Ποιος δεν έχεις «λυγίσει» μπροστά σε ένα καλομαγειρεμένο πιάτο με γίγαντες;
Οι γίγαντες είναι ένα υπέροχο φασόλι που δεν χορταίνω να τρώω, όμως η βασική προϋπόθεση για να απολαύσεις τους γίγαντες είναι να είναι σωστά βρασμένοι, με μελωμένη σάλτσα και να λιώνουν στο στόμα!
Γενικά στην Ελλάδα τα φασόλια έχουν την τιμητική τους, από την φασολάδα μέχρι τα αμπελοφάσουλα, φρέσκα ή ξερά.
Η γιαγιά μου συνήθιζε να φτιάχνει τους γίγαντες την Παρασκευή, καθώς είναι και ένα νηστίσιμο φαγητό και αφού το μεσημέρι τους τρώγαμε κλασικά μαγειρεμένους, το βραδάκι που ξεμένανε μερικοί, τους έκανε άλλο φαγητό.
Έκοβε μερικά χόρτα ή σπανάκι συνήθως, τα άχνιζε με φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθο, τα πάντρευε κόκκινοπίπερο και έστυβε από πάνω ένα λεμόνι!
Οι γίγαντες με σπανάκι ή άλλα χόρτα είναι μια συνηθισμένη συνταγή, συνήθως γίνονται στον φούρνο αλλά νομίζω οτι η παρακάτω είναι η καλύτερη εκδοχή, απλά προσθέτεις μπόλικο κύμινο που ταιριάζει υπέροχα με τα υπόλοιπα υλικά.
Απλά και νόστιμα μαγειρεύονται τα καλύτερα φαγητά!
Enjoy
Γίγαντες με Σέσκουλα στην Κατσαρόλα
° Έτοιμο σε: 30′
° Προετοιμασία: 8 ώρες
° Ποσότητα: 4-5 άτομα
Υλικά
200 gr. γίγαντες Πρεσπών
1000 gr. σέσκουλα
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
2 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλη κόκκινη γλυκιά πιπεριά
2 καρότα
1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Ελαιόλαδο
Γλυκό πιπέρι κόκκινο
Φρεσκοκομμένο πιπέρι
Κύμινο
Αλάτι
Προαιρετικά
Κόλιανδρο
1 καυτερή πιπεριά
Λεμόνι
Εκτέλεση βήμα-βήμα
Αποβραδίς μουλιάζουμε τους γίγαντες σε ζεστό νερό. Την επομένη τους βάζουμε σε μια κατσαρόλα με άφθονο ζεστό νερό και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και τους στραγγίζουμε.
Πλένουμε τα σέσκουλα και καθαρίζουμε τα λαχανικά. Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά.
Σε ένα βαθύ σκέυος ρίχνουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε ελαφρά το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τον πελτέ, τους γίγαντες και ένα φλυτζάνι νερό.
Σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και προσθέτουμε τα σέσκουλα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, την πιπεριά, την ζάχαρη και τα μπαχαρικά.
Συνταγές
Ανακατεύουμε ελαφρα το φαγητό μέχρι να μαραθούν τα σέσκουλα, προσθέτοντας επιπλέον ελαιόλαδο.
Μόλις μαραθούν τα λαχανικά, αποσύρουμε και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγη καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένο κόλιανδρο και λεμόνι.
Tips:
~ Βράζουμε τους γίγαντες όσο χρειάζεται ώστε να μην λιώσουν.
~ Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ψιλοκομμένα ντοματάκια.
Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα του Funky Cook.