Το νέο σχέδιο νόμου για τη λειτουργία των ΑΕΙ που προβλέπει την επαναφορά των «αιώνιων» φοιτητών, ακόμη και αν έχουν διαγραφεί από τα μητρώα των σχολών, αναμένεται να τεθεί για διαβούλευση και στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους», το σχέδιο νόμου, επαναφέρει πάρα πολλές ρυθμίσεις οι οποίες είχαν καταργηθεί και ρυθμίζει τα θέματα που αφορούν τις πρυτανικές εκλογές και τη γενικότερη λειτουργία των ΑΕΙ. Ο νέος νόμος προβλέπει ότι τα Συμβούλια των ιδρυμάτων (στα οποία συμμετείχαν πανεπιστημιακοί διεθνούς κύρους) δεν θα έχουν ισχυρή θέση μέσα στα ιδρύματα και θα λειτουργούν μόνο συμβουλευτικά.
Οι ρυθμίσεις για τους φοιτητές προβλέπουν τα εξής:
- Η ιδιότητα του φοιτητή διατηρείται μέχρι την απονομή του τίτλου σπουδών, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών. Αυτό σημαίνει ότι ο φοιτητής μπορεί να πάρει το πτυχίο του όποτε θέλει. Μέχρι τώρα προβλεπόταν χρονικό όριο για την απόκτηση του τίτλου σπουδών, κάτι που τώρα καταργείται.
- Φοιτητές που έχουν υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών του οικείου τμήματος προσαυξανόμενο κατά δύο έτη, δεν δικαιούνται παροχές σίτισης, στέγασης, διευκολύνσεων για τις μετακινήσεις τους και μετεγγραφής.
Το εξάμηνο
- Κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει τουλάχιστον δεκατρείς πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας.
- Ο αριθμός των εβδομάδων για τη διενέργεια των εξετάσεων, η δυνατότητα παράτασης του εξαμήνου και οι λεπτομέρειες σε περίπτωση παράτασης εξαμήνου ορίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας του Ιδρύματος και μέχρι την έκδοσή του δύναται να ρυθμίζεται με απόφαση της Συγκλήτου, έπειτα από προηγούμενη γνώμη της Κοσμητείας ή σε περίπτωση μονοτμηματικής Σχολής της Γενικής Συνέλευσης του τμήματος.
- Οι φοιτητές έχουν δικαίωμα να διακόψουν τις σπουδές τους με έγγραφη αίτησή τους στη γραμματεία του οικείου τμήματος για όσα εξάμηνα, συνεχόμενα ή μη, επιθυμούν.
- Οι φοιτητές που διακόπτουν τις σπουδές τους δεν έχουν τη φοιτητική ιδιότητα καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της διακοπής των σπουδών τους.
- Η επανεγγραφή φοιτητών που απώλεσαν αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα (λεγόμενοι αιώνιοι φοιτητές), με βάση τον νόμο 4009/11, πραγματοποιείται με έγγραφη αίτησή τους στο τμήμα ή στη μονο τμηματική Σχολή.