Η δόση του ΔΝΤ που πρέπει αύριο να κατατεθεί από το ελληνικό δημόσιο, ύψους 447,7 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του dikaiologitika.gr εμποδίζει την επίσπευση της καταβολής της γ’ δόσης για τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ.
Η ρευστότητα του Κράτους πρόκειται να δοκιμαστεί τις επόμενες ημέρες, αφού για να καταβληθεί η συγκεκριμένη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής τους, το δημόσιο ταμείο «στέγνωσε».
Οι άτυχοι της υπόθεσης όμως, αναμένεται να είναι οι περίπου 635.000 δικαιούχοι των οικογενειακών επιδομάτων, οι οποίοι, ενώ προσδοκούσαν ότι θα λάμβαναν τα ποσά που τους αναλογούν ανά περίπτωση, το χρονικό διάστημα 12 – 16 Οκτωβρίου, θα πρέπει να περιμένουν μερικές μέρες ακόμη.
Ο προγραμματισμός που γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) είναι ότι τελικά, το κονδύλι των 225 εκατ. ευρώ που απαιτείται για να καταβληθεί η γ’ δόση των οικογενειακών επιδομάτων, θα εκταμιευθεί ίσως στις 19 Οκτωβρίου αλλά ανοικτό είναι και να πάει μια ή δύο ημέρες πίσω σύμφωνα με πηγές του ΓΛΚ. Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον Αντ1, ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων ( Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και το Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών), συνδέεται άμεσα με την αποδέσμευση των σχετικών κονδυλίων από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Αξίζει να επισημανθεί ότι από τους 635 δικαιούχους οι 235.463 έχουν ήδη λάβει τις δύο πρώτες δόσεις. Οι υπόλοιποι 400.000 όμως πρόκειται να λάβουν για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη στήριξη. Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων κυμαίνεται από 13 έως 40 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των ανήλικων τέκνων και το οικογενειακό εισόδημα.
Το ειδικό επίδομα στήριξης τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών ανέρχεται στο ποσό των 500 ευρώ τον χρόνο και χορηγείται σε τρεις ισόποσες δόσεις. Τα επιδόματα χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια σε όσους έχουν παιδιά κάτω των 18 ή 19 ετών εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση ή 25 ετών εφόσον σπουδάζουν ή έχουν πάνω από 67% ποσοστό αναπηρίας.