Remumber: App για να μάθουν απ’έξω τα παιδιά το τηλέφωνο των γονιών τους

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα Παιδιά ανέπτυξε μια εφαρμογή, το Remumber, η οποία αναλαμβάνει να μάθει σταδιακά στα παιδιά που χρησιμοποιούν smartphone από μικρή ηλικία τον 10ψήφιο αριθμό τηλεφώνου που θα πρέπει να καλέσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Προς το παρόν, η εφαρμογή απευθύνεται σε παιδιά με smartphone με Android 4.4 ή νεότερο και δεν είναι διαθέσιμη για iPhone ή iPad.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», ως ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, συντονίζει αυτή την προσπάθεια στη Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε από τη διαπίστωση ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα τα παιδιά δεν ξέρουν απ’έξω τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού ή των γονέων/κηδεμόνων τους. Κι αυτό καθώς βαίνει αυξανόμενος ο αριθμός των παιδιών που χρησιμοποιούν smartphone, όπου ο αριθμός είναι καταχωρισμένος στις επαφές και δεν χρειάζεται να απομνημονευτεί.

Εντούτοις, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης το παιδί θα χρειαστεί να γνωρίζει το τηλέφωνο που πρέπει να καλέσει, αφού δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει το smartphone στη διάθεσή του.

  • Από την άλλη, ακόμα κι αν το παιδί δεν έχει smartphone, αλλά χρησιμοποιεί συσκευές κοινής χρήσης στο σπίτι (π.χ. tablet ή το smartphone του γονέα/κηδεμόνα), ο γονέας μπορεί να αξιοποιήσει το Remumber για να μάθει το παιδί τον αριθμό που πρέπει να καλέσει σε περίπτωση ανάγκης.

Η εφαρμογή παίζει τον ρόλο του κωδικού κλειδώματος του smartphone ή του tablet. Μόλις εγκατασταθεί, εισάγετε τον αριθμό τηλεφώνου που πρέπει να απομνημονεύσει το παιδί.

Στη συνέχεια, η συσκευή θα κλειδωθεί από το Remumber.

Τα παιδιά απομνημονεύουν τον αριθμό σταδιακά: τα πρώτα τέσσερα ψηφία πρέπει το παιδί να τα μάθει απ’έξω και στη συνέχεια, αν έχει κολλήσει, και χρειάζεται μια ένδειξη για τα επόμενα νούμερα, τότε οι υπόλoιποι αριθμoί φωτίζονται.

Όταν το παιδί επιτύχει την απομνημόνευση ολόκληρου του κωδικού, οι γονείς ενημερώνονται μέσω e-mail  και μπορούν στη συνέχεια να εισάγουν ένα νέο αριθμό για να απομνημονεύσει (το παιδί), να αφήσουν τον αρχικό αριθμό, ή τέλος να απεγκαταστήσουν την εφαρμογή.

Ο Boris Nikolai Konrad, νευροεπιστήμονας και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ μνήμης, εξηγεί : «Επειδή τα παιδιά πληκτρολογούν με το χέρι τον ίδιο αριθμό πολλές φορές την ημέρα, γίνεται μια φυσική ρουτίνα, επίσης γνωστή ως μνήμη των μυών. Η πρακτική της ανάκτησης είναι απαραίτητη για την μεταφορά των πληροφοριών στη μακροπρόθεσμη μνήμη. Δεν είναι μόνο για να είσαι σε θέση να απαγγείλεις έναν αριθμό, αλλά και για να θυμάται το σώμα αυτές τις πληροφορίες».

Με αφορμή το Remumber, εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, το Χαμόγελο παρέχει επίσης μερικές πρακτικές συμβουλές:

    • Κατεβάστε την εφαρμογή Remumber στο τηλέφωνο του παιδιού σας,στο οικογενειακό tablet ή στην κινητή συσκευή σας.
    • Πάρτε το χρόνο να μιλήσετε στο παιδί σας για τους κανόνες ασφαλείας για τις διακοπές και να απαντήσετε στις ερωτήσεις του.
    • Να ντύνετε το παιδί σας με φωτεινά χρώματα, έτσι ώστε να μπορείτε πιο εύκολα να το εντοπίσετε .
    • Να έρθετε σε συμφωνία για τον τόπο συνάντησης με το παιδί σας εάν χαθεί .
    • Εάν το παιδί δεν θυμάται το σημείο συνάντησης, το καλύτερο είναι να παραμείνει εκεί που βρίσκεται, ενώ εσείς το ψάχνετε.
    • Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι μπορεί πάντα να μιλήσει στουςυπαλλήλους με στολή.
    • Πάρτε μια φωτογραφία του παιδιού σας στο κινητό σας τηλέφωνο πριν φύγετε.
  • Εάν δεν μπορείτε να βρείτε το παιδί σας γρήγορα, να επικοινωνήσετε με την τοπική αστυνομία ή το 116 000 από όπου και αν βρίσκεστε στην Ευρώπη.

Πηγή: tech.in.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.