Μια άνευρη και χωρίς ουσία συζήτηση, στην οποία όλα κάπως άρχιζαν αλλά στο τέλος τίποτα δεν ολοκληρωνόταν. Ερωτήσεις, θέματα, καυγάδες έμειναν να αιωρούνται στον αέρα του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών με τον συντονιστή Πάνο Χαρίτο να στερεί κάθε ίχνος ζωντάνιας από τη συζήτηση. Οι κανόνες ορίστηκαν από τη διακομματική επιτροπή, δηλαδή από εκπροσώπους των κομμάτων, στη λογική «να παίξουμε άμυνα για να αποφύγουμε το γκολ». Και αποδείχθηκαν τόσο ασφυκτικοί που ήταν αδύνατον να τηρηθούν τόσο από τους δημοσιογράφους όσο και από τους ίδιους τους αρχηγούς, οι οποίοι οψίμως τους κατήγγειλαν! Σε αυτό το άχαρο πλαίσιο συζήτησης, με τον πολυσυζητημένο «γερανό» της ΕΡΤ να ακολουθεί εξίσου πεισματικά το πρωτόκολλο και να δείχνει μόνο έναν (ή κανέναν στις ενδιαφέρουσες φάσεις) αρχηγό, ήταν δύσκολο να αναδειχθεί κάποιος νικητής. Ο Αλέξης Τσίπρας εκνευρίστηκε πολύ στις ερωτήσεις για το μεταναστευτικό (διανθισμένες με δηλώσεις της Τασίας Χριστοδουλοπούλου) και για το έργο που παρουσίασε σε ελάχιστες ημέρες η υπηρεσιακή κυβέρνηση.
«Φτάνει πια με την παραπληροφόρηση!», είπε δύο φορές, σε πολύ έντονο ύφος, χωρίς να κοιτάζει τη Μάρα Ζαχαρέα αφού στόχευε αλλού. Πρόσθεσε ότι εκείνος πρότεινε τον Γιάννη Μουζάλα για υπουργό και ότι η κυβέρνηση του προετοίμασε όλο το πλαίσιο για την υποδοχή των προσφύγων και για τη λειτουργία της διαχειριστικής αρχής ώστε να αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Ένταση προκλήθηκε και όταν απάντησε για τα ΜΜΕ σε ερώτηση του Μάκη Γιομπαζολιά, ότι δεν θα δίνονται δάνεια σε ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης χωρίς να τηρούνται οι νόμοι και χωρίς να υπάρχει διάθεση εκδίκησης θα μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Εκεί παρενέβη η Ολγα Τρέμη, αλλά στην προσπάθεια της να σχολιάσει τον πρώην πρωθυπουργό και ταυτόχρονα να μιλήσει «πάνω» στον κ. Χαρίτο που την ανακαλούσε στην τάξη, ακούστηκε μόνο ο κ. Τσίπρας να λέει «όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται!».
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, επιχείρησε να σπάσει τον ρυθμό της άσφαιρης αντιπαράθεσης, επικρίνοντας τη διαδικασία, παροτρύνοντας τον κ. Τσίπρα να ενημερωθεί ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα για να μάθει και να τα φυλάει, προτείνοντας –γέρνοντας ελαφρώς και το σώμα του προς τη μεριά του συνομιλητή του- να πάει «αύριο, κιόλας» στην Κουμουνδούρου αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει ότι θέλει να συνεννοηθούν.
Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχασε καμία ευκαιρία να ρίξει την μπηχτή του στον κ. Τσίπρα: Μιλούσε για το δάνειο για το οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν είναι οικονομολόγος αλλά έμαθε τις παραμέτρους του; Του απαντούσε ότι εκείνος έκανε διατριβή στα φορολογικά και να τον ακούει. Αναφερόταν στο χρέος; Έδινε στον κ. Τσίπρα μεταφρασμένη τη συμφωνία του 2012 «επειδή εγώ δεν ξέρω τις γλώσσες που εσείς μάθατε», έλεγε. Και εκεί που φαινόταν να κλέβει τις εντυπώσεις, ξεκίνησε ο καυγάς με τον Πάνο Καμμένο για την υπόθεση των εξοπλιστικών. Στην αρχή με υπαινιγμούς: «Κάποιος αρχηγός που έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για ψέματα θυμήθηκε μετά από έξι χρόνια μια υπόθεση του 2009 για τη οποία έχει αποφανθεί η αρμόδια Επιτροπή στη Βουλή», είπε ο κ. Μεϊμαράκης. «Ο κάποιος αρχηγός είμαι εγώ», απάντησε ο κ. Καμμένος, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι είναι υπόδικος και ότι παλαιότερα «ο Καρατζαφέρης με τον Βορίδη και τον Αδωνι να χειροκροτάνε σας έλεγε «μπροστάτζα». Ο καυγάς άναψε και οι τηλεθεατές έχασαν τη ..μπάλα. Η κάμερα έδειχνε μια τη Φώφη Γεννηματά που αγωνιζόταν να πάρει το λόγο για το τελικό της σχόλιο και μια τον Πάνο Χαρίτο, με ηχητική υπόκρουση τα θραύσματα βαριών κατηγοριών. «Κάνεις τη βρώμικη δουλειά του Τσίπρα», «τα ίδια έκανες και με τον Χαϊκάλη» ακούστηκε να λέει ο κ. Μεϊμαράκης. Ο κ. Καμμένος απαντούσε αλλά δεν ήταν καθαρό αν έλεγε για τους εισαγγελείς που παρέπεμψαν τη δικογραφία στη Βουλή ή κάτι άλλο. Οι τηλεθεατές είχαν την αίσθηση ότι ο Καμμένος «στρίμωξε» τον πρόεδρο της ΝΔ, όσοι ήταν στο στούντιο λένε ότι είδαν το αντίθετο. Τον κ. Μειμαράκη να γυρνά στον κ. Τσίπρα και να του λέει «Αν θέλεις να βαρέσεις βάρα κατευθείαν. Δεν χρειάζεται να βάζεις τον Καμμένο. Μάζεμέ τον». Ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε και ο πρόεδρος της ΝΔ έκοψε τη συζήτηση με ένα απαξιωτικό «Εντάξει! Εντάξει!», που παρέπεμπε σε νέο γύρο.
