Συχνά μας λένε πώς πρέπει να δείχνει το γραφείο μας για να αυξήσουμε την αποδοτικότητά μας. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να οργανώσεις το γραφείο σου και οι προτιμήσεις σου μπορεί να διαμορφώνονται ανάλογα με την επαγγελματική σου εξέλιξη. Ωστόσο, ένα πράγμα παραμένει το ίδιο: η οργάνωση με τον τρόπο που σε εξυπηρετεί μειώνει το στρες, αυξάνει την συγκέντρωση και κατ’ επέκταση το αίσθημα ευτυχίας.
Αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι ένα ακατάστατο γραφείο είναι δείγμα ευφυΐας. Ωστόσο, ο Amy Neiman, M.A., σύμβουλος επαγγελματικής οργάνωσης και συγγραφέας του The Happy Law Practice: Expert Strategies to Build Business While Maintaining Peace of Mind, σου προτείνει 4 στυλ οργάνωσης για να διαλέξεις με βάση το χαρακτήρα σου.
Αν στρεσάρεσαι εύκολα, κάνε μια νέα αρχή
Ένα ανακατεμένο γραφείο μπορεί να μην σου επιτρέπει να συγκεντρωθείς και να σε αγχώνει, σύμφωνα με την Melissa Gratias, Ph.D, ειδικό σε θέματα αποδοτικότητας και οργανωσιακής ψυχολογίας. Για να δημιουργήσεις μία πιο ήρεμη ατμόσφαιρα που θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς το στρες, η Gratias προτείνει να αφιερώσεις την επιφάνεια του γραφείου σου αποκλειστικά για τα πράγματα που χρησιμοποιείς καθημερινά. “Ένα καθαρό γραφείο είναι ένας χώρος που ευνοεί τη δημιουργικότητα και την αποδοτικότητα. Αν προτιμάς τους καθαρούς χώρους, άφησε χρόνο στο τέλος της κάθε μέρας για να πάρεις αποφάσεις για κάθε αντικείμενο πάνω στο γραφείο σου. Διατήρησε τα συρτάρια σου καθαρά και οργανωμένα” προτείνει η ειδικός. Κι αν πραγματικά θέλεις να κάνεις μια νέα αρχή κάθε μέρα, η Gratias προτείνει να καθαρίζεις το γραφείο σου κάθε βράδυ πριν επιστρέψεις σπίτι. Όταν το κάνεις αυτό, καθάρισε και το μυαλό σου. Σκέψου όσα κατόρθωσες, συγχώρεσε τον εαυτό σου για οποιοδήποτε λάθος και ετοιμάσου για την επόμενη μέρα. Επίτρεψε στον εαυτό σου να αφήσεις τη δουλειά στη δουλειά και να αξιοποιήσεις τον προσωπικό σου χρόνο.
Αν αναζητάς έμπνευση διαμόρφωσε το γραφείο σου αναλόγως
Το γραφείο σου είναι συνήθως ο χώρος που βρίσκεις έμπνευση, οπότε γιατί να μην το κάνεις ένα χώρο που μιλά στα ενδιαφέροντα και στις αξίες σου; Αν επιθυμείς να κρατήσεις κάποια πράγματα πάνω στο γραφείο σου, η προτείνει να επιλέξεις ιδιαίτερα αντικείμενα με πρακτική ή συναισθηματική αξία. Έχε στο μυαλό σου ότι υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ του να κρατάς αντικείμενα με συναισθηματική αξία και της υπερφόρτωσης με πράγματα ήσσονος σημασίας.
Αν χρειάζεσαι μια μεγαλύτερη αίσθηση ελέγχου, κράτα οπτική επαφή με τα πράγματα
“Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να κρατούν τα πιο σημαντικά πράγματα στο πεδίο όρασής τους. Το να μπορείς να δεις τα πάντα σου επιτρέπει να αισθάνεσαι πιο ήρεμος και ότι έχεις τον έλεγχο” υποστηρίζει η ειδικός. Αν αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό σου, προτίμησε διαχωριστικά γραφείου και καλάθια αντί για συρτάρια και αξιοποίησε τα ράφια σου.
Αν θέλεις να ενισχύσεις την αποδοτικότητα σου, μην υποβαθμίζεις την αξία των ετικετών
Αν συνηθίζεις να κάνεις λίστες ή να βάζεις ταμπέλες με το μυαλό σου, μπορείς να δημιουργήσεις ένα κέντρο δράσης για να έχεις έλεγχο της ύλης, των καθηκόντων και των λογαριασμών σου. Μπορείς, μάλιστα, να ταξινομήσεις όλα τα παραπάνω σε 3 φακέλους ως εξής:
- Επείγουσες υποχρεώσεις: Projects που πρέπει να τακτοποιηθούν τις επόμενες 48 ώρες.
- Μη επείγουσες υποχρεώσεις: Καθήκοντα που πρέπει να διεκπεραιωθούν την επόμενη εβδομάδα.
- Projects που μπορούν να πραγματοποιηθούν μια πιο εύκολη μέρα.
Όταν βάζεις ετικέτες σε φακέλους, σημασία έχει η ανάμνηση που σου δημιουργεί η διαδικασία. Έτσι, θα καταφέρεις να θυμηθείς αργότερα. Όσο περισσότερες