Ένας σύγχρονος γαλατάς γύρισε την πλάτη στις βιομηχανίες και μοιράζει πόρτα πόρτα το γάλα στην Κοζάνη

Ο 41χρονος Τριαντάφυλλος Στότογλου από την Κοζάνη είναι κτηνοτρόφος. Πριν από δυόμισι μήνες η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία με την οποία συνεργαζόταν τον ενημέρωσε, όπως και τους άλλους 10 αγελαδοτρόφους από το χωριό Λεύκαρα Κοζάνης, ότι διακόπτει τη συνεργασία μαζί τους.

Ο λόγος που επικαλέστηκε η βιομηχανία για τη διακοπή της συνεργασίας, ήταν πως είχε πλεόνασμα γάλακτος και ότι δεν μπορούσε να το διαθέσει στην αγορά. Κάτι που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Η εγχώρια κατανάλωση γάλακτος καταγράφει διψήφια ποσοστά υποχώρησης. Το πρώτο τετράμηνο οι πωλήσεις μειώθηκαν 14% στο γάλα ψυγείου και 15% στο εβαπορέ στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ (στοιχεία IRI). Πτωτικά κινείται η αγορά και στα μικρότερα σημεία πώλησης, αν και η ποσοστιαία μεταβολή διαμορφώνεται σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό.

Δεν πρόκειται, όμως για φετινό φαινόμενο. Με βάση τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε προ ημερών ο εκ των market leader του κλάδου, οι ετήσιες πωλήσεις στο σύνολο του λευκού γάλακτος μειώθηκε πέρυσι σε σχέση με το 2014 κατά 9,4% σε όγκο και 8,8% σε αξία, με το παιδικό γάλα να έχει χάσει πέρυσι το 18,7% του όγκου των πωλήσεών του.

“Σπάνε” συμβόλαια

Οπότε ο Τριαντάφυλλος Στότογλου, μετά τη διακοπή της συνεργασίας με τη γαλακτοβιομηχανία, είτε θα έπρεπε να σταματήσει την αγελαδοτροφία, οδηγώντας τον ζωικό πληθυσμό των 100 γαλακτοφόρων αγελάδων του στο σφαγείο (σ.σ. στη Βόρειο Ελλάδα τα σφαγεία δεν προλαβαίνουν να σφάζουν αγελάδες από απεγνωσμένους παραγωγούς που δεν έχουν που να διοχετεύσουν την παραγωγή τους), είτε να παραμείνει στη δουλειά και να δει πως μπορεί να αντεπεξέλθει στη νέα τάξη πραγμάτων. Κάτι που αναζητούν αυτή τη στιγμή ουκ ολίγοι κτηνοτρόφοι οι οποίοι “βλέπουν” να σπάνε τα συμβόλαιά τους με γαλακτοβιομηχανίες και η τιμή στο γάλα όσοι συνεχίζουν να παραδίδουν να μειώνεται μήνα με τον μήνα.

Ο Τριαντάφυλλος Στότογλου επέλεξε χωρίς δεύτερη σκέψη να παραμείνει στο επάγγελμα, γιατί όπως λέει στο Capital.gr: “Έχω μια μονάδα, από τις μεγάλες με βάση τα ελληνικά δεδομένα και οικογένεια οπότε το να σταματήσω την αγελαδοτροφία δεν πέρασε ούτε μια στιγμή από το μυαλό μου και από το μυαλό της γυναίκας μου.” “Έπρεπε να κάνω κάτι και άμεσα” λέει ο ίδιος. “Έπρεπε να κρατηθώ να μην κλείσω, να μην πουλήσω και να μην πετάξω το γάλα” συμπληρώνει.

Τώρα αν διερωτάστε πως ο κτηνοτρόφος Τριαντάφυλλος Στότογλου από τα Λεύκαρα Κοζάνης αποφάσισε να γίνει και γαλατάς μέσα σε ένα μήνα από την ημέρα που η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία διέκοψε τη συνεργασία μαζί του, η απάντηση είναι απλή. Τα Χριστούγεννα επισκεπτόμενος την αδερφή του που ζει στη Γερμανία άκουσε ότι Γερμανός συνάδελφός του παρέδιδε το γάλα πόρτα πόρτα. Πληροφορία η οποία του χρησίμευσε και την αξιοποίησε λίγους μήνες αργότερα. Τόσο απλά.

Σε λιγότερο από 30 ημέρες λοιπόν από τη μέρα που η γαλακτοβιομηχανία σταμάτησε να παίρνει το γάλα του, είχε αγοράσει ένα μίνι φορτηγό ψυγείο, είχε κλείσει συμφωνία με την τοπική γαλακτοβιομηχανία ΑΥΓΗ από το Βατερό Κοζάνης για να του παστεριώνει – εμφιαλώνει το γάλα του, έβγαλε όλες τις απαραίτητες άδειες και η μονάδα του πέρασε απ’ όλους τους ελέγχους.

Πόρτα – πόρτα

Έτσι από τη Μεγάλη Δευτέρα 25 Απριλίου, δύο μήνες μετά τη διακοπή της συνεργασίας με τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία, ο Τριαντάφυλλος Στότογλου έγινε στην κυριολεξία και γαλατάς αφού παραδίδει πόρτα – πόρτα το γάλα του καθημερινά στις γειτονιές της Κοζάνης, όπως συμβαίνει στη Γερμανία ακόμη και στη Βρετανία, όπου οι γαλατάδες έχουν επιστρέψει.

Το γάλα του, έχει διάρκεια ζωής τρεις ημέρες, είναι δηλαδή “γάλα ημέρας” και πωλείται προς 1,20 ευρώ το λίτρο. Μέσα σε αυτό τον πρώτο μήνα πουλά ημερησίως περί τα 300 κιλά (σ.σ. η ετήσια παραγωγή της μονάδας του είναι 400 τόνοι) σε φούρνους, μικρά καταστήματα και φυσικά σε σπίτια ενώ ο στόχος του είναι να αυξηθεί η διανομή και να μπορέσει να αυξήσει τις ποσότητες που πουλά πόρτα – πόρτα.

Φυσικά το ζητούμενο δεν είναι μόνο να πουλά κάποιος την παραγωγή του αλλά σε τι τιμή την πουλά και αν στο τέλος της ημέρας υπάρχει κέρδος. Σύμφωνα με τον ίδιο το περιθώριο κέρδους του προϊόντος είναι υψηλότερο σε σχέση με αυτό που απολάμβανε ως κτηνοτρόφος. Βέβαια μέχρι στιγμής διαθέτει μόλις το 1/4 της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας του πόρτα – πόρτα ενώ το υπόλοιπο το απορροφά η βιομηχανία ΑΥΓΗ η οποία παράγει άλλα προϊόντα. Στα σχέδια του, αν και φροντίζει να πατά στα πόδια του αφού όπως λέει “μόλις τώρα ξεκινήσαμε την προσπάθεια”, είναι να αυξήσει πρωτίστως τη διάθεση εμφιαλωμένου προϊόντος. Στα μελλοντικά του σχέδια είναι να εμπλουτίσει τη γκάμα των προϊόντων με αριάνι, γιαούρτι, κρέμα, ξινόγαλο, κ.α. προϊόντα που ζητούν οι καταναλωτές της Κοζάνης, όπως λέει ο ίδιος.

της Αλεξάνδρας Γκίτση
capital.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.