Κρεμώδης σοκολάτα όπως την φτιάχνουν στο Παρίσι…
Για πάμε στην κουζίνα
Σκεύη που θα χρειαστούμε για τη συνταγή:
- σιφόν (ειδικό σκεύος που χρησιμοποιείται για την παρασκευή σαντιγί και αφρών)
- μπλέντερ
1. Ξεκινάμε με την κρέμα βανίλιας. Ρίχνουμε το γιαούρτι και την κρέμα γάλακτος στο σιφόν. Κλείνουμε καλά το καπάκι και ανακινούμε δύο φορές. Βάζουμε το σιφόν στο ψυγείο. Aν δεν έχουμε σιφόν, θα χρειαστούμε ένα ψηλό ποτήρι και κουτάλι με μακριά βάση. Γεμίζουμε το ποτήρι έως περίπου το 1/4 με το γιαούρτι. Ρίχνουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος προσέχοντας να μην ξεχειλίσει το ποτήρι. Με το κουτάλι ανακατεύουμε γρήγορα τα υλικά μέχρι να ενσωματωθούν φτάνοντας στον πάτο του ποτηριού για να ομογενοποιηθούν σωστά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλη την ποσότητα γιαουρτιού και κρέμας γάλακτος. Βάζουμε στο ψυγείο.
2. Ετοιμάζουμε την κρέμα μάνγκο: ξεφλουδίζουμε το μάνγκο και πολτοποιούμε τη σάρκα του στο μπλέντερ. Αναμειγνύουμε τον πολτό μάνγκο με 40 γρ. crème fraiche. Στο γουδί χτυπάμε τους σπόρους κόλιανδρου μέχρι να γίνουν σκόνη και ρίχνουμε μια πρέζα στο μείγμα μάνγκο. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη.
3. Σε μπολ, γαρνίρουμε με το σιφόν ή ρίχνουμε με το κουτάλι 3 κ.σ. κρέμα βανίλιας. Προσθέτουμε την κρέμα μάνγκο. Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε 3 φορές το μείγμα. Αφήνουμε στην άκρη.
4. Ετοιμάζουμε την ζεστή σοκολάτα. Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και την σκόνη σοκολάτας. Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και ζεσταίνουμε σε χαμηλή προς μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να σιγοβράσει το μείγμα. Η παρασκευή σοκολάτας είναι απαιτητική, γι’ αυτό ανακατεύουμε συνεχώς με μαρίζ, προσέχοντας να μην κάψει και κολλήσει το μείγμα στον πάτο της κατσαρόλας. Όταν αρχίσει να σιγοβράζει, αποσύρουμε από τη φωτιά. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για άλλα 30 δευτερόλεπτα. Αν η υφή δεν μας αρέσει, συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε.
5. Αφήνουμε τη σοκολάτα να σταθεί για 5 λεπτά και σερβίρουμε σε φλιτζάνια. Γαρνίρουμε με την κρέμα βανίλιας και μάνγκο.
Για 5 φλιτζάνια
Πικάντικη ζεστή σοκολάτα με πιπέρι
Υλικά
1/2 στικ φυσική βανίλια
2 φλιτζ. γάλα με πλήρη λιπαρά
2 κ.σ. νερό
1 πρέζα τζίντζερ τριμμένο
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα μαύρο πιπέρι
100 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
4 κ.σ. κακάο σε σκόνη
1 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
3 κ.σ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
Για πάμε στην κουζίνα
Με μαχαίρι χαράζουμε απαλά το στικ βανίλιας κατά μήκος, αφαιρούμε τους σπόρους και τους βάζουμε σε κατσαρολάκι. Προσθέτουμε το γάλα, το νερό και τα μπαχαρικά και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση. Κατόπιν προσθέτουμε τη σοκολάτα και το κακάο και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Τέλος, ρίχνουμε τη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε τη σοκολάτα να κρυώσει για 45 λεπτά. Για να σερβίρουμε, αφαιρούμε τους σπόρους και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας ταυτόχρονα μέχρι να ζεσταθεί η σοκολάτα.
Tip: μπορείτε να αντικαταστήσετε το μαύρο πιπέρι με κόκκινο για λιγότερο πικάντικη γεύση.