Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά, συν 20 λεπτά μούλιασμα, συν 1 ώρα στο ψυγείο
Χρόνος Μαγειρέματος: 8-10 λεπτά
Μερίδες: 4
Υλικά:
2 κ.σ. στεγνά μανιτάρια πορτσίνι
1 κ.γ. ανάλατο βούτυρο
150 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
1 σκελίδα σκόρδο καλά ψιλοκομμένη
450 γρ. άπαχο μοσχαρίσιο κιμά
4 κ.γ. μουστάρδα
Αλάτι και μαύρο πιπέρι
2 κ.σ. αρωματικά φυτά ψιλοκομμένα, όπως εστρα γκόν, μαϊντανός, φασκόμηλο, θυμάρι
4 ψωμάκια κομμένα στη μέση
Καυτερό ντρέσινγκ
1 κόκκινη καυτερή πιπεριά
2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
1 κ.γ. φράσκο θυμάρι
1 κ.γ. ψιλοκομμένο σκόρδο
90ml (μισό φλιτζάνι) ελαιόλαδο
Αλάτι και μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Καλύψτε τα μανιτάρια πορτσίνι με βραστό νερό. Αφήστε τα για 20 λεπτά και μετά στραγγίστε τα και ψιλοκόψτε τα.
- Λιώστε το βούτυρο και τσιγαρίστε τα μανιτάρια πλετρώτους με το σκόρδο. Πριν τελειώσετε το τσιγάρισμα, προσθέστε τα μανιτάρια πορτσίνι. Ανακατέψτε τα και αφήστε τα να κρυώσουν.
- Αναμείξτε τον κιμά με τα μανιτάρια, τη μουστάρδα, το αλατοπίπερο, και τα αρωματικά φυτά. Πλάστε 4 μπιφτέκια πάχους 2,5 εκ., σκεπάστε τα και αφήστε τα για 1 ώρα στο ψυγείο.
- Για το ντρέσινγκ, καβουρδίστε το κόκκινο πιπέρι και αφήστε το να κρυώσει. Αφαιρέστε τους σπόρους και το φλοιό του. Βάλτο το υπόλοιπο στο μπλέντερ με το ξύδι, το θυμάρι και το σκόρδο, και χτυπήστε τα. Ρίξτε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώστε.
- Ψήστε τα μπιφτέκια στην περασμένη με λάδι σχάρα του γκρίλ για 4-5 λεπτά από την κάθε πλευρά (για μέσο ψήσιμο) ή παραπάνω (για να είναι καλοψημένα).
- Στο μεταξύ ψήστε τα ψωμάκια στο γκρίλ. Περιχύστε τα φύλλα της σαλάτας με λίγο ντρέσινγκ και βάλτε τα πάνω στα ψωμάκια. Βάλτε από πάνω τα μπιφτέκια και το άλλο μισό του ψωμιού.