Η επινεφριδιακή κόπωση είναι ένα φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από την διατάραξη της ικανότητας των επινεφριδίων μας να παράγουν κορτιζόλη στις σωστές ποσότητες στο σωστό χρόνο ως απόκριση στο στρες. Τα επινεφρίδια είναι τα εργοστάσια παραγωγής ορμονών του οργανισμού μας.
Χαρακτηρίζεται από έλλειψη διάθεσης, επαγγελματική εξουθένωση και αίσθηση υπερκόπωσης και διαγιγνώσκεται από τους γιατρούς μόνο όταν ξεπεράσει το τέταρτο στάδιο, γνωστό ως επινεφριδιακή ανεπάρκεια. Πώς μπορούμε να την καταπολεμήσουμε με φυσικό τρόπο;
9 φυσικοί τρόποι που καταπολεμούν την επινεφριδιακή κόπωση
Ακολουθήστε μια «επινεφριδιακή» διατροφή
Αυτό σημαίνει ότι ξεφορτωνόμαστε τροφές στις οποίες έχουμε ευαισθησία και προκαλούν φλεγμονές. Καταναλώνουμε πολλά λαχανικά με έντονα και ζωντανά χρώματα, άπαχη καθαρή πρωτεΐνη και δημητριακά ολικής αλέσεως.
Πηγαίνουμε για ύπνο νωρίς
Προτιμήστε να πηγαίνετε για ύπνο ή έστω να ξεκουράζεστε μέχρι τις 11. Σε πολλους ανθρώπους τα επίπεδα κορτιζόλης εκτοξεύονται για μια δεύτερη φορά περίπου εκείνη την ώρα και έτσι διαταράσσονται τα επίπεδα ύπνου τους.
Δώστε στα επινεφρίδιά σας βιταμίνες Β
Οι βιταμίνες Β (ειδικά οι Β5 και Β6) αποτελούν τροφές για τα επινεφρίδια και προσφέρουν σε μια διατροφή με χαμηλά ποσοστά λιπαρών και υδατανθράκων. Η Β12 και το φυλλικό οξύ επίσης βοηθούν στην παραγωγή ενέργειας.
Μειώνουμε τα επίπεδα φλεγμονής
Η χρήση ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, η κουκρουμίνη και τα συμπληρώματα βιταμίνης C χαμηλώνουν τα συστηματικά επίπεδα φλεγμονής επιτρέποντας στα επινεφρίδια να αναρρώσουν.
Προσθέτουμε σημαντικά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή μας
Η βιταμίνη D, το σελήνιο, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος είναι όλα σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς και των επινεφριδίων.
Εστιάζουμε στην ενυδάτωση
Η αφυδάτωση είναι επίσης ένα σημάδι κατατεθέν της επινεφριδιακής κόπωσης. Κάποιοι λαμβάνουν συμπληρώματα μετάλλων ώστε το νερό να απορροφάται αποτελεσματικότερα από τα κύτταρα του σώματος. Μπορείτε στο νερό σας να προσθέσετε φρέσκο χυμό λεμονιού ή αλάτι Ιμαλαΐων, αν αυτό σας κάνει να καταναλώνετε περισσότερο.
Ελαττώνουμε τη ζάχαρη
Οι καλοί υδατάνθρακες είναι σημαντικοί για να ξαναχτίσουμε ενέργεια και να ενδυναμώσουμε τον οργανισμό μας σε περίπτωση επινεφριδιακής κόπωσης. Όμως, η ζάχαρη δεν είναι καλός υδατάνθρακας. Έτσι, είναι καλύτερα να την ελαττώσετε όσο περισσότερο μπορείτε και να εμμείνετε σε υγιεινότερες πηγές ενέργειας που δεν προκαλούν έντονο στρες στο σώμα σας.
Δεν παραλείπουμε γεύματα
Καθώς θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι το σάκχαρο στο αίμα μας μένει σε σταθερά, υγιή επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, βεβαιωθείτε ότι δεν μένετε πεινασμένοι. Το σημαντικό είναι να αποφύγουμε την υπογλυκαιμία, το οποίο είναι άλλο ένα είδος στρες στο σώμα μας.
Το σώμα μας χρειάζεται να αποκαταστήσει τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, απελευθερώνοντας περισσότερες ορμόνες του στρες, οι οποίες πιέζουν το νευρικό σύστημα, κάνοντάς μας να νιώθουμε άγχος, ζαλάδα ή νευρικότητα. Όταν πεινάμε πολύ, παίρνουμε επίσης κακές αποφάσεις για το τι θα φάμε. Είναι επίσης εύκολο να παραφάμε ή να φάμε πολύ γρήγορα.
Μειώνουμε την κατανάλωση καφεΐνης
Για μια χρονική περίοδο, μειώνουμε αρκετά ό,τι περιέχει καφεΐνη. Και αυτό διότι αυτή η ουσία αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες, που παράγονται από τα επινεφρίδια σε όλο το σώμα.