Τσακαλώτος: «Εχουμε συμφωνία σε όλα, και στα 48 προαπαιτούμενα» – Oι νέοι όροι για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

Σ’ έναν επώδυνο συμβιβασμό, υπό την πίεση του χρόνου και της συγκυρίας, κατέληξαν την Τρίτη τα στις 01.20 τα ξημερώματα κυβέρνηση και κουαρτέτο στο Χίλτον.

«Εχουμε συμφωνία σε όλα και στα 48 προαπαιτούμενα (milestones)» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σήμερα Τρίτη η συμφωνία στη Βουλή για να ψηφιστεί την Πέμπτη. Τον Δεκέμβριο παραπέμπεται η στρατηγική για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Σήμερα Τρίτη θα ενημερωθεί το Euro Working Group και την Παρασκευή αναμένεται να κάνει θετική εισήγηση προς τον ESM.
Η εκταμίευση του ποσού των 12 δισ. ευρώ αναμένεται να γίνει αργότερα από τον ESM ανάλογα και με τις ανάγκες των τραπεζών, όπως εξήγησε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία για την προστασία από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας αφορά το 25% των δανειοληπτών και επιπλέον έναν στους τρεις οφειλέτες (35%) με βάση αντικειμενικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ενώ θα ισχύουν αυστηρές προϋποθέσεις που αφορούν στη συνεργασία των δανειοληπτών με τα πιστωτικά ιδρύματα.
Ο συμβιβασμός αυτός, τον οποίον πέτυχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ την Δευτέρα (εφόσον ψηφιστούν τα μέτρα την Πέμπτη), εξασφαλίζει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς οδυνηρές εκπλήξεις και αποτρέπει ένα νέο κύμα αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία.
Τι θα ισχύει
Το νέο πλαίσιο προστασίας από πλειστηριασμούς αναμένεται να προσφέρει βέβαιη προστασία για μεικτά εισοδήματα από 8.180 για τον άγαμο, 13.917 για το ζευγάρι και 20.639 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και για αντικειμενική αξία ακινήτου ως 170.000 ευρώ. Πρόκειται για το 25% των δανειοληπτών με κόκκινα στεγαστικά, περίπου 100.000 δάνεια. Παράλληλα το κράτος ετοιμάζει κουμπαρά 100 εκατ. ευρώ για φτωχούς και άνεργους δανειολήπτες που δεν μπορούν να πληρώνουν ούτε  την ελάχιστη δόση. Την δόση, σε αυτές τις περιπτώσεις, θα την πληρώνει το κράτος.
Στη δεύτερη κατηγορία που αφορά ένα επιπλέον 35% των δανειοληπτών προβλέπεται μια αξιολόγηση της θέσης του δανειολήπτη, το λεγόμενο τεστ αποτίμησης περιουσίας που θα ενέχει τον κίνδυνο πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και αν ο δανειολήπτης κριθεί συνεργάσιμος μετά την υπαγωγή του στο νόμο. Αφορά εισοδήματα 13.906 ευρώ για τον άγαμο, 23.659 ευρώ για το ζευγάρι και 35.086 ευρώ για την τετραμελή οικογένεια και αντικειμενική αξία ως 230.000 ευρώ. Ο δανειολήπτης θα έχει σταθερή δόση για τρία χρόνια.

Το σύνολο των κόκκινων δανείων είναι 1.200.000 εκ των οποίων 400.013 έχουν «κοκκινίσει». Περίπου 170.000 έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη.

Τι λένε οι Γερμανοί
«Η Ελλάδα συμφώνησε με τους πιστωτές για τις μεταρρυθμίσεις», είναι ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine, η οποία επισημαίνει ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατάφερε να σημειώσει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όπως σημειώνει η FAZ, τώρα μένει να εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις το ελληνικό κοινοβούλιο και στη συνέχεια, την Παρασκευή, θα επικυρώσουν τη συμφωνία οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
«Αντιπαράθεση με τους πιστωτές στην Αθήνα: χωρίς μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα δεν θα λάβει τη δόση της βοήθειας ύψους δισεκατομμυρίων», επισημαίνει από την πλευρά της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, προσθέτοντας πάντως ότι τελικά σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
Η Die Zeit σημειώνει ότι η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία με τους πιστωτές της για οικονομικές μεταρρυθμίσεις. «Αν τις εγκρίνει το κοινοβούλιο, θα ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή περαιτέρω βοήθειας», συμπληρώνει.
Η πιο σημαντική διαφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της ήταν τα «κόκκινα» δάνεια, αναφέρει η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο της με τίτλο: «Συμφωνία με τους πιστωτές».
«Διαπραγματεύτηκαν επί ημέρες και τώρα συμφώνησαν σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων», επισημαίνει τέλος το Spiegel Online. Τώρα η Ελλάδα θα λάβει τη νέα δόση βοήθειας ύψους δύο δισ. ευρώ, προσθέτει το περιοδικό.

Leave a Reply

Your email address will not be published.