Σκληρή στάση συνεχίσουν να τηρούν οι θεσμοί, οι επικεφαλής των οποίων βρίσκονται στην Αθήνα για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθούν τα πέντε «καυτά» ζητήματα. Το νέο φορολογικό καθεστώς, τη δημιουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το νέο ασφαλιστικό, την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του Μαρτίου ή το αργότερο στις αρχές Απριλίου, προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους και να σταλεί στις αγορές ένα σαφές μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα.
Με τη συγκεκριμένη επιδίωξη συμφωνούν- σε γενικές γραμμές- με πρόσφατες δηλώσεις τους, ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το θέμα του χρέους βρίσκεται τώρα στο τραπέζι». ‘Αγνωστη παραμένει επί του παρόντος η στάση του ΔΝΤ, τόσο αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων, όσο και με τις απαιτήσεις που θα θέσει για το δημοσιονομικό κενό και το ύψος των μέτρων για την κάλυψή του.
Το ραντεβού των θεσμών με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, έχει οριστεί για τις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης, ενώ την Πέμπτη θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.
Τις διαπραγματεύσεις δυσκολεύουν οι διαφορετικές θέσεις και η διαφωνία ανάμεσα σε ΔΝΤ και ΕΕ και σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή αναφορικά με το πόσα μέτρα απαιτούνται για να κλείσει το κενό τη διετία 2017-18 και να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Όπως αναφέρει το euro2day.gr θολό είναι το τοπίο και αναφορικά με τη διευθέτηση του χρέους. Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ για έναρξη των συζητήσεων στο εγγύς μέλλον επισκιάστηκαν από τη χθεσινή τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε. από τις οποίες φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι Γερμανοί δεν βιάζονται καθόλου.
Έτσι, το σενάριο που κερδίζει έδαφος είναι η ανάδειξη του ζητήματος του χρέους από τους ευρωπαίους να είναι το τυράκι για να επανέλθει το ΔΝΤ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δοθεί παράλληλα και μια πολιτική υποσχετική στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία αργά ή γρήγορα θα κληθεί να περάσει από τη Βουλή σκληρά μέτρα: από τις περικοπές στις συντάξεις έως την αύξηση των φόρων και την πώληση των κόκκινων δανείων, οι δανειστές εμφανίζονται να τα θέλουν όλα και άμεσα με στόχο η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί έως το Πάσχα των Ορθοδόξων.