Τα χάρτινα καλαμάκια, πέρα από όχι και ιδιαίτερα δημοφιλή καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που δεν τα προτιμούν έναντι των πλαστικών, φαίνεται ότι δεν είναι και ασφαλή.
Συγκεκριμένα, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιστημόνων, όχι τόσο λόγω του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος αλλά εξαιτίας του κινδύνου για τη δημόσια υγεία σύμφωνα με ευρήματα νέας έρευνας.
Ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στα νέα επιστημονικά δεδομένα και προσδιόρισε τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αυτά.
Μιλώντας για τις πολυ –και υπερφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS) που περιέχονται στα καλαμάκια, ο Νίκος Θωμαΐδης υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη ομάδα πλαστικών ουσιών έχουν αναδειχθεί σε ένα μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα, διότι χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες.
” />
Όπως τόνισε ότι «έχει αποδειχθεί ότι βιομεγεθύνονται και καταλήγουν στο πιάτο μας. Έχουν αρνητικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία αλλά και στο οικοσύστημα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να τις αντικαταστήσουμε γιατί έχουν ιδιαίτερες ιδιότητες».
Ο Νίκος Θωμαΐδης πρόσθεσε ότι κάθε συσκευασία που έρχεται σε επαφή με τρόφιμο μπορεί να δώσει κάποιες χημικές ουσίες μέσω «μετανάστευσης». Το ίδιο ισχύει και στα καλαμάκια.
«Πρέπει να μελετηθεί επαρκώς η χρήση τους»
Σχολιάζοντας τη χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού στις συσκευασίες τροφίμων αποκάλυψε ότι «έχει μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων εδώ και καιρό» προσθέτοντας ότι «δεν είναι μόνο αυτές οι ουσίες που υπάρχουν στο ανακυκλωμένο χαρτί».
Και όπως είπε χαρακτηριστικά «πάμε να λύσουμε ένα πρόβλημα με την αντικατάσταση του πλαστικού, με ανακυκλωμένο χαρτί», και δημιουργούνται εύλογες ανησυχίες. «Πρέπει να μελετηθεί επαρκώς», πρόσθεσε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας.
«Ζούμε πρακτικά σε ένα χημικό κόσμο επομένως η έκθεση σε χημικά είναι μια πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια. Και φυσικά αυτό είναι αντικείμενο μελέτης πάρα πολλών ομάδων διαχρονικά και έχει μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», συμπλήρωσε ο ειδικός. Και όπως είπε «δεν είναι τόσο μεγάλη η επικινδυνότητα από τη χρήση τους για 10 λεπτά ή για 20 λεπτά».
Όσον αφορά τα πιάτα από ανακυκλωμένο χαρτί που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε ταχυφαγεία τόνισε ότι όσο πιο ζεστό είναι το τρόφιμο τόσο μεγαλύτερη είναι η μετανάστευση, προσθέτοντας ότι οι γυάλινες συσκευασίες είναι οι πιο ασφαλείς.
Πηγή: topontiki.gr