Με βροχή δηλώσεων/διαρροών εντός και εκτός συνόρων επιχειρείται να γίνει σαφές σε όλους τους τόνους ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του μνημονίου δεν συνδέεται με το προσφυγικό. Και με αυτή τη θέση η κυβέρνηση ετοιμάζεται για το μεγάλο ραντεβού στις Βρυξέλλες, για την τριπλή Σύνοδο της Δευτέρας (Κορυφής, Eurogroup και Απασχόλησης).
Ωστόσο, όπως έχει γράψει το Capital.gr το προσφυγικό ως “επιπλέον κρατική δαπάνη” συζητείται να εξαιρεθεί από τον υπολογισμό των δημοσιονομικών επιδόσεων της Ελλάδας αλλά και όλων των κρατών – μελών. Η “εξαίρεση” όμως που συζητείται είναι πολύ συγκεκριμένη και συνοδεύεται από έναν πολύ σημαντικό όρο στον οποίο βασίζονται και οι δηλώσεις περί “μη σύνδεσης” των δύο μετώπων: ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις θα πρέπει πρώτα να αποδειχθεί ότι θα επιτευχθούν, ανεξαρτήτως προσφυγικού και μετά να “αφαιρεθούν” τεχνικά συγκεκριμένες δαπάνες.
Έτσι, η κατάσταση περιπλέκεται για την Ελλάδα. Και τούτο διότι την ώρα που εκ των πραγμάτων το προσφυγικό συζητείται να γίνει “μέρος” της αξιολόγησης, αναφορικά με το οικονομικό/δημοσιονομικό του σκέλος, η διαπραγμάτευση για τους δημοσιονομικούς στόχους που πρέπει να επιτευχθούν βρίσκεται στα… σπάργανα. Οι θεσμοί δεν έχουν επιστρέψει και το δημοσιονομικό “κενό” δεν έχει καν “κλειδώσει” με την Ελλάδα να διαφωνεί και με την πλευρά της ΕΕ αλλά –κυρίως– με την πλευρά του ΔΝΤ υπερασπιζόμενη τις καλύτερες επιδόσεις στο δημοσιονομικό πεδίο και την θέση να μην περικοπούν οι συντάξεις.
Και εδώ εισέρχεται ένας ακόμη παράγοντας, ο χρόνος. Χθες ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε σαφές ότι το “τελεσίγραφο” για τις καθυστερήσεις της Ελλάδας στο προσφυγικό λήγει τον Μάιο, έναν μήνα που σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ελληνικής κυβέρνησης “τεστάρεται” και το όριο αντοχής των διαθεσίμων του ελληνικού δημοσίου.
Οι θεσμοί αποφάσισαν ότι… θα επιστρέψουν για να λύσουν (;) τις διαφορές τους
Και καθώς ο χρόνος περνά, τα βλέμματα στρέφονται στο πρώτο βήμα, στην επιστροφή των θεσμών. Οι δανειστές μετά και από το –όχι και τόσο μυστικό τελικά– δείπνο της προηγούμενης Τρίτης, αποφάσισαν ότι θα επιστρέψουν σε επίπεδο επικεφαλής κλιμακίων στην Αθήνα. Δεν συμφώνησαν όμως ούτε για το πότε θα επιστρέψουν (σ.σ. επιθυμία της κυβέρνησης είναι αμέσως μετά τοEurogroup της προσεχούς Δευτέρας), ούτε για το “λογαριασμό” των μέτρων που ζητούν από την Ελλάδα, με το ΔΝΤ μάλιστα να κάνει εκ νέου χθες σαφές ότι επιμένει σε δημοσιονομικό “κενό” έως 8 δισ. ευρώ…
Σύμφωνα με πληροφορίες στο δείπνο των δανειστών για την Ελλάδα και τοΔΝΤ υπήρξε “καλή πρόοδος” για την επιστροφή του ΔΝΤ σε επίπεδο επικεφαλής κλιμακίων στην Ελλάδα, αν και η ημερομηνία επιστροφής αναμένεται να κλειδώσει στις συνόδους της Δευτέρας. Σύμφωνα με την αναλυτική ατζέντα η σύνοδος έχει πρώτο θέμα την Ελλάδα με “τυράκι” την αναφορά ότι μετά την αξιολόγηση μπορούν να συζητηθούν “πιθανά πρόσθετα μέτρα για να τεθεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας σε βιώσιμο βηματισμό”.
