«Εκρηκτικό» το κλίμα στη Γαλλία – Διαλλακτικός εμφανίζεται ο Βαλς

Με διαδηλώσεις στο Παρίσι και την περιφέρεια, με τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις σε αποκλεισμό ή εκτός λειτουργίας και την αναγγελία για απεργίες σε λιμάνια και πυρηνικούς σταθμούς, τα εργατικά συνδικάτα σε ολόκληρη τη χώρα συνεχίζουν να αντιτίθενται στην νέα εργατική μεταρρύθμιση που προωθεί στη Γαλλία  η κυβέρνηση του χώρας με στόχο να κάμψουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ.

Τα γαλλικά συνδικάτα οργανώνουν σήμερα νέα ημέρα εθνικής κινητοποίησης, την όγδοη από τον Μάρτιο, κατά  του νομοσχεδίου το οποίο θεωρούν καταστροφικό για τα δικαιώματα των εργαζομένων στη χώρα. Ο ηγέτης της CGT, Φιλίπ Μαρτίνεζ, της γαλλικής συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας, έχει σκληρύνει τις τελευταίες ημέρες ακόμα περισσότερο τη στάση του καλώντας σε «γενίκευση της απεργίας».

Διυλιστήρια και δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων είναι πλέον το επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας. Χθες, πέντε διυλιστήρια από τα οκτώ της Γαλλίας ήταν αποκλεισμένα ή εκτός λειτουργίας, με τις ελλείψεις να πλήττουν περισσότερα από 4.000 πρατήρια. Απέναντι στα μπλόκα, η κυβέρνηση επέλεξε τη δυναμική απάντηση, στέλνοντας δυνάμεις ασφαλείας για να άρουν τους αποκλεισμούς.

«Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να διασφαλίσουμε την τροφοδοσία των Γάλλων και την οικονομία», δεσμεύθηκε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.Η χθεσινή ήταν η τρίτη ημέρα άντλησης από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαϊκών προϊόντων, που επαρκούν για 115 ημέρες.

Η τροφοδοσία σε πετρέλαιο θα γίνει ακόμη πιο προβληματική σήμερα, με την απεργία στο «περισσότερα λιμάνια», σύμφωνα με τη CGT. Απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες ημέρες στα λιμάνια του Σεντ Ναζέρ, του Λοριάν και της Μπρεστ, ενώ παράλληλα η απεργία επεκτάθηκε και στους πυρηνικούς σταθμούς με το προσωπικό 19 πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών να τάσσεται υπέρ της προκήρυξης απεργίας, η οποία στερεί από την χώρα ηλεκτρικό φορτίο 4.000 MW, σύμφωνα με την αρμόδια αρχή διαχείρισης.

 

Η σταση της κυβέρνησης

Παρά την αμετακίνητη στάση της γαλλικής κυβέρνησης να προσχωρήσει στην εργατική μεταρρύθμιση, φαίνεται πως ο κίνδυνος παράλυσης της χώρας, ιδίως λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη του  Euro 2016 το οποίο θα αποφέρει τεράστια έσοδα στο κράτος, κάνει τη κυβέρνηση να αναθεωρήσει την στάση της.

Ο Γάλλος Πρωθυπουργός Εμάνουελ Βαλς δήλωσε σήμερα το πρωί στη γαλλική τηλεόραση πως δεν θα υπάρξει συνολική αναθεώρηση στον εργατικό νόμο, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν μικρές «τροποποιήσεις». Παράλληλα, ο Γάλλος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει διακοπή στην τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος.

Πηγη: topontiki.gr

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.