Washington Post: Γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρει ο τάφος του Αριστοτέλη – Όλος ο κόσμος του χρωστάει

Για αυτούς που δεν το γνωρίζουν, ο Αριστοτέλης είναι ο πατέρας της δυτικής επιστήμης και φιλοσοφίας, γράφει η Washington Post σε δημοσίευμά της για την ανακάλυψη του τάφου του Αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου. Ήταν αυτός που ανακάλυψε την κοινή λογική, την επιστημονική μέθοδο και έγραψε τα πρώτα βιβλία για τη βιολογία, τη φυσική, την αστρονομία και την ψυχολογία.

Ελευθερία και δημοκρατία, δικαιοσύνη και ισότητα, η σημασία της μεσαίας τάξης και οι κίνδυνοι των πιστώσεων είναι κάποια δείγματα των πολιτικών και οικονομικών αρχών του Αριστοτέλη. Και ναι, ακόμη και ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ του χρωστούν πολλά.

Σχεδόν 2,5 χιλιετίες μετά τη γέννησή του τώρα γνωρίζουμε το πιο πιθανό σημείο όπου τοποθετήθηκαν οι στάχτες του, στην πόλη που γεννήθηκε στα Στάγειρα στην γραφική μικρή χερσόνησο της Βορείου Ελλάδας. «Δεν έχουν ακλόνητες αποδείξεις, αλλά πολύ ισχυρές ενδείξεις που αγγίζουν τη βεβαιότητα» είπε ο αρχαιολόγος Κώστας Σεισμανίδης σε παγκόσμιο συνέδριο που έγινε την περασμένη εβδομάδα για τα 2400 χρόνια του Αριστοτέλη.

Αν και ο Αριστοτέλης δεν πέθανε στα Στάγειρα, δύο αρχαίοι ιστορικοί, ανέφεραν ότι οι στάχτες του μεταφέρθηκαν σε τύμβο με κεραμωτή στέγη. Για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα, ο Σεισμανίδης έψαχνε για στοιχεία. Και τα στοιχεία δεν τα βρήκε με μία ανακάλυψη αλλά με μία σταθερή συγκέντρωση στοιχείων.

Πρώτο και κύριο ανάμεσά τους, ο δημόσιος χώρος της τοποθεσίας, ψηλά σε ένα λόφο, καθώς ο Αριστοτέλης ήταν ήρωας για τους ελεύθερους κατοίκους των Σταγείρων που το 348 πΧ πολιορκήθηκαν και υποδουλώθηκαν στον Βασιλιά Φίλιππο τον δεύτερο και η πόλη τους καταστράφηκε. Μόνο μετά από προτροπή του Αριστοτέλη, ο Φίλιππος ή ίσως ο γιος του Αλέξανδρος έχτισε από την αρχή τα Στάγειρα, εννέα χρόνια αργότερα.

Την περασμένη Παρασκευή ο Σεισμανίδης είπε στο CNN ότι έφεραν τις στάχτες του στην γενέτειρά του και έκαναν βωμό σε ένα δημοσιο χώρο για να δοξάσουν τον Αριστοτέλη ως ήρωα.

Πρέπει να μας ενδιαφέρει ο Αριστοτέλης. Συνεχίζει η εφημερίδα γιατί ακόμη και η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας θα είχε γραφτεί διαφορετικά εάν δεν υπήρχε ο Έλληνας φιλόσοφος. Το τμήμα για την αναζήτηση της ευτυχίας, ναι είναι αυτού του μεγάλου Έλληνα. Πίστευε ότι η καλύτερη μορφή διακυβέρνησης είναι αυτή που προωθεί την ευημερία των πολιτών της.

Ο Αριστοτέλης καθοδηγούνταν από την λογική και τη σκέψη, αν και ήταν στην λάθος πλευρά για το ζήτημα της σκλαβιάς, πρότεινε ότι τα άτομα μπορούν να διαχωρίζουν το καλό από το κακό και αυτό θα τους δίνει τη δυνατότητα να ζουν ειρηνικά. Ο σκοπός της κοινωνίας, έγραψε, είναι να επιτρέπει σε κάθε άτομο να κατακτά καλύτερη ζωή από την ανταλλαγή των διαφορετικών υπηρεσιών.

Αλλά εάν ο Αριστοτέλης ήταν κάτι, ήταν ρεαλιστής. Ήξερε ότι η ζωή δεν μπορεί να αποκτήσει νόημα χωρίς να την ζήσεις, καθώς μία καλή μέρα δεν φέρνει την άνοιξη έτσι δεν είναι και μία μέρα ή μία μικρή περίοδο της ζωής που κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους.

Πηγή: Washington Post

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.