ΔΕΘ – Έρχεται μείωση ασφαλιστικών εισφορών και αλλαγές στα Airbnb

ΔΕΘ – Έρχεται μείωση ασφαλιστικών εισφορών και αλλαγές στα Airbnb

Οι τελευταίες προετοιμασίες για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να πραγματοποιεί τις τελικές διορθώσεις στην ομιλία του, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της πολιτικής περιόδου.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να παρουσιάσει μέτρα που θα ανακουφίσουν την καθημερινότητα των πολιτών, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει την απογοήτευση που αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Το κύριο μέλημα είναι να δοθεί ώθηση στην οικονομία, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται η πολιτική στρατηγική για την τριετία έως τις επόμενες εκλογές του 2027.

Συμφωνία με τις Βρυξέλλες και μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται συμφωνία με τις Βρυξέλλες για επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, λόγω της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας και της άρτιας διαχείρισης του προϋπολογισμού. Επιπλέον, υπάρχουν συζητήσεις για μια πιο γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με πιθανότητα η μείωση να φτάσει το 1%, αν και δεν είναι ακόμη βέβαιο αν θα εφαρμοστεί άμεσα ή σταδιακά. Αυτή η μείωση θα λειτουργήσει θετικά για τις επιχειρήσεις, ενώ θα ενισχύσει έστω και λίγο τα εισοδήματα των εργαζομένων.

Παράλληλα, γίνονται σκέψεις για τροποποιήσεις στο τεκμήριο των ελευθέρων επαγγελματιών, το οποίο είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ιδιαίτερα στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Η κυβέρνηση εξετάζει μικρές διορθωτικές παρεμβάσεις, αποφεύγοντας όμως μια πλήρη κατάργηση του μέτρου, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα των επαγγελματιών παραμένουν χαμηλά. Υπάρχουν συζητήσεις για γεωγραφικές ελαφρύνσεις σε μικρότερες περιοχές, ενώ παράλληλα εξετάζεται η αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού του τζίρου και του κόστους μισθοδοσίας για τις επιχειρήσεις.

ΔΕΘ – Αλλαγές και στον τομέα των ακινήτων

Εν αναμονή του «πράσινου φως» από τις Βρυξέλλες, το πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2» πρόκειται να ξεκινήσει στις αρχές του 2025, με χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους. Επιπλέον, η κυβέρνηση σχεδιάζει μέτρα για την περιορισμένη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω Airbnb, με στόχο την προστασία συγκεκριμένων περιοχών, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας.

Παράλληλα, θα δοθούν φορολογικά κίνητρα για την μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων, παρέχοντας στους ιδιοκτήτες επιλογές με λιγότερες φορολογικές επιβαρύνσεις σε σύγκριση με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ένα θέμα στην αγορά ακινήτων το οποίο έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις και πολλές συζητήσεις…

Leave a Reply

Your email address will not be published.