Η Αθήνα από σήμερα, Δευτέρα, γίνεται και πάλι το επίκεντρο των εξελίξεων, καθώςόλοι οι παράγοντες της κρίσιμης διαπραγμάτευσης επιστρέφουν στην Ελλάδα. Παρά τις δηλώσεις των δανειστών ότι η Αθήνα δεν πρέπει να περιμένει εξελίξεις από τις διαπραγματεύσεις στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, όλες οι πλευρές επιστρέφουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με νέα δεδομένα.
Οι πολύπλευρες διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον που στόχο είχε να βρεθεί η «χρυσή τομή» μεταξύ όλων των πλευρών, φαίνεται πως κατέληξε σε μια συμβιβαστική λύση,ενός πρόσθετου πακέτου μέτρου ύψους έως και 3 δισ. ευρώ, για το οποίο η Αθήνα θα δεσμευτεί ότι θα το ενεργοποιήσει στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους.
Άλλωστε ανάλογη πρόταση υπάρχει και στο κείμενο επικαιροποίησης του Μνημονίου (MOU) των Ευρωπαϊκών θεσμών το οποίο ετοίμασαν πρίν την αναχώρηση τους για την Ουάσιγκτον, η οποία προβλέπει τη δέσμευση της Ελλάδας για λήψη πρόσθετων μέτρων μετά απο συμφωνία με τους θεσμούς αν υπάρχουν αποκλίσεις από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, αυτό το πακέτο μέτρων δεν θα πρέπει να ψηφιστεί τώρα από τη Βουλή, αλλά θα πρέπει η κυβέρνηση να δεσμευτεί πολιτικά ότι θα εφαρμόσει στην περίπτωση που τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ που έχει συμφωνήσει η Αθήνα με τους Ευρωπαίου δεν επιτύχουν τους στόχους του προγράμματος.
Με αυτό τον τρόπο οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι μπορούν να κάμψουν τις αντιστάσεις του ΔΝΤ, ικανοποιώντας (εν μέρει) την απαίτηση του Ταμείου για τη λήψη μέτρων άνω των 8 δισ. ευρώ. Και αυτό γιατί το Βερολίνο, αρνείται να κάνει οποιαδήποτε συζήτηση για «κούρεμα» του χρέους όπως ζητά το ΔΝΤ, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει επανειλημμένος πει ότι η έναρξη της συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους αργεί.
Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη πρόταση έλεγαν ότι η Ελληνική πλευρά δεν την έχει ακόμα αποδεχτεί και οι αποφάσεις θα κριθούν από το συνολικό «πακέτο» της συμφωνία που θα βρεθεί στο τραπέζι.
Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν ότι «μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλύψουμε το στόχο του 3,5%, το 2018».
Όπως εξηγούσαν «η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το Δ.Ν.Τ».
Στο μέτωπο του πακέτου των μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ, το οποίο η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, η Αθήνα συνεχίζει να αισιοδοξεί ότι τις επόμενες ημέρες και σίγουρα πριν το Eurogroup στις 22 Απριλίου, όλες οι πλευρές θα καταλήξουν σε μια κοινή λίστα μέτρων και μεταρρυθμίσεων.
Τα «ανοιχτά» σημεία της διαπραγμάτευσης παραμένουν το φορολογικό, το Ασφαλιστικό και τα «κόκκινα» δάνεια, με το τελευταίο να μοιάζει και το ποιό δύσκολο προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.
Στο φορολογικό, πηγές του οικονομικού επιτελείου επιμένουν ότι υπάρχει τουλάχιστον «κατ αρχήν» συμφωνία για τις κλίμακες φορολόγησης και το αφορολόγητο. Ωστόσο, στο τελευταίο κείμενο του ΔΝΤ, το οποίο συνέταξαν οι επιτελείς του Ταμείου πριν φύγουν από την Αθήνα, αναφέρεται ότι το αφορολόγητο θα πρέπει να μειωθεί στα 8.182. Σε αυτό το πλαίσιο και επιχειρώντας να βρεθεί «συμβιβαστική πρόταση» το Ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών κατέθεσε μια εναλλακτική η οποία προβλέπει:
-για τα εισοδήματα του 2016 το αφορολόγητο να μειωθεί στα 9.091 από 9.550 ευρώ που είναι σήμερα, περιορίζοντας την έκπτωση φόρου στις 2.000 ευρώ, από 2.100 ευρώ σήμερα.
-για τα εισοδήματα του 2017 νέα μείωση του αφορολόγητου στα 8.640 ευρώ, δηλαδή η έκπτωση φόρου να είναι 1.900 ευρώ.
-για τα εισοδήματα του 2018 το αφορολόγητο να υποχωρήσει τελικά στα 8.182 ευρώ όπως δηλαδή απαιτεί το ΔΝΤ με έκπτωση φόρου 1.800 ευρώ.
Ανοιχτή παραμένει και η λίστα των έμμεσων φόρων, οι οποίοι θα πρέπει να φέρουν 1,8δις ευρώ στο Δημόσιο ταμείο. Τόσο στο κείμενο που ετοίμασαν οι Ευρωπαίοι όσο και σε αυτό που έχει ετοιμάσει το ΔΝΤ υπάρχει η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%, η αύξηση, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης, υγραέριο και πετρέλαιο θέρμανσης, η επιβολή ειδικού τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση, η επιβολή φόρου σε όλες τις ευρυζωνικές συνδέσεις (ίντερνετ) και η επιβολή φόρου σε όλα τα τυχερά παιχνίδι.
Οσο αναφορά τη λίστα με τα επιπλέον μέτρα ύψους 3δισ. ευρώ που οι θεσμοί προτείνουν στην Αθήνα να δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι, εκεί μπορεί να προβλεφθεί η αύξηση του ΕΦΚ στα καπνικά προϊόντα, τα ποτά και τα αναψυκτικά, η επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, η αύξηση του φόρου στην κινητή τηλεφωνία, η μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού από το συντελεστή 13% στο νέο συντελεστή ΦΠΑ 24%, η επιβολή τέλους στις συναλλαγές με επιταγές, η περικοπή μισθών και το «πάγωμα» των προσλήψεων στο Δημόσιο.
Πηγή: huffingtonpost.gr