληρή αντίδραση του Ερντογάν, είναι δυνατόν να οδηγήσει, στη βελτίωση των αντιπάλων του, να μάθουν από τα λάθη τους και να προσπαθήσουν ξανά» προειδοποιεί ο Luttwak. «Τώρα συνειδητοποιούν ότι ήταν λάθος να μην συλλάβουν τον Ερντογάν» λέει και προσθέτει ότι πήραν το μάθημα το οποίο είναι ότι «πιάνεις πρώτα τον τύπο».

Το πραξικόπημα ήταν τόσο αινιγματικά ανίκανο όπου αρκετοί στην Τουρκία έχουν σκεφτεί ότι μπορεί να αποτελούσε πρόσχημα για να καθαρίσει ο Ερντογάν τα τελευταία απομεινάρια της αντιπολίτευσης στη χώρα. Επίσης οι συνομωσιολόγοι λένε ότι η αποτυχία είναι λιγότερη πιθανή από την ανικανότητα, σύμφωνα με τους Singh και Luttwak. «Ένα πραξικόπημα είναι ουσιαστικά μία τεχνική διαδικασία που απαιτεί σχέδιο» λέει ο Luttwak και προσθέτει ότι δεν έκαναν και πολύ καλή δουλειά.

Η προσπάθεια κατεστάλη μόλις μερικές ώρες μετά την εκδήλωσή της. Το πραξικόπημα εκδηλώθηκε στις 10 το βράδυ της Παρασκευής και τα ξημερώματα η δημόσια τηλεόραση έδειχνε στρατιώτες να παραδίνονται στη γέφυρα του Βοσπόρου. Γιατί οι στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στη γέφυρα τη στιγμή που ήξεραν ότι ο Ερντογάν είναι στο Μαρμαρά, 450 μίλια μακριά, είναι μία από τις περίεργες αποφάσεις που έλαβαν οι πραξικοπηματίες και δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί. Ο Cengiz Candar, βετεράνος δημοσιογράφος και ειδικός στα θέματα της Μέσης Ανατολής που εισήγαγε τον όρο «μεταμοντέρνα πραξικοπήματα» για την επιτυχημένη προσπάθεια του τουρκικού στρατού να διώξει την ισλαμιστική κυβέρνηση το 1997, είναι ένα από αυτούς που βλέπει συνωμοσία στην ταχύτητα της αντίδρασης του Ερντογάν.

«Έδωσε την εντύπωση ότι ο Ερντογάν ήταν προετοιμασμένος για το πραξικόπημα και η κυβέρνηση είχε επαρκείς πληροφορίες για το ποιοι μπορεί να έχουν συνεργαστεί», έγραψε στην στήλη του στο Al-Monitor. «Μοιάζει σε μένα ότι το πιο πιθανό είναι ότι ο Ερντογάν, πιθανώς με την ευλογία των δυτικών δυνάμεων, να δούλεψε με δικούς του ανθρώπους για να προκαλέσουν ένα πραξικόπημα απάτη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Dursun Cicek, βουλευτής της αντιπολίτευσης, και πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ναυτικού, πέρασε 5 χρόνια στη φυλακή για το ρόλο του στη λεγόμενη Ergenekon και Sledgehammer προετοιμασία πραξικοπήματος, αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν μία καλοστημένη απάτη για να επηρεστούν οι κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, έχει άλλη εξήγηση.

«Αυτή η προσπαθεια πραξικοπήματος σχεδιάστηκε βιαστικά και εκτελέστηκε με πολύ μικρές δυνάμεις» λέει και προσθέτει ότι τα μέλη του στρατού που το πραγματοποίησαν και συνδέονται με τον Γκιουλέν, «το έκαναν γιατί ξέρουν ότι σύντομα θα τους πετάξουν έξω από το στράτευμα». Ο κατήγορος Necip Iscimen, μιλώντας στην τηλεόραση το βράδυ του πραξικοπηματος εξέφρασε παρόμοια άποψη, τονίζοντας ότι χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί προχώρησαν σε αυτή την κίνηση από απελπισία γνωρίζοντας ότι είναι πιθανό να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους σύντομα.

Το πιο οφθαλμοφανές λάθος που έκαναν οι στασιαστές είναι η αποτυχία τους να συλλάβουν τον Ερντογάν, λέει ο Luttwak. «Το πρώτο βήμα σε κάθε πραξικόπημα είναι να ακινητοποιήσεις, συλλάβεις ή σκοτώσεις τον ηγέτη που επιχειρείς να ανατρέψεις, προσθέτει. «Είναι ένας ηγέτης που έχει υποστηριχτές, για οποιουσδήποτε λόγους, και θέλεις να τον αποτρέψεις από το να τους κινητοποιήσει». Αντίθετα την ώρα που γινόντουσαν συγκρούσεις στη γέφυρα της Κωνσταντινούπολης και μαχητικά βομβάρδιζαν το κοινοβούλιο, ο Ερντογάν έδινε συνέντευξη στο CNN Turk, παροτρύνοντας τους οπαδούς του να βγουν στους δρόμους.

Όταν βγήκαν δημοσιεύματα για επίθεση στο ξενοδοχείο που διέμενε ο Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος το είχε ήδη εγκαταλείψει πριν από τεσσερισήμισι ώρες. «Την ώρα που ο ηγέτης που θέλεις να ανατρέψεις δίνει συνέντευξη Τύπου, έχεις ήδη χάσει» λέει ο Singh.

Οι σχεδιαστές του πραξικοπήματος, απέτυχαν να δώσουν μία αξιόπιστη εναλλακτική λύση ηγεσίας που θα μπορούσε να προκαλέσει στήριξη, αντίθετα έκαναν μία δήλωση στο όνομα του στρατού που η ηγεσία αμέσως έσπευσε να την αποκηρύξει. Τώρα το παιχνίδι, καταλήγει το δημοσίευμα, είναι στο γήπεδο του Ερντογάν και οι Τούρκοι προετοιμάζονται για μία ανταπόδοση απίστευτης αγριότητας.

«Είναι πολύ φυσικό να περιμένεις ότι ο Ερντογάν θα κερδίσει περισσότερη δύναμη και θα σφίξει τον κλοιό ελέγχου γύρω από τους θεσμούς» λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Finansbank AS.

«Πρώτον ο Ερντογάν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις υπάρχουσες δυνάμεις του για να αποκτήσει τον έλεγχο της δικαιοσύνης και να εκκαθαρίσει τους αντιπάλους του και έχει ήδη ξεκινήσει με την απομάκρυνση 2.745 δικαστικών σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των δικαστών της χώρας. Και αυτό το έκανε σε λιγότερες από 24 ώρες μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος. Από τη στιγμή που τα νούμερα μοιάζουν και είναι υπερβολικά εκπρόσωπος του Ενρτογάν είπε ότι γίνονται για να αποτραπεί το επόμενο κύμα επιθέσεων.

«Φανταστείτε αυτοί να βρίσκονταν στην εξουσία μετά το πραξικόπημα» είπε ο Burhan Kuzu, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος «χιλιάδες άνθρωποι θα είχαν πεθάνει, είναι αδύνατο να δείξουμε έλεος σε αυτούς».

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.