Ερώτηση κατέθεσε σήμερα, 01/03/2016 ο βουλευτής Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς ως υπεύθυνος για θέματα παιδείας αναφορικά με το θέμα που προέκυψε στην περιοχή μας για την απαγόρευση επισκέψεων μαθητών σε παραγωγικούς κλάδους και την στοχοποίηση του κλάδου της γουνοποιίας. Η ερώτηση απευθύνεται τόσο στον Υπ. Παιδίας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, όσο και στον Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού και έγινε μετά από πλήρη ενημέρωση για το θέμα από την Χριστίνα Λαπόρδα, εκπρόσωπο Ποταμιού και εκλεγμένο μέλος της ΜΕΣΥΑ, εσωτερικού οργάνου στο Ποτάμι.
H ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς:
α) Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
β) Τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού ΘΕΜΑ:
«Απαγόρευση επισκέψεων μαθητών σε παραγωγικούς κλάδους και στοχοποίηση του κλάδου της γουνοποιίας» \
Σύμφωνα με την με Αρ. Πρωτ. 1227/22-02-2016 εντολή του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας η οποία απεστάλη σε όλες τις σχολικές μονάδες Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης της Δυτικής Μακεδονίας, σχετικά με τις επισκέψεις μαθητών στα πλαίσια διδακτικών προγραμμάτων, δίνεται ρητά η οδηγία να αποτρέπεται η επίσκεψη μικρών μαθητών σε χώρους όπου διαβιούν αιχμάλωτα ζώα π.χ. εκτροφεία γουνοφόρων ζώων.
Η εκδοθείσα εντολή του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας βασίζεται στην με Αριθ. Πρωτ. Φ.12/56/5440/Δ1 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠ.Π.Ε.Θ.) σχετικά με την έγκριση εκδρομών-μετακινήσεων εκπαιδευτικών και μαθητών στην Α’ βάθμια Εκπαίδευση. Στην εν λόγω εγκύκλιο γίνεται ανάλογη αναφορά σύμφωνα με την οποία συστήνεται να αποφεύγονται επισκέψεις σε χώρους όπου βρίσκονται ζώα σε αιχμαλωσία, με σκοπό την εμπορική τους εκμετάλλευση καθώς αυτό δεν συνάδει με τις γενικές αρχές της εκπαίδευσης.
Σε αυτό το σημείο και ενώ κανείς δεν επιχαίρει γενικότερα για την αιχμαλωσία των ζώων δίχως να υπάρχει νόμιμος επιχειρηματικός σκοπός, γεννώνται τα εύλογα ερωτήματα για το σκεπτικό του Υπουργείου. Το πρόβλημα έγκειται στην αιχμαλωσία μόνο για εμπορικούς σκοπούς; Δηλαδή θα πρέπει να αποφεύγεται και η επίσκεψη των μαθητών σε ζωολογικούς κήπους, ενυδρεία, σε φάρμες ζώων και σε ιχθυοτροφεία; Δηλαδή η φιλοσοφία του ΥΠ.Π.Ε.Θ. είναι να αποκρύπτονται από τους μαθητές οι εμπορικές δραστηριότητες εκτροφής ζώων οι οποίες αποτελούν και βασικό αντικείμενο δραστηριοποίησης του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της χώρας; Μάλλον φαίνεται ότι το όλο ζήτημα έγκειται κατά κύριο λόγο στην πάγια ιδεοληπτική θέση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια σε κάθε τι που άπτεται ή προσεγγίζει την έννοια της επιχειρηματικότητας.
Απόρροια όλου αυτού του σκεπτικού είναι και η παραπάνω πρόσφατη έγγραφη οδηγία του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας ο οποίος μετατρέπει τη λέξη «αποφυγή» της εγκυκλίου του ΥΠ.Π.Ε.Θ. σε «αποτροπή» των επισκέψεων από τις σχολικές μονάδες, κάνοντας μάλιστα και συγκεκριμένη αναφορά για τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων της περιοχής. Η «απαγόρευση» αιτιολογείται αναφέροντας ότι τέτοιες επισκέψεις είναι άκρως αντιεκπαιδευτικές και επιζήμιες για τη διαμόρφωση υγιούς αντίληψης των μικρών μαθητών σχετικά με την προστασία του Περιβάλλοντος και της άγριας πανίδας.
Με την ενέργειά του αυτή, ο Περιφερειακός Διευθυντής προβαίνει σε ισοπεδωτικές γενικεύσεις και στοχοποιεί αναίτια έναν ιστορικό και παραδοσιακό κλάδο οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα του Νομού Καστοριάς και της Σιάτιστας Κοζάνης, ο οποίος διαχρονικά έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής όπως και στην εξαγωγική δυναμική και εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.
Δεδομένου ότι όλες οι επιχειρηματικές, οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές που προβλέπονται από τη σχετική εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, με σεβασμό στους περιβαλλοντικούς όρους και με πλήρη οικολογική συνείδηση.
Δεδομένου ότι όλος αυτός ο τουλάχιστον μεροληπτικός χειρισμός εκ μέρους του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας ο οποίος προσπαθεί εκ των υστέρων να ανασκευάσει εν μέρει τους ισχυρισμούς του, έχει προκαλέσει αναίτια αναστάτωση και πολλές αντιδράσεις στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας.
Δεδομένου ότι δεν μπορεί να στοχοποιείται και να δυσφημείται ένας παραδοσιακός κλάδος ο οποίος είναι συνυφασμένος με την ιστορία της περιοχής, όπως ο κλάδος της ελληνικής γουνοποιίας.
Δεδομένου ότι τελευταία το περιεχόμενο και το ύφος ορισμένων εγκυκλίων που εκδίδει το ΥΠ.Π.Ε.Θ. παρατηρείται να προκαλεί «παρενέργειες» και αναστάτωση στην εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα ωθώντας τες να λειτουργούν υπό το καθεστώς φόβου και μειωμένης ελευθερίας.
Και δεδομένου ότι ο κλάδος της ελληνικής γουνοποιίας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα μέσα στο συνεχιζόμενα κακό οικονομικό περιβάλλον για τη χώρα μας (ραγδαία πτώση των εξαγωγών και του τζίρου, μείωση του απασχολούμενου προσωπικού και κίνδυνο μετανάστευσης και αυτών των επιχειρήσεων στο εξωτερικό), η πολιτεία αντί να δυσφημεί, θα πρέπει να συμβάλλει στην επανάκαμψη των επιχειρήσεων και της εξωστρέφειάς τους.
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Συμφωνείτε με το όλο περιεχόμενο και τις ακριβείς εκφράσεις που υιοθετούνται στο με Αρ. Πρωτ. 1227/22-02-2016 υπηρεσιακό έγγραφο του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας για τις επισκέψεις των μαθητών;
2) Προτίθεστε σύμφωνα και με τις νεότερες δηλώσεις του Περιφερειακού Διευθυντή να συστήσετε ανάκληση ή τροποποίηση της εντολής που απέστειλε;
3) Θεωρείτε ότι επισκέψεις μαθητών σε χώρους της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής οι οποίοι πληρούν τα πρότυπα προστασίας του περιβάλλοντος και δεν περιλαμβάνουν δραστηριότητες απαγορευτικές για θέαση από τους μαθητές, είναι κάτι το μεμπτό και θα πρέπει να αποφεύγονται;
4) Συμφωνείτε, και αν ναι, με ποιους τρόπους υποστηρίζετε τις ενέργειες που κάνει η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας για να αναγνωρισθεί παγκοσμίως ο παραδοσιακός και μοναδικός κλάδος της ελληνικής γουνοποιίας και να ενταχθεί στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO;
Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής