H Wikipedia κλείνει 15 χρόνια – Ποια είναι τα άγνωστα χέρια που τη γράφουν [εικόνες]

Η εφημερίδα Le Monde έκανε μια ενδιαφέρουσα έρευνα για τους ανθρώπους που γράφουν το γαλλικό κομμάτι.
H Wikipedia διέθεσε ένα περίπτερο στην μόνιμη έκθεση  Cité des Sciences et de l’industrie του Παρισιού για να κάνει γνωστό το έργο και τα πρόσωπα που την απαρτίζουν.
«Η Wikipedia δεν σας ρωτάει αν έχετε δίπλωμα, η συμμετοχή κρίνεται από τα άρθρα και τα επιχειρήματα που γράφει κάποιος» δηλώνει ένα από τα άγνωστα χέρια της εγκυκλοπαίδειας που συστήνεται με το ψευδώνυμό του Kikuyu3.
Ο ίδιος είναι 64 ετών και συνταξιούχος εργοδηγός. Κολύμπησε στα βαθιά της Wikipedia το 2008, χάρη στο πάθος που έχει για την αστρονομία και συνεχίζει ως σήμερα. «Κοιμάμαι και ξυπνάω με την Wikipedia», δηλώνει και θυμάται ότι όταν βγήκε στη σύνταξη αναρωτιόταν τι θα κάνει στη ζωή του. Ως σήμερα πρέπει να έχει γράψει πολλές δεκάδες χιλιάδες άρθρα στην Wikipedia.

wiki2_0

«Η Wikipedia γίνεται από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Δεν γνωρίζονται μεταξύ τους και δεν ανήκουν στο ίδιο κοινωνικό, πολιτικό ή θρησκευτικό πλαίσιο. Απλά συμφωνούν να μοιραστούν τις γνώσεις τους. Εγώ προσωπικά δεν έχω ούτε απολυτήριο λυκείου. Εζησα όλη μου τη ζωή με κόμπλεξ απέναντι στους πτυχιούχους. Αλλά η Wikipwdia δεν σας ρωτάει αν έχετε πτυχίο, τα άρθρα των ανθρώπων κρίνονται μόνο από την ποιότητα των επιχειρημάτων τους».
Ο ίδιος άνθρωπος διηγείται και ένα ανέκδοτο: όταν συναντήθηκε με τον αστροφυσικό  Marcel Froissart, ο οποίος επίσης γράφει στο Wikipedia και είναι επίτιμος καθηγητής στο υψηλού κύρους πανεπιστήμιο της Γαλλίας Collège de France. «Δεν ήξερα ποιός ήταν, το έμαθα μετά» διηγείται οKikuyu3 και επαινεί την ταπεινότητα του καθηγητή στις συζητήσεις τους.

Η πολεμική της σαλάτας endive
Ανάμεσα σε σταθερούς αρθρογράφους της Wikipedia αναπτύσσονται φιλίες, συναντώνται, ανταλλάσσουν απόψεις. Αλλά τα πράγματα δεν είναι πάντα ρόδινα. Ορισμένα άρθρα προκαλούν εκρηκτικές και ατελείωτες συζητήσεις. Μια από τις εκρηκτικότερες αφορούσε τη γαλλική σαλάτα endive: πρέπει να τη λέμε endive ή πρέπει να τη λέμε chicon; Υπάρχει, μάλιστα, ένα άρθρο στην εγκυκλοπαίδεια που είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στους «άχρηστους, μικρούς πολέμους».

wiki708

Οι επικεφαλής
Τα μέλη της κοινότητας της Wikipedia εκλέγουν και επιλέγουν κάποιους επικεφαλής. Οι εν λόγω διαθέτουν επιπλέον εργαλεία τα οποία τους επιτρέπουν να μπλοκάρουν κάποιους αρθρογράφους ή να σβήσουν κάποια άρθρα. Στη Γαλλία είναι 165 οι επικεφαλής. Αυτή που συνάντησε η le Monde στο περίπτερο της εγκυκλοπαίδειας δεν θέλει να δώσει το όνομά της.
«Εμείς οι επικεφαλής, επειδή έχουμε δικαίωμα να μπλοκάρουμε κάποιους, θεωρούμαστε κακοί», δηλώνει.
«Για παράδειγμα, κάποιο χρήστη που είπε σε έναν άλλο χρήστη «βούλωσέ το!» τον μπλόκαρα. Αυτό μου στοίχισε βρισιές και απειλές. Αλλοτε με βρίζουν κάποιοι καλλιτέχνες και με απειλούν όταν σβήνω κομμάτια που κρίνω ότι είναι απαράδεκτα. Πολλοί νομίζουν ότι η Wikipedia είναι διαφημιστικό πλαίσιο. Τα πράγματα αγριεύουν συχνά, δέχτηκα ακόμη και απειλή θανάτου μέσω μέηλ», προσθέτει.
Η εν λόγω επικεφαλής είναι 56 ετών και στέλεχος σε μια μεγάλη γαλλική βιομηχανία. Μπήκε στην Wikipedia πριν από 6 χρόνια και έχει γράψει πάνω από 500.000 άρθρα. «Είναι το πάθος μου, μού παίρνει πάνω από 5 ως 6 ώρες την ημέρα», λέει.
Στο κομπιούτερ της φτάνουν όλα τα νέα άρθρα ή οι διορθώσεις που ανεβάζουν οι άγνωστοι χρήστες. «Κοιτάζω, διορθώνω, σβήνω, βγάζω τους βανδαλισμούς, κρατώ την εγκυκλοπαίδεια σε καλή κατάσταση, ώστε να μη χάσε το κύρος της». Τα νέα άρθρα πέφτουν βροχή και με ένα κλικ τα σημαδεύει αν τα έχει διαβάσει ή αν θα τα διορθώσει. Σε κάποιο άρθρο θα σβήσει μια λέξη που μπήκε χωρίς λόγο σε μια φράση, σε ένα άλλο θα σβήσει το e-mail ενός μοντέλου που κάποιος δημοσίευσε για λίγα δευτερόλεπτα.
Αλλά η Wikipedia δεν είναι μόνο αυτό. Μαζί με άλλους 40 επικεφαλής «Βικιπεντιάδες» συμμετείχε σε ένα σεμινάριο στην κεντρική Γαλλία, όπου βρήκαν την ευκαιρία να γράψουν για την περιοχή. Τράβηξαν φωτογραφίες, αναζήτησαν πληροφορίες, πήγαν στη βιβλιοθήκη, μίλησαν με τους ηλικιωμένους της περιοχής και βελτίωσαν τα άρθρα για την πόλη.

Το προφίλ των «Βικιπεντιανών»
Η ίδια αναφέρει ότι το προφίλ του χρήστη της Wikipedia είναι συναρπαστικό. Οι περισσότεροι είναι νέοι, ηλικίας από 25-30 ετών, με πολλές γνώσεις. Ο τύπος του Βικιπεντιανού είναι «άντρας, γύρω στα 30,  με πολλά πτυχία, ζει στην πόλη», όπως δηλώνει η υπεύθυνη της Wikipedia Γαλλίας  Nathalie Martin. Οι γυναίκες, δυστυχώς, είναι ελάχιστες και αυτό φαίνεται στα σχετικά με γυναίκες άρθρα, τα οποία είναι φτωχά. Γίνονται προσπάθειες, επίσης, να προσελκύσουν γυναίκες επιστήμονες, γιατί ελάχιστες γράφουν στην εγκυκλοπαίδεια.
Αλλα άτομα τα οποία η Wikipedia επιθυμεί να τραβήξει είναι όσοι ζουν στην επαρχία και άνθρωποι με λίγα πτυχία. Αναζητά επίσης άτομα που θα μπορούσαν να συμμετέχουν βάζοντας φωτογραφίες εκεί που λείπουν. «Στόχος μας είναι να πουν όλοι ότι μπορούν να συμμετέχουν».

Βικιπεντιανοί φωτογραφίζουν πριν ανεβάσουν το άρθρο:

wiki1_1

iefimerida

Leave a Reply

Your email address will not be published.