Εκτεταμένη καμπάνια ενημέρωσης θα υποδεικνύει τρόπους εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Και η επιδοματική πολιτική της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος θα έρχεται να επιβραβεύει το νοικοκυριό που θα καταφέρνει να μειώσει την κατανάλωση συμβάλλοντας στον εθνικό στόχο: την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου που με τα σημερινά επίπεδα τιμών κοστίζει “χρυσάφι” και στο ΑΕΠ και στον κρατικό προϋπολογισμό. Με τις σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες να τοποθετούνται χρονικά μέσα στην εβδομάδα, η Ελλάδα θα επιδιώξει να αποφύγει τα… δελτία στην ενέργεια. Δηλαδή, θα επιδιώξει τουλάχιστον σε πρώτη φάση καθώς το μέλλον είναι απρόβλεπτο να πείσει τους πολίτες να κάνουν οικονομία στην ενέργεια χωρίς να υπάρξουν υποχρεωτικές διακοπές.
Το σχέδιο που αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα περιλαμβάνει τα εξής:
1. Κλιμακωτή επιδότηση του ρεύματος
Έτσι, όποιος μειώνει την κατανάλωση θα έχει διπλό όφελος καθώς και θα χρεώνεται για λιγότερες κιλοβατώρες και θα πληρώνει με χαμηλότερη μέση τιμή ανά κιλοβατώρα. Τα ποσά των επιδοτήσεων θα διαφοροποιούνται ανά μήνα ανάλογα με την εξέλιξη της τιμής χονδρικής του ρεύματος. Για τον Οκτώβριο, προς το παρόν διαφαίνεται τάση “συγκράτησης” των τιμών καθώς και η τιμή του φυσικού αερίου έχει πλέον “συγκρατηθεί” κάτω από τα 190 ευρώ η μεγαβατώρα (πανάκριβη αλλά λιγότερο εξωφρενική σε σχέση με τα υψηλά των 330 ευρώ). Βέβαια, μένει η τάση συγκράτησης να αποτυπωθεί και στα τιμολόγια λιανικής του ρεύματος που ανακοινώνονται στις 20 Σεπτεμβρίου από όλους τους παρόχους
Για όποιο νοικοκυριό με μεγάλες καταναλώσεις -το οποίο λόγω της κλιμακωτής επιδότησης θα έχει μικρότερη επιδότηση- αποτυπωθεί μείωση της κατανάλωσης κατά 10% ή 15% σε σχέση με πέρυσι θα υπάρχει bonus το οποίο θα ενσωματώνεται κατευθείαν στον λογαριασμό του ρεύματος. Θα συγκρίνονται οι φετινοί λογαριασμοί με τους αντίστοιχους περυσινούς. Για όποιον έχει μετακομίσει ή για κάποιον λόγο δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με πέρυσι, το bonus δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί. Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι θα υπάρξουν και αδικίες ωστόσο το ζητούμενο είναι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που δεν έχουν αλλάξει σπίτι και μετρητή, να αποκτήσουν ένα ακόμη κίνητρο “στροφής” από το ρεύμα σε άλλες μορφές ενέργειας (π.χ θέρμανση με πετρέλαιο και όχι με ηλεκτρικό καλοριφέρ) ή συνολικής μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας.
Αν το μοντέλο της εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας στο ρεύμα πετύχει, τότε θα περισσεύουν πόροι του ταμείου ενεργειακής μετάβασης ώστε να επιδοτείται και το φυσικό αέριο. Σχεδιάζεται και εκεί να ακολουθηθεί το μοντέλο της κλιμακωτής επιδότησης ώστε τα νοικοκυριά να κάνουν λελογισμένη χρήση (π.χ να το χρησιμοποιούν για τη θέρμανση του νερού ειδικά αν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση όπως συμβαίνει αν έχει ξηλωθεί το boiler αλλά να κάνουν περιορισμένη χρήση για τη θέρμανση του χώρου). “Πλάτη” στην επιδότηση του φυσικού αερίου αναμένεται να βάλουν και οι εταιρείες εμπορίας με μια έκπτωση που θα ξεκινάει από την πηγή και θα φτάνει στον τελευταίο πάροχο, όπως ακριβώς αναμένεται να συμβεί και με το πετρέλαιο θέρμανσης.
Πηγή: thetoc.gr