Εντείνεται η ανησυχία κυβέρνησης και υγειονομικών Αρχών για τη Μυτιλήνη, μετά τη νύχτα – «κόλαση» εξαιτίας της φωτιάς στο ΚΥΤ της Μόριας.
Ειδικότερα, ενώ ο κίνδυνος από τις φλόγες έχει εξαλειφθεί, οι αρμόδιες Αρχές ανησυχούν ιδιαιτέρως για τη διασπορά του κορωνοϊού στο νησί, καθώς πάνω από 30 πρόσφυγες και μετανάστες -που τώρα βρίσκονται στον δρόμο μαζί με δεκάδες χιλιάδες ακόμη- είχαν διαγνωστεί θετικοί.
«Υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί»
«Υγειονομική βόμβα» είναι η Μόρια σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, που μίλησε στο CNN Greece.
O περιφερειάρχης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα θετικά κρούσματα που εντοπίστηκαν χθες στο ΚΥΤ.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η φωτιά καθώς είναι σε ύφεση μετά την άμεση παρέμβαση της πυροσβεστικής. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι περισσότεροι από 12.500 μετανάστες βρίσκονται στο δρόμο, σε χωράφια και σε δρόμους γύρω από την δομή στη Μόρια. Πολλοί από τους μετανάστες είναι φορείς του κορωνοϊού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουτζούρης.
Μάλιστα, έκανε λόγο για «υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί».
Φόβοι για νεκρούς
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το τοπικό μέσο stonisi.gr, υπάρχουν φόβοι για νεκρούς.
Ο Γιώργος Ντίνος πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος που βρίσκονταν στο μέτωπο όλη τη νύχτα μέχρι το πρωί ανέφερε στο ίδιο μέσο ότι έχει καεί σχεδόν όλο το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και ενδεχομένως να έχει σωθεί μέρος της δομής υγείας που δημιουργήθηκε πρόσφατα από την ολλανδική κυβέρνηση και το υπουργείο Μετανάστευσης.
Μεγάλη η καταστροφή από τη φωτιά
Το φως της ημέρας δείχνει το μέγεθος της καταστροφής του καταυλισμού.
Το σύνολό του, εκτός του ΚΥΤ, έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού που συνεχίζει να καίγεται.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της.
Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής Κυβέρνησης.
Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη.
Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για τη Μόρια
Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη στις 9:30 στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.
Θα μετέχουν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.
Θα εξεταστεί η κατάσταση στη Μόρια και τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπισή της.
Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο αντιπρόεδρός της, την πρόθεση της Κομισιόν να συνδράμει για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη Μυτιλήνη μετά τη μεγάλη φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας εξέφρασε στον πρωθυπουργό ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το πρωί της Τετάρτης με τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη φωτιά στη Μόρια.
Πέτσας: Άμεση κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Το νησί θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τόνισε στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, θα απαγορευτεί η απομάκρυνση από το νησί όσων διέμεναν στη Μόρια για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού στον πληθυσμό.
Όπως είπε ο κ. Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ, θα υπάρξει άμεση μέριμνα για να στεγαστούν οι χιλιάδες άνθρωποι, με ιδιαίτερη προσοχή για την προστασία των πιο ευάλωτων.
Στη Μυτιλήνη ο γ.γ. του υπουργείου Μετανάστευσης
Στη Μυτιλήνη μεταβαίνει αυτή την ώρα ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του υπουργείου Μετανάστευσης, Μάνος Λογοθέτης.
Όπως δηλώνει ο κ. Λογοθέτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καταστροφή στο ΚΥΤ της Μόριας «είναι μάλλον ολική» και επισημαίνει:
«με εντολή του υπουργού Μετανάστευσης μεταβαίνω στο νησί. Πάμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση. Πρέπει να δούμε σε συνεργασία με όλους τους φορείς τι λύσεις μπορούμε να δώσουμε για την προσωρινή και μακροχρόνια φιλοξενία των διαμενόντων εκεί. Για όλους είναι πρώτη προτεραιότητα».
Τρεις διμοιρίες ΜΑΤ μεταβαίνουν στη Μυτιλήνη
Ενισχύσεις από την Αθήνα έστειλε η αστυνομία στη Μυτιλήνη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τη νύχτα μετά τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη Μόρια και έχουν καταστρέψει πολύ μεγάλο μέρος του ΚΥΤ.
Ειδικότερα, αναχώρησαν στις 7:00 το πρωί τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130.
Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν ήδη ισχυρές δυνάμεις στο νησί, ωστόσο όλοι οι αλλοδαποί που βρίσκονταν στο ΚΥΤ μετά τις πυρκαγιές είναι συγκεντρωμένοι εκτός της δομής, όπου φυλάσσονται και αναζητούνται λύσεις για τη στέγασή τους.
Το χρονικό
Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 12:00 τα μεσάνυχτα, όταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση.
Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό. Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές οι οποίες σύντομα και λόγω του δυνατού ανέμου πήραν διαστάσεις.
Τα ξημερώματα έσβησαν οι τελευταίες φωτιές στο ΚΥΤ, που έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς.
Στο σημείο παραμένουν 25 πυροσβέστες και 10 οχήματα.
Σημειώνεται ότι η φωτιά έχει καταστρέψει και τις σκηνές που υπήρχαν έξω από το χώρο.
Εκκενώθηκε η δομή από χιλιάδες άτομα
Λόγω των ενισχυμένων ανέμων, οι φλόγες μεταφέρθηκαν πολύ γρήγορα εντός των εγκαταστάσεων, με συνέπεια ολόκληρη η περιοχή να μετατραπεί σε μία τεράστια εστία φωτιάς, κατακαίοντας τα πάντα και ειδικότερα τα κοντέινερ και τις σκηνές, όπου διέμεναν πάνω από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών κινήθηκε προς την πόλη, περνώντας μάλιστα μέσα από το χωριό της Μόριας, ενώ διμοιρίες ΜΑΤ με κλούβες δημιούργησαν φραγμό στο ύψος του Καρά Τεπέ.
Επιτέθηκαν στους Πυροσβέστες
Σημειώνεται ότι, όπως καταγγέλλεται, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής φτάνοντας στον καταυλισμό, δέχθηκαν επίθεση οπό ομάδες αιτούντων άσυλο.
Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής:
Αυτή τη στιγμή, στον καταυλισμό επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με την ενίσχυση εναέριων μέσων, προκειμένου να σβήσουν εντελώς τη φωτιά και να ελέγξουν στη συνέχεια τον χώρο.
Ήχησαν καμπάνες
Στην περιοχή άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες, καθώς ο Σύλλογος κατοίκων Μόριας, αναφέρει ότι η φωτιά έχει αρκετά μέτωπα και εκτιμούν πως ξεκίνησε από εμπρησμό.
Ανέφεραν επίσης πως κάποιοι μετανάστες δεν αφήνουν τα πυροσβεστικά να πλησιάσουν την περιοχή, καθώς πέταξαν πέτρες προς τα οχήματα.