«Αν βγει έξω, ο Πάσσαρης θα σκοτώσει κι άλλους…»

Η Γιώτα Αλεβιζοπούλου, αδελφή του δολοφονημένου αστυνομικού που συνόδευε τον Κώστα Πάσσαρη τον Φεβρουάριο του 2001 στο νοσοκομείο «Γ. Γεννημάτας», έχει αποδοθεί σ’ έναν δικαστικό αγώνα ώστε να επιτύχει την έκδοση του διαβόητου κακοποιού στην Ελλάδα.

Οπως αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα το «Εθνος της Κυριακής», η οικογένεια του αστυνομικού Διονύση Αλεβιζόπουλου απέστειλε επιστολή-κραυγή αγωνίας στον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, με την οποία του ζητούσαν να παρέμβει ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες προσωρινής έκδοσης του Κ. Πάσσαρη στην Ελλάδα για να δικαστεί για τη διπλή δολοφονία των αστυνομικών που τον συνόδευαν την ημέρα που είχε αποδράσει.

Μία εβδομάδα μετά την αποκάλυψη της επιστολής και η Γ. Αλεβιζοπούλου υποστηρίζει ότι η οικογένειά της δεν έχει λάβει ακόμα καμία απάντηση από τον κ. Παρασκευόπουλο. «Με τον δικηγόρο μας Αλέξη Αναγνωστάκη έχουμε καταθέσει αρκετές αιτήσεις για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες έκδοσης του Πάσσαρη, ενώ στείλαμε και επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης. Δεν έχει υπάρξει ακόμα καμία απάντηση… Να τον φέρουν να δικαστεί για να αποδοθεί Δικαιοσύνη», δηλώνει η Γ. Αλεβιζοπούλου.

 

15 χρόνια μετά

Μολονότι έχουν περάσει σχεδόν 15 χρόνια από τη δολοφονία του αδελφού της, η ίδια λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ότι το μόνο που ζητά η οικογένειά της είναι να δικαστεί ο Πάσσαρης. «Δεν έχει δικαστεί ο άνθρωπος αυτός. Εχουν περάσει 15 χρόνια και δεν έχει γίνει τίποτα. Νιώθω ότι θα μείνουν ατιμώρητα τα εγκλήματά του. Ο,τι και να πω, ο αδελφός μου έφυγε, δεν γυρίζει πίσω. Εχει περάσει τόσος καιρός αλλά κάθε μέρα κλαίμε. Τα παιδιά του έμειναν χωρίς πατέρα. Αυτό που προσπαθούμε είναι να υπάρξει Δικαιοσύνη. Να δικαστεί αυτός ο άνθρωπος και ας πάει πίσω στη Ρουμανία να εκτίσει την ποινή του. Αν παραγραφούν τα εγκλήματά του και βγει έξω, θα κάνει τα ίδια, θα σκοτώσει κι άλλους ανθρώπους».

Το γεγονός ότι μένει ανοιχτός μέχρι και σήμερα ο φάκελος των δολοφονιών του Πάσσαρη παρατείνει τον πόνο των συγγενών των θυμάτων. Φοβούνται ότι θα μείνει ελεύθερος σύντομα στη Ρουμανία.

«Πλησιάζει να βγει από τις φυλακές στη Ρουμανία. Εχουν περάσει τόσα χρόνια από τότε που είχε διαφύγει εκεί και είχε σκοτώσει και εκεί ανθρώπους. Εχει εκτίσει την ποινή του και θα μείνει ελεύθερος. Μας προκαλεί άγχος που ακόμα δεν έχει δικαστεί στην Ελλάδα. Για μένα σημασία έχει ότι ο αδελφός μου χάθηκε. Αν μείνει ελεύθερος αυτός ο άνθρωπος θα κάνει τα ίδια», λέει η Γ. Αλεβιζοπούλου. «Δεν αλλάζει ο άνθρωπος, δεν αλλάζει αυτός. Δεν ήταν ατύχημα»… Και όταν έρθει η μέρα που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον Πάσσαρη, για την οικογένεια του Δ. Αλεβιζόπουλου θα είναι «σαν τη μέρα που έγινε το έγκλημα. Οπως τότε που το μάθαμε. Θα είναι πολύ δύσκολο για εμάς, αλλά θα πρέπει στη μνήμη του αδελφού μου να βρούμε τη δύναμη και θα τον αντιμετωπίσουμε», λένε.

Ο κίνδυνος να παραγραφούν τα εγκλήματα του Πάσσαρη είναι ορατός, ενώ ήδη έχουν παραγραφεί τα αδικήματα που αφορούν το σχέδιο απόδρασης, με αποτέλεσμα να μην αποκαλυφθεί ποτέ ποιοι και γιατί είχαν βοηθήσει τον εγκληματία να αποδράσει. Μάλιστα, υπάρχει και διακρατική συμφωνία της Ελλάδας με τη Ρουμανία, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η προσωρινή έκδοση του κακοποιού για να δικαστεί για τα εγκλήματά του. Οπως εξηγούν νομικοί κύκλοι στο «Εθνος της Κυριακής», η σύμβαση προσωρινής έκδοσης προβλέπει τη μεταγωγή του Πάσσαρη στην Ελλάδα για να δικαστεί για τα εγκλήματα.

«Ο Πάσσαρης θα μπορούσε να δικαστεί στην Ελλάδα, να επιστρέψει στη Ρουμανία να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του και μετά να εκτίσει και στις ελληνικές φυλακές την ποινή που θα του έχει επιβληθεί για τις ανθρωποκτονίες», αναφέρει έγκριτος νομικός. Ωστόσο, από τη δικογραφία και συγκεκριμένα με το υπ’ αριθ’ 69058/14-1-2004 έγγραφο των ρουμανικών αρχών, αποκαλύπτεται πως ο Πάσσαρης είχε αιτηθεί την έκδοσή του στην Ελλάδα, αλλά το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης δεν επιθυμεί τη μεταφορά του στην Ελλάδα για να δικαστεί.

Μάλιστα, λόγω της άρνησης των ελληνικών αρχών να εκδοθεί ο Πάσσαρης, ο κακοποιός είχε προσφύγει στις 13 Νοεμβρίου 2001 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για δήθεν παραβίαση του δικαιώματος πρόσβασης στο δικαστήριο. Φυσικά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε απορρίψει το αίτημα του Πάσσαρη και είχε κατακεραυνώσει την Ελλάδα λόγω της μη καταδίκης του κακοποιού.

 

Πηγή: Έθνος της Κυριακής / Μαρίας Ψαρά – Λευτέρη Μπιντέλα

Leave a Reply

Your email address will not be published.