Έως τότε όμως πρέπει να επιστρέψουν οι θεσμοί και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με την συμμετοχή του Ταμείου. Και χθες το ΔΝΤ έκανε σαφές ότι επιμένει στην θέση του για μέτρα έως 8 δισ. ευρώ για να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα…
Επιπλέον, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης σε άτυπη ενημέρωση για το Eurogroup, ανέφερε ότι σημειώνεται πρόοδος αλλά η απόφαση επιστροφής των επικεφαλής θα ληφθεί από τους θεσμούς, όταν κρίνουν πως η κατάσταση είναι η κατάλληλη γι’ αυτούς. “Δεν ξέρω αν η απόφαση θα ληφθεί τη Δευτέρα, λίγο πριν ή λίγο μετά”, δήλωσε λέγοντας ότι υπάρχουν ανοικτά θέματα…
Η ίδια πηγή της ΕΕ ανέφερε ότι η προσφυγική κρίση και η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα έχει σημαντική επιπτώσεις, κοινωνικό κόστος και δημοσιονομικό, ωστόσο η καθυστέρηση της αξιολόγησης θα ήταν εξαιρετικά αρνητική για την Ελλάδα, γιατί θα καθυστερούσε και την παροχή ρευστότητας από τον ΕΣΜ.
Δηλώσεις Τσακαλώτου
Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ επιστρέφοντας από το Ευρωκοινοβούλιο και μιλώντας χθες στην Βουλή αναφέρθηκε σε αξιολόγηση σε… δόσεις, επιτέθηκε στο ΔΝΤ αλλά και είπε σιβυλλικά ότι “είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση και αρκετά πιο συνολική λύση στα ζητήματα που αφορούν στην Ελλάδα από ό,τι πιστεύαμε νωρίτερα”.
Βολές κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξαπέλυσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, μιλώντας επίσης στη Βουλή. ” Το ΔΝΤ θα πρέπει να εξηγήσει τι ήταν αυτό που μεσολάβησε από τον στον Αύγουστο του 2015 μέχρι τώρα ώστε να εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κενό είναι πέντε φορές υψηλότερο” ανέφερε. “Οι θεσμοί μπορεί να μην έχουν επιστρέψει στην Αθήνα όμως τα τεχνικά επιτελεία συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά. Κλιμάκια και των τεσσάρων θεσμών είναι στην Αθήνα” σημείωσε , προσθέτοντας ότι “η συνεργασία είναι κανονική”.
Ρήση Schaeuble για “ευθύνη” Αθήνας
Επισήμως τοποθετήθηκε χθες και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble. Έκανε σαφές ότι η αξιολόγηση καθυστερεί με ευθύνη της Αθήνας, “επειδή η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της”. Και έκανε σαφές ότι δεν πρέπει να θεωρεί η Αθήνα ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την προσφυγική κρίση προκειμένου να μην εφαρμόσει τους όρους της συμφωνίας. “Δεν είναι θέμα των Θεσμών, είναι μόνο της Ελλάδας να ανταποκριθεί σε ό,τι έχει συμφωνηθεί. Είναι όμως θέμα των Θεσμών να βρουν μια λύση” δήλωσε.
Ο κ. Schaeuble υποστήριξε ότι η Ευρώπη κινείται, αν και πολύ αργά, συχνά σχεδόν βαρετά, και προέβλεψε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Δευτέρας θα υπάρξει κάποια κίνηση.
“Η Ελλάδα σημείωσε μικρή πρόοδο τον προηγούμενο μήνα στις μεταρρυθμίσεις αλλά και στις απαραίτητες περικοπές” σημείωσε και ο πρόεδρος του Eurogroup/Ecofin και ΥΠΟΙΚ της Ολλανδίας Jeroen Dijsselbloem.
“Τους τελευταίους μήνες δεν σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος” επισήμανε, λέγοντας για το ασφαλιστικό “οι ελληνικές συντάξεις έχουν κοπεί αρκετά. Το ερώτημα είναι πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν”.