Ενώ οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και των δανειστών βρίσκονται σε σημείο καμπής, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν προσφυγή στις κάλπες, πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του Guardian εκτιμά ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην έξοδο, η εφημερίδα La Repubblica τιτλοφορεί άρθρο της “Μας πνίγουν, σήμερα δεν πληρώνουμε το ΔΝΤ” ενώ ο απεσταλμένος της Έτορε Λιβίνι γράφει “Τώρα που οι δανειστές άνοιξαν τα χαρτιά τους στο τραπέζι, οι αποστάσεις, αντί να μειωθούν, δείχνουν ξαφνικά να έχουν αυξηθεί”. Με αφορμή την πρόταση της Ελλάδας να πληρώσει εφάπαξ τις τέσσερις δόσεις προς το ΔΝΤ στα τέλη Ιουνίου, ο Guardian κάνει λόγο για μια αρνητική στάση που τηρεί η Αθήνα προς του θεσμούς, η οποία την οδηγεί στο Grexit. «Παρά το γεγονός ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο κ. Τσίπρας είχε διαβεβαιώσει την Κριστίν Λαγκάρντ ότι η δόση θα καταβληθεί κανονικά, τελικά αποφασίστηκε να καθυστερήσει η αποπληρωμή, ως ένδειξη άρνησης όλων αυτών των ‘σκληρών μέτρων’ όπως χαρακτηρίζονται, που ζητούν οι δανειστές. Ως εκ τούτου, οι πιθανότητες στήριξης της Ελλάδας από τους δανειστές ολοένα και περιορίζονται» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Guardian.
Σε δηλώσεις του, παράλληλα, προς την εφημερίδα Corriere della Sera, ο υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης, τονίζει:
«Oι πιστωτές έχουν αφήσει κατά μέρος το αίτημα των απολύσεων. Σημειώθηκε, επίσης, προσέγγιση σε ότι αφορά το πλεόνασμα. Πιστεύω ότι στο τέλος θα καταλήξουμε σε συμφωνία με πλεόνασμα 1% για το 2015 , λίγα δεκαδικά υψηλότερο για το 2016 και 3,5% για το 2017 και 2018».
«Υπάρχουν ακόμη τρία σημεία αντίθεσης. Οι θεσμοί ζητούν να εξασφαλισθεί ποσό που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ με την αύξηση του ΦΠΑ και άλλο 1% με περικοπές στις συντάξεις. Επιθυμούν, επίσης, την πλήρη απελευθέρωση κάποιων αγορών, αρχίζοντας από εκείνη του γάλακτος και φτάνοντας μέχρι τις μεταφορές. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι εφικτό, σε άλλες όχι. Δεν γνωρίζω ειλικρινά αν θα μπορέσουν τα εμπόδια αυτά να ξεπερασθούν» προσθέτει.
O απεσταλμένος της Corriere Τζουζέπε Σάρτσινα γράφει αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις των διαπραγματεύσεων: «ζώντας την κατάσταση από την Αθήνα, οι όροι που θέτουν οι δανειστές της πρώην Τρόικας είναι όντως πολύ δυσβάστακτοι. Το να αφαιρέσει κανείς το 2% του πλούτου σημαίνει να στερηθούν οι πολίτες άλλα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε μόλις έξι μήνες, σε μια χώρα στην οποία από το 2010 το μέσο εισόδημα των οικογενειών μειώνεται κατά 8% με 9% κάθε χρόνο».
«Πρόκειται για ποσά που βρίσκονται στα όρια της οικονομικής, αλλά ίσως και της πολιτικής βιωσιμότητας», καταλήγει η Corriere della Sera.
Την ίδια ώρα, στο ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας ως το φθινόπωρο αναφέρονται γερμανικές εφημερίδες.
Όπως σημειώνουν η Frankfurter Allgemeine και η Die Welt, κύκλοι που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις αναφέρουν ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζητείται μια νέα πρόταση. Σύμφωνα με αυτή, το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας αναμένεται να παραταθεί στα τέλη του μήνα ως το φθινόπωρο.
«Τεχνικά αυτό το βήμα δεν μπορεί να αποφευχθεί. Δεν έχουμε άλλη δυνατότητα ώστε να περάσει η Ελλάδα το καλοκαίρι», επεσήμαναν κύκλοι από τις διαπραγματεύσεις, όπως αναφέρει η Welt.
Στην περίπτωση που αποφασιστεί παράταση του τρέχοντος προγράμματος, θα δοθούν νέα χρήματα στην Ελλάδα.
To φως της δημοσιότητας έχει δει το νέο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του χρέους, το οποίο έχει «διαρρεύσει» από τον δημοσιογράφο των Financial Times, Peter Spiegel και αναδημοσιεύεται στα μεγαλύτερα Μέσα παγκοσμίως.
Όπως σημειώνεται στο Non Paper της ελληνικής κυβέρνησης που έχει συνολική έκταση 7 σελίδες, στόχος είναι αφενός η ταχύτατη επιστροφή της χώρας στις αγορές και, αφετέρου, η ανάκαμψη της οικονομίας. Για να επιτευχθεί ο διπλός αυτός στόχος, οι ελληνικές αρχές καταθέτουν προτάσεις που δίνουν έμφαση σε δύο παραμέτρους.
Σε πρώτο επίπεδο, η πρόταση αφορά την αναχρηματοδότηση μέρος του χρέους της Ελλάδας, χωρίς κουρέματα και, δεύτερον, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αφορά την προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα.
Στόχος είναι να επιτευχθεί μείωση του χρέους από το σημερινό επίπεδο, του 180%, στο 93% έως το 2020 και στο 60%, έως και το 2030. Αυτό προτείνεται πως μπορεί να γίνει με τα εξής βήματα:
Όσον αφορά την πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο κείμενο σημειώνεται πως η συνολική οφειλή των 27 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, περιλαμβάνει κέρδη 9 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τα 9 δισεκατομμύρια προτείνεται να δοθούν για την πρόωρη αποπλήρωση σχεδόν των μισών οφειλών προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, βάσει της συμφωνίας του 2012, που ορίζει πως οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα επιστρέψουν τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όσον αφορά το υπόλοιπο ποσό, η αποπληρωμή τους προτείνεται να γίνει με τον τρόπο που γίνεται έως και σήμερα, δηλαδή μέσω της άντλησης κεφαλαίων από την αγορά καθώς και από νέα δάνεια στήριξης.
Ακόμη, προτείνεται μια ανταλλαγή των χρημάτων από το πρώτο πακέτο βοηθείας της Ελλάδας- ήτοι 110 δισεκατομμύρια ευρώ- με αέναα ομόλογα (perpetual bonds). Σε τέτοιου είδους ομόλογα, πληρώνονται μόνο οι τόκοι και όχι το κεφάλιο. Η πρόταση αυτή αφορά μια εναλλακτική λύση, με επέκταση της αποπληρωμής των δανείων για μια περίοδο 100 ετών συνολικά.
Όσον αφορά το δεύτερο πακέτος στήριξης- το οποίο είναι ύψους 144 δισεκατομμυρίων ευρώ- από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης προτείνεται η διαίρεση του, κατά το ήμισυ, και η διαφορετική εξέταση του κάθε μισού. Για το πρώτο μέρος, λοιπόν, προτείνεται η αύξηση του επιτοκίου από 2.5% σε 5%, ενώ για το δεύτερο προτείνεται η οριστική του διαγραφή.
Όπως σημειώνεται, εξάλλου, το χρέος της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι βραχυπρόθεσμο και για αυτό δημιουργείται ένα χρηματοδοτικό κενό τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μεσοπρόθεσμα, καθώς αποτρέπει την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να αναχρηματοδοτηθεί το χρέος της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και οι δόσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και εντός του πλαισίου του κανονισμού.
«Καθώς το ελληνικό κράτος δεν θα λάβει ούτε ένα επιπλέον ευρώ», σημειώνεται στο κείμενο, «Η Ελλάδα και οι εταίροι πρέπει να συμφωνήσουν πως οι όροι για το νέο αυτό δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα είναι οι ίδιοι με τους όρους της ολοκλήρωσης της τελικής αναθεώρησης του προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη».
Προτείνεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να δανείσει 27 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να αποπληρωθούν τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο ίδιος ο δημοσιογράφος, ο οποίος έφερε στο φως της δημοσιότητας της προτάσης της ελληνικής πλευράς χαρακτηρίζει το έγγραφο «φιλόδοξο, όσο και δημιουργικό». Σημειώνει, βέβαια, πως «πολιτικά, είναι μη αποδεκτό από τους Ευρωπαίους δανειστές, καθώς εκείνοι δεν δείχνουν πρόθυμοι να δεχθούν μια τέτοια ανακούφιση από το χρέος, παρά και την αντίθετη άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».