Αυτό, πάντως, δεν ήταν το ντιμπέιτ των δύο μονομάχων, ήταν η ευκαιρία να αναδειχτούν οι αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων. Και η αλήθεια είναι ότι όποιος δεν είχε παρακολουθήσει την προεκλογική τους εκστρατεία διαμόρφωνε επαρκή εικόνα για τις θέσεις και τις απόψεις τους. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έδειξε τηλεοπτική απειρία και έμοιαζε σαν να μην αισθανόταν βολικά στο κοστούμι του πολιτικού αρχηγού. Ηταν μαχητικός και καταγγελτικός για τα μνημόνια που καταστρέφουν τη χώρα αλλά γενικόλογος και επιμελώς μη αναλυτικός για τις επιπτώσεις της επιστροφής της χώρας σε εθνικό νόμισμα.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είχε την άνεση που του προσφέρει η σταθερή γραμμή του ΚΚΕ την οποία παρουσίασε με απλότητα αλλά και με χιούμορ όταν χρειάστηκε. Το ενδιαφέρον βρισκόταν στο Ποτάμι και στο ΠαΣοΚ τους δύο δυνητικούς κυβερνητικούς εταίρους.
Σταύρος Θεοδωράκης και Φώφη Γεννηματά βγήκαν ισόπαλοι από αυτή την πρόκληση. Κανένας από τους δύο δεν έκανε το μεγάλο λάθος, ούτε επιδίωξε να πάρει το ρίσκο και να ξεχωρίσει. Κατάφεραν όμως να περάσουν πολύ καλά τις θέσεις των κομμάτων τους. Η κυρία Γεννηματά αν και αιφνιδιάστηκε με την ερώτηση για τα οικονομικά του ΠαΣοΚ δεν το έδειξε, αντιθέτως απάντησε ότι το πόρισμα βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και ότι το κόμμα νοικοκυρεύτηκε και εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του. «Το ΠαΣοΚ δεν δανείστηκε για να μην επιστρέψει τα χρήματα», είπε. Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεν βγήκε σε καμία ερώτηση εκτός χρόνου, παρουσίασε τις θέσεις της με σαφήνεια και έπαιξε έξυπνα το χαρτί «γυναίκα, μητέρα, πυρήνας της οικογένειας», άρα στήριγμα της χώρας, απευθυνόμενη σε ένα κοινό που έχει γυρίσει την πλάτη του στο ΠαΣοΚ, τις γυναίκες. Επίσης, προκάλεσε τους υπόλοιπους αρχηγούς να δεσμευθούν ότι την επόμενη ημέρα θα υπάρξει κυβέρνηση σταθερή και αποτελεσματική για τη χώρα, αλλά απάντηση δεν πήρε.
Ο κ. Θεοδωράκης, είχε την άνεση του πρώην δημοσιογράφου, μια ιδιότητα την οποία επικαλέστηκε στις απαντήσεις του. Επισήμανε ότι το δικό του κόμμα δεν χρωστάει πουθενά, επιτέθηκε στο πελατειακό και κομματικό κράτος του ΠαΣοΚ και της ΝΔ και συμπεριέλαβε στους «σαμποτέρ» της Παιδείας εκτός από τα δύο αυτά κόμματα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο επικεφαλής του Ποταμιού ήταν πολύ συγκεκριμένος στις απαντήσεις του και γι αυτό δεν παραβίασε τον χρόνο του και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις: Φοροαπαλλαγές στους επενδυτές που προσλαμβάνουν έλληνες υπαλλήλους, κατάργηση των Πολεοδομιών και αντικατάσταση τους από μια ηλεκτρονική διαφανή διαδικασία για τις άδειες, συνεχή αξιολόγηση υπαλλήλων και δομών στο Δημόσιο. Αναφερόμενος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας υπέδειξε εμμέσως και τι είδους πρόσωπα έχει στο μυαλό του για κυβερνητικές θέσεις: Νικηφόρο Διαμαντούρο, Νίκο Αλιβιζάτο, Βασίλη Μαρκή.