Φώφη, Βενιζέλος: σε κόντρα πού θα πάνε το ΠΑΣΟΚ

Συστηματική προσπάθεια να διαχωρίσει πλήρως την πολιτική φυσιογνωμία της από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης και να διατηρήσει «ζωντανή» την αντίληψη ότι με τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη τη χωρίζει άβυσσος καταβάλλει η Φώφη Γεννηματά, παρ’ ότι στο παρασκήνιο μαίνεται ο «πόλεμος» για την κατεύθυνση του χώρου.

Η Γεννηματά ενεπλάκη σοβαρά και συστηματικά στο ζήτημα των προσφύγων σε δύο κατευθύνσεις: από τη μια για να ανοίξει μια σοβαρή συζήτηση στο πλαίσιο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και από την άλλη για να αρχίσει ένας πολιτικός διάλογος μεταξύ των κομμάτων για τη θέση της Ελλάδας απέναντι στο πρόβλημα.

Γι’ αυτό απέστειλε επιστολή στους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, προκειμένου να σταματήσει οποιαδήποτε συζήτηση για έξοδο της χώρας από την Σένγκεν, να αποδεχτεί η Ε.Ε. ότι η συμφωνία με την Τουρκία έχει αποτύχει πλήρως και να αποδεχτούν την πρόταση του προγράμματος «Κιβωτός» για την ασφαλή διακίνηση γυναικών και παιδιών από προσφυγικές οικογένειες.

Χθες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, ο οποίος αποδέχτηκε μάλλον με χαρά την πρότασή της για συνάντηση, προκειμένου να ενημερωθεί αλλά και να συμβάλει, όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, στην αντιμετώπιση ενός πολύ σοβαρού προβλήματος, που τείνει να μεταβληθεί σε εθνικό ζήτημα.

 

«Γέφυρες»

Έχει ενδιαφέρον όχι μόνο η ταχύτητα με την οποία κλείστηκε το ραντεβού, αλλά και η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μπροστά στις κάμερες για την αντιμετώπιση των προοδευτικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Ευρώπη σε ανθρωπιστική κατεύθυνση και όχι ξενοφοβική. Η συμπερίληψη του ΠΑΣΟΚ στις «προοδευτικές δυνάμεις» δεν πέρασε απαρατήρητη, και στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί συστηματικά να ρίξει «γέφυρες» πολιτικής επικοινωνίας κυρίως με το ΠΑΣΟΚ.

Η Γεννηματά δεν έχασε την ευκαιρία να απαντήσει – μάλλον αρνητικά – στο πολιτικό φλερτ τονίζοντας τα λάθη, τις παραλείψεις και την αμέλεια της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να σταματήσει να στέλνει λάθος μηνύματα και να δώσει τέλος στην ολιγωρία και την αδράνεια και να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε στον πρωθυπουργό, όπως είπε, να παρουσιάσει το συντομότερο ένα πλαίσιο έκτακτης χρηματοδοτικής ενίσχυσης και τεχνικής βοήθειας της Ελλάδας από την Ε.Ε.

Ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε χθες την κατάθεση πρότασης νόμου για την καθιέρωση Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος και την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και ένταξης ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για συστηματική καθυστέρηση και αβελτηρία στην αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων και δομών στον χώρο της Πρόνοιας. Το σχέδιο νόμου, που προβλέπει συγκεκριμένες δράσεις και προτάσεις, υπογράφεται από σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί ακόμη την κυβέρνηση ότι από αδυναμία της αναιρέθηκαν συμφωνημένες πολιτικές με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη, όπως την επέκταση του πιλοτικού προγράμματος «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» και τη μη αξιοποίηση του ποσού των 330 εκατ. ευρώ, που από τον Δεκέμβριο του 2014 είχε εγκριθεί υπέρ των απόρων.

Αυτό αποτελεί μια κίνηση της παράταξης να διαχωρίσει πλήρως την εικόνα της από την Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι, αλλά και τη Ν.Δ., που ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, αλλά δεν καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις. Επίσης η πρόταση νόμου έχει «σοσιαλιστική» πολιτική απόχρωση και δεν ταυτίζεται με τις κεντροδεξιές κατευθύνσεις των άλλων κομμάτων του Κέντρου.

«Λάθος»

Προς τα εκεί, προς τον κεντροδεξιό δηλαδή χώρο, επιχειρεί, σύμφωνα με συνεργάτες της Γεννηματά, να στρέψει το ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επανήλθε προχθές με συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ αποκαλώντας λάθος της προέδρου του ΠΑΣΟΚ τα «περί αβύσσου» που χωρίζει το κόμμα της από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επανήλθε στην ανάγκη να συνομιλήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη με το Ποτάμι και τους ψηφοφόρους της Ένωσης Κεντρώων και βέβαια δεν έκρυψε την απέχθειά του στην προοπτική να επιστρέψουν στον χώρο ο Γιώργος Παπανδρέου και τα στελέχη που διέσπασαν το ΠΑΣΟΚ στις περσινές εκλογές. «Θα ήταν τραγικό να έχουμε απουσίες, αποχές ή και αποχωρήσεις και να έρθει ο κ. Παπανδρέου, ας πούμε, στη συνδιάσκεψη μαζί με το σημερινό ΠΑΣΟΚ» είπε χαρακτηριστικά.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι είναι γνωστές οι θέσεις του Βενιζέλου, όπως και η προ-τίμησή του σε μια συνεργασία με τη Ν.Δ., μόνο που αυτή οδήγησε στην περαιτέρω συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ.

Επισημαίνουν ακόμη ότι στο Ποτάμι αναπτύσσεται ένας κάθετος διαχωρισμός για την προοπτική του και παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τόσο την κεντροαριστερή πορεία που έχει χαράξει ο νηφάλιος Σπύρος Λυκούδης, όσο και την κεντροδεξιά πυξίδα του Χάρη Θεοχάρη και του Ιάσωνα Φωτήλα.

Τονίζουν ακόμη ότι πρέπει να αναμένουν τη διεξαγωγή του συνεδρίου στα τέλη Φεβρουαρίου και καταλήγουν ότι υπάρχει μια εκσυγχρονιστική πλευρά στον χώρο του Κέντρου που έχει αποφασίσει μάλλον να στηρίξει στην επόμενη πολιτική αναμέτρηση τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οπότε δεν έχει νόημα η όποια προσπάθεια πολιτικής συνεννόησης. Και δείχνουν τον Γιάννη Μπουτάρη ως εκφραστή αυτής της τάσης, καθώς δεν κρύβει τη συμπάθειά του στον Μητσοτάκη και την απογοήτευσή του για την αριστερή πορεία της Γεννηματά.

«Εμείς πρέπει να συναντηθούμε με τους πολίτες τους οποίους απογοητεύσαμε ταυτιζόμενοι με τη Δεξιά και δεξιές πολιτικές, στράφηκαν στον Τσίπρα και ματαιώθηκαν οι προσδοκίες τους» λένε ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που εκτιμούν ότι δεν μπορεί ο χώρος να τσαλαβουτά στα θολά νερά ενός συντηρητικού ή «ακραίου» Κέντρου, που ρέπει προς τον νεοφιλελευθερισμό, στηρίζεται στις δυνάμεις της αγοράς και απλώς «συγγενεύει» ιδεολογικά με τη σοσιαλδημοκρατία στις εθνικές αγωνίες και τα πολιτικά και ατομικά δικαιώματα των πολιτών.

Όπως εκτιμούν, την παραμονή του ΠΑΣΟΚ στο ριζοσπαστικό Κέντρο στηρίζει μια μικρή ομάδα στελεχών, αφού οι πολίτες αποζητούν μια πιο προοδευτική κατεύθυνση, με κοινωνική προστασία από τη λαίλαπα του μνημονίου.

TO ΠΟΝΤΙΚΙ

Leave a Reply

Your email address will not be published.