Ασφυκτικό είναι το χρονικό πλαίσιο για την επίτευξη συμφωνίας, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά κρίσιμων ημερομηνιών οι οποίες καθορίζουν -υπό προϋποθέσεις- το ευρωπαϊκό της μέλλον, την ώρα που ολοένα και αυξάνεται η δυσαρέσκεια κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση. Τα σενάρια ενός Grexit ολοένα και πολλαπλασιάζονται στον διεθνή Τύπο στη σκιά της έντονης φημολογίας για επιβολή ελέγχου στις καταθέσεις (capital controls) σε περίπτωση οριστικής ρήξης.
Με σημερινό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα «Guardian» ξεκαθαρίζει ότι… χρήματα δεν υπάρχουν για να ανταποκριθεί η Αθήνα στις δανειακές της υποχρεώσεις στο εξωτερικό και στις πληρωμές της στο εσωτερικό. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει, δεν θα πληρώσει» είναι ο τίτλος του αφιερώματος, το οποίο παρουσιάζει τη ζοφερή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή η Ουάσινγκτον καλεί την Αθήνα να προχωρήσει σε συμφωνία και η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προειδοποιεί για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από ένα «ατύχημα» στην Ευρωζώνη.
Προειδοποιήσεις μέσω «Bild»
«Υπουργοί Οικονομικών δίνουν τελευταία διορία στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Bild» λίγο μετά τα μεσάνυχτα και περιλαμβάνει δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του Βελγίου Γιόχαν φαν Όφερτφελντ, της Λιθουανίας Ριμάντας Σάντζιους και της Σλοβενίας Ντούσαν Μράμορ εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup απόψε στο Λουξεμβούργο.
Ο κ. Μράμορ αναφέρεται στο πρόγραμμα λιτότητας της χώρας του. Η Σλοβενία, όπως λέει, παρά τα «επώδυνα μέτρα» στην ίδια τη χώρα, έδειξε αλληλεγγύη πάνω από τον μέσο όρο. Το ίδιο περιμένει κάποιος και από την Ελλάδα.
FT: Τα οκτώ βήματα που χωρίζουν την Ελλάδα από το Grexit
18 Ιουνίου
Θα ήταν ευχής έργον, εάν την Πέμπτη οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατέληγαν σε συμφωνία για την Ελλάδα. Πάντως, τα μηνύματα είναι κατά κύριο λόγο δυσοίωνα.
19 Ιουνίου
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα παραμένουν στο Λουξεμβούργο, καθώς θα υπάρξει η συνεδρίαση του Ecofin, δηλαδή των 28 υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. Εάν δεν επιτευχθεί ούτε την Παρασκευή συμφωνία, τότε πιθανώς θα συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής.
21 Ιουνίου
Την Κυριακή πιθανώς θα διεξαχθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για την Ελλάδα.
22 Ιουνίου
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) είναι εξόχως πιθανή. Εάν η φυγή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες ενταθεί, τότε η ΕΚΤ πιθανώς θα κηρύξει αναξιόπιστες τις ελληνικές τράπεζες και θα άρει τη στήριξή της. Πάντως, η επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών συμβάλλει στην επιβράδυνση αυτής της δυσμενούς εξέλιξης.
25 Ιουνίου
Θα υπάρξει τακτική συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής, η οποία θα αφορά τη Μεγάλη Βρετανία. Είναι σίγουρο, βέβαια, πως στα περιθώρια της Συνόδου θα εξεταστεί και το ελληνικό ζήτημα.
30 Ιουνίου
Είναι η ημέρα όπου ολοκληρώνεται η τετράμηνη παράταση του προγράμματος. Παράλληλα, η Ελλάδα καλείται να καταβάλει 1,53 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εάν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, τότε η χώρα πιθανώς θα κηρύξει στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ.
1 Ιουλίου
Με το πρόγραμμα να έχει λήξει και την Ελλάδα να έχει κηρύξει χρεοκοπία, η Ευρώπη θα βρίσκεται σε αχαρτογράφητα εδάφη, αντιμετωπίζοντας πρωτόγνωρες προκλήσεις.
20 Ιουλίου
Είναι μία από τις τελευταίες προθεσμίες για την Ελλάδα, καθώς εκείνη την ημέρα καλείται να καταβάλει 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ. Εάν κηρύξει στάση πληρωμών και προς την ΕΚΤ, τότε η παραμονή της χώρας εντός της Ευρωζώνης είναι εξαιρετικά απίθανη.
zougla.gr