Δήμος Καστοριάς: Προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών

Το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγή της Δημόσιας Υγείας της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας Πολιτισμού Τουρισμού του Δήμου Καστοριάς σύμφωνα με το Αριθ. Πρωτ. ΔΙα/Γ.Π.οικ.11509/08-02-2019 σχετικού εγγράφου του Υπουργείου Υγείας με θέμα «Προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών, σχέδιο δράσης, σχετική ενημέρωση και προφύλαξη του κοινού για το έτος 2019» και με αριθμό διαδικτυακής ανάρτησης ΑΔΑ: ΨΤΖΧ465ΦΥΟ-ΥΚΚ ενημερώνει τους πολίτες του Δήμου ότι:

 Καθώς ξεκίνησε η περίοδος κυκλοφορίας των κουνουπιών- θα πρέπει να λαμβάνετε μέτρα για να προφυλάσσεστε από τα κουνούπια, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν τα έτη 2010-2014 και 2017-2018 σε πολλές περιοχές της χώρας μας, σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Μάλιστα, κατά την περσινή περίοδο 2018, υπήρξε ιδιαιτέρως πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού και αυξημένος αριθμός κρουσμάτων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, με την εμφάνιση ανθρώπινων περιστατικών από τα τέλη Μαΐου 2018 (που σημαίνει ότι οι πρώτοι ασθενείς τσιμπήθηκαν κατά το δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου).

Η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό σε ετήσια σχεδόν βάση υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, είναι πιθανή και αναμενόμενη η επανακυκλοφορία του ιού και η εμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας και κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης 2019, τόσο σε γνωστές όσο και σε νέες περιοχές.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του ιού στη φύση. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση). Στη σοβαρή νόσο, η ανάρρωση μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμη να συμβούν μόνιμες νευρολογικές βλάβες ή και -σε μικρό ποσοστό- θανατηφόρος κατάληξη. Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές που (πιθανά) θα κυκλοφορήσει ο ιός δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, ο ΕΟΔΥ συνιστά να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών. Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια.

Με στόχο την προφύλαξή σας από τα κουνούπια, ο ΕΟΔΥ συνιστά:

  • Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), κατάλληλα (μακριά) ρούχα, σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες.
  • Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά, μέσα και έξω από το σπίτι σας, στα μπαλκόνια, στην αυλή, στο χωράφι σας (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση των κουνουπιών).

 

Μέτρα προστασίας από τα κουνούπια

 

Πως μεταδίδεται η λοίμωξη από ιό του Δυτικού Νείλου;

Kυρίως με τσίμπημα από μολυσμένο κουνούπι (συνήθως το “κοινό”κουνούπι του γένους Culex). Το κουνούπι μολύνεται από μολυσμένο πτηνό. Δεν μεταδίδεται άμεσα από άτομο σε άτομο, με τη συνήθη κοινωνική επαφή.

Πιο σπάνια με:

– μετάγγιση αίματος

– μεταμόσχευση οργάνων

– από τη μητέρα στο έμβρυο

 

Ιός Δυτικού Νείλου – κουνούπι Culex

  • Συνήθως αφήνει αβγά: σε νερό πλούσιο σε οργανικό υλικό
  • Τσιμπάει από το σούρουπο έως το χάραμα,καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας

 

Αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν:

  • οι ηλικιωμένοι
  • όσοι έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας, π.χ.:

-ανοσοκατασταλμένοι

-νεφροπαθείς

-καρκινοπαθείς

-διαβητικοί-

-με καρδιαγγειακά νοσήματα

-με χρόνια νευρολογικά προβλήματα, π.χ. άνοια

-με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα

Μέτρα ατομικής προστασίας

  • Κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα:

-μακριά μανίκια και παντελόνια

-ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα

  • Εντομοαπωθητικά σε ακάλυπτο δέρμα & επάνω από τα ρούχα

-εγκεκριμένα στη χώρα

-με αποτελεσματικές δραστικές ουσίες

 

 

Τι προσέχουμε όταν χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικό σώματος;

Προσοχή στις οδηγίες χρήσης!

-Όχι επάνω σε ερεθισμένο δέρμα, τραύματα, αμυχές

-Όχι στα μάτια και στο στόμα

-Όχι στο δέρμα κάτω από τα ρούχα

-Όχι στα χέρια (παλάμες) των παιδιών

-Μετά το αντιηλιακό

-Αν χρειασθεί, ξαναβάζουμε μετά από μερικές ώρες

-Έγκυες -θηλάζουσες -παιδιά: συμβουλή από τον ιατρό τους

-Ξέπλυμα εντομοαπωθητικού με νερό και σαπούνι καθημερινά

 

Μέτρα ατομικής προστασίας

Κουνουπιέρα κατά τον ύπνο

-ιδίως σε βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους, έγκυες, πάσχοντες

-σιγουρευτείτε ότι δεν έχει εγκλωβιστεί κουνούπι μέσα.

Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα

 

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι;

  • Με χρήση κουνουπιέρας
  • Με χρήση ανεμιστήρων, κλιματιστικών
  • Με αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) στα ανοίγματα
  • Με απομάκρυνση στάσιμου νερού
  • Με κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών
  • Με χρήση εντομοκτόνων/ εντομοαπωθητικών περιβάλλοντος (εγκεκριμένα στη χώρα): φιδάκια, ταμπλέτες ή υγρά (στην πρίζα), αεροζόλ κλπ.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και για τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ https://eody.gov.gr/disease/ios-toy-dytikoy-neiloy/ , όπως και -εφόσον παρουσιασθούν κρούσματα- εβδομαδιαίες εκθέσεις με τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, καθόλη την περίοδο μετάδοσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published.