Στην ελληνική πλευρά του «γηπέδου» έχουν ρίξει οι δανειστές το «μπαλάκι» για το κλείσιμο της αξιολόγησης, με τις εκτιμήσεις Τόμσεν στο blog του ΔΝΤ περί «νέου μνημονίου» να λειτουργούν ως μοχλός πίεσης.
Οι δανειστές, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», έχουν αποστείλει μήνυμα στην Αθήνα ότι «κλειδί» για τη θετική κατάληξη της διαπραγμάτευσης και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι η εφαρμογή των προβλέψεων του σχεδίου Κατρούγκαλου για περικοπές στις κύριες συντάξεις από ένα ύψος και επάνω και για τους ήδη δικαιούχους. Όπως υπογραμμίζεται, η πρόταση αυτή είναι κατά παράβαση της «κόκκινης γραμμής» Τσίπρα για προστασία των υφιστάμενων κύριων συντάξεων. Το αντάλλαγμα σε περικοπές στις κύριες συντάξεις άνω ενός ποσού (γύρω στα 1.500 ευρώ), σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», θα είναι να μη ζητήσουν οι δανειστές άλλα δημοσιονομικά μέτρα για το 2016.
Η κατάσταση έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό από το κείμενο Τόμσεν στο blog του ΔΝΤ, που επαναφέρει, εκτός των άλλων, στο προσκήνιο και τη διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης για τον βαθμό απομείωσης του ελληνικού χρέους. Σημειώνεται πως, στο πλαίσιο του Eurogroup της Πέμπτης, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, εξέφρασε την αισιοδοξία του για ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το τέλος Μαρτίου, τη στιγμή που ο κ. Τόμσεν είχε δηλώσει ότι χωρίς περικοπές βασικών συντάξεων το ασφαλιστικό δεν μπορεί να κλείσει, θέτοντας επί τάπητος το θέμα της υιοθέτησης μέτρων 8-9 δισ. ως το 2018. Σημειώνεται επίσης, ότι η εκπρόσωπος Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ, έχει αναφέρει πως οι θεσμοί εργάζονται πάνω σε ένα ακόμη μέτρων για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, διευκρινίζοντας ωστόσο πως αυτό που θεωρείται πως πρέπει να γίνει είναι αυτό που συμφωνήθηκε στο μνημόνιο.
Σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, άσκησε κριτική στους θεσμούςσε συνέντευξή του στην «Αυγή» της Κυριακής, λέγοντας ότι διαφωνούν μεταξύ τους και κωλυσιεργούν, και επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του για καμία μείωση στις συντάξεις.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Βήματος», οι δανειστές γενικότερα δεν φαίνονται να βιάζονται, τη στιγμή που η ελληνική πλευρά έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά και θέλει να αποφύγει μια νέα κρίση ρευστότητας, οπότε και επείγεται να κλείσει την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Σημειώνεται πως, όπως είναι γνωστό, η αξιολόγηση και η ρύθμιση χρέους συνδέονται με τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό και στα Δημοσιονομικά – και, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», οι δανειστές εργάζονται χωρίς άμεση εμπλοκή της Ελλάδας, με το ΔΝΤ και τον ESM κυρίως να ανταλλάσσουν προτάσεις, στοιχεία και πληροφορίες. Η λύση, όπως εκτιμάται, θα έρθει στα αγγλικά, για παρατηρήσεις από την ελληνική πλευρά και βελτιώσεις, χωρίς όμως να αλλάζει το πνεύμα της συμφωνίας.
Απέναντι στα περί νέου/ τετάρτου μνημονίου, η κυβέρνηση ακολουθεί συγκεκριμένη αμυντική στρατηγική, προσερχόμενη στις διαπραγματεύσεις ζητώντας να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα και να μην αρχίσει νέος κύκλος συζητήσεων για πρόσθετα μέτρα- στην ουσία στέλνοντας μήνυμα πως θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις, ωστόσο αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό από όλες τις πλευρές. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι προτάσεις Τόμσεν, που ουσιαστικά αμφισβητούν τη συμφωνία του Ιουλίου, δεν χαίρουν μεγάλης αποδοχής από την ευρωπαϊκή πλευρά: Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Έθνους» Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τις χαρακτηρίζουν «ανεδαφικές», καθώς δεν λαμβάνουν υπόψιν τους τις επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή της χώρας, ούτε τα δεδομένα από το προσφυγικό.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σε εξέλιξη η ανταλλαγή emails μεταξύ της ελληνικής πλευράς και εκπροσώπων των δανειστών για διευκρινίσεις πάνω σε ανοιχτά ζητήματα- και από την πρόοδο αυτής της διαδικασίας θα εξαρτηθεί το πότε θα επιστρέψει το «κουαρτέτο».