Το κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε κατά τη διάρκεια προκαταρκτικής ψηφοφορίας σήμερα το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης που προβλέπει την άρση της ασυλίας όσων βουλευτών βρίσκονται στο στόχαστρο της τουρκικής δικαιοσύνης.
Εκ των 550 βουλευτών της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, 536 συμμετείχαν στην ψηφοφορία: οι 348 ψήφισαν υπέρ της πρότασης, 155 ψήφισαν κατά, 25 βουλευτές ψήφισαν παρών και 8 απείχαν της διαδικασίας, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του σώματος Αχμέτ Αϊντίν.
Με το αποτέλεσμα αυτό ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου γύρου συζητήσεων και την τελική ψηφοφορία/αναμέτρηση την ερχόμενη Παρασκευή.
Προκειμένου, ωστόσο, να περάσει οριστικά, το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα πρέπει να εγκριθεί από τα 2/3 και πλέον του νομοθετικού σώματος, που αριθμεί 367 βουλευτές
Εάν συγκεντρώσει αριθμό ψήφων μεταξύ 330 και 366, όπως έγινε στην πρώτη ψηφοφορία, ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει τη δυνατότητα να προκηρύξει δημοψήφισμα.
Αν τελικά υιοθετηθεί από την τετρακομματική Εθνοσυνέλευση, θα αναστέλλεται με προσωρινή ρήτρα το άρθρο 83 του Συντάγματος, που εγγυάται την κοινοβουλευτική ασυλία των βουλευτών, με την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) να κινδυνεύει με δικαστικές διώξεις.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση επηρεάζονται 138 βουλευτές από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Μεταξύ αυτών 50 βουλευτές του HDP στο σύνολο των 59 της κοινοβουλευτικής ομάδας που προέκυψες από τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου σε μία κατεξοχήν εκλογική χρονιά για την χώρα.
Εάν η μεταρρύθμιση εγκριθεί από την πλειοψηφία των 2/3 του κοινοβουλίου την Παρασκευή, θα είναι εκτεθειμένοι σε δικαστικές διώξεις και οι ηγέτες του κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ.
Ενδεχόμενη αποδυνάμωση του HDP θα αναταράξει τις ισορροπίες των δυνάμεων στην Εθνοσυνέλευση υπέρ του AKP κι ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η συζήτηση για τον χαρακτήρα του πολιτεύματος με τον Ταγίπ Ερντογάν να κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο.
Ενδοσυστημικές διαφωνίες
Η ψηφοφορία αποτελεί επίσης ένα τεστ ενότητας για το AKP, δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ύστερα από τις διαφωνίες που είχε με τον πρόεδρο Ερντογάν. Η μυστική ψηφοφορία –εκτιμούν οι παρατηρητές– θα μπορούσε να διχάσει περαιτέρων το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Από την άλλη οι βουλευτές του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) υποστηρίζουν ομόφωνα το κείμενο. Αντιθέτως, καταγράφονται διαιρέσεις στους κόλπους του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, που είναι το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), καθώς από το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας προκύπτει ότι πολλοί βουλευτές του καταψήφισαν το νομοσχέδιο.