Στην ιστορική απόφαση του ΣΤ’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου για την πρώτη καταδίκη επαγγελματία οδηγού Ταξί που αρνήθηκε να επιβιβάσει τυφλή κοπέλα εξ’ αιτίας του σκύλου οδηγού που χειριζόταν, αναφέρθηκε σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο dikastiko.gr ο Βαγγέλης Αυγουλάς, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και ενεργός τυφλός δικηγόρος.
«Πρόκειται για τυφλή χειρίστρια σκύλου οδηγού τυφλών, που σημαίνει πιστοποιημένα και πολύ καλά εκπαιδευμένα σκυλιά που αναγνωρίζει η ελληνική νομοθεσία ότι δεν ταυτίζονται με απλά κατοικίδια», σημειώνει ο κ. Αυγουλάς.
Για τον οδηγό που καταδικάστηκε σημείωσε ότι «αρνήθηκε την επιβίβαση στην τυφλή αθλήτρια της Εθνικής Ελλάδος διότι υπήρχε σκύλος οδηγός τυφλών». Όπως σημειώνει ο δικηγόρος, παρά το γεγονός ότι έγινε επίδειξη της νομοθεσίας και των πιστοποιήσεων, αρνήθηκε να ακολουθήσει το νόμο, ενώ τονίζει ότι ασκήθηκε βία.
«Πέταξε τον σκύλο οδηγό έξω από το ταξί, πράγμα που σημαίνει ότι έγινε ζημιά και στην ψυχολογία της τυφλής χειρίστριας και του σκύλου».
Ποινή Φυλάκισης
Στον οδηγό ταξί επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή, 3.000 ευρώ πρόστιμο. «Το μεγαλείο ψυχής της εντολέως μου αποτυπώθηκε στο ότι όταν η εισαγγελική πρόταση αναφέρθηκε στην άμεση αφαίρεση για ένα χρόνο της άδειας οδήγησης του επαγγελματία οδηγού ταξί, εκείνη, που δεν είχε ακούσει ούτε μία συγγνώμη, δέχθηκε να δώσει μία νοητή συγχώρεση και μας έβαλε νομικά μαζί με τον ποινικολόγο, Θέμη Σοφό και τη κ. Γιαρένη, να ζητήσουμε να μην εφαρμοστεί τόσο αυστηρά η ποινή, να μην στερήσουμε το ψωμί και το μεροκάματο από τον επαγγελματία οδηγό ταξί ο οποίος στέρησε πολλά συνταγματικά δικαιώματα με τη βίαιη αυτή πράξη που έκανε», είπε ο κ. Αυγουλάς.
«Το αναπηρικό κίνημα δεν εκδικείται, διεκδικεί όμως αξιοπρέπεια σε ένα καθημερινό αγώνα για τα αυτονόητα και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας», κατέληξε στη δήλωσή του ο δικηγόρος.
Από την πλευρά του ο ποινικολόγος, Θέμης Σοφός δήλωσε:
«Η παράσταση στο δικαστήριο για την υποστήριξη της κατηγορίας για διακριτική μεταχείριση σε βάρος ατόμων με προβλήματα όρασης ή αναπηρίας αποτελεί κοινό καθήκον που υπερβαίνει το λειτούργημά μας ως δικηγόρων. Η προσβασιμότητα είναι στη συνείδησή μας, είναι τρόπος ζωής κι έκφρασης αγάπης και κοινωνικής ευαισθησίας προς τα πρόσωπα με αδυναμία όρασης και άλλη σωματική αναπηρία».
Δείτε το σχετικό βίντεο ⇓
Πηγή: www.dikastiko.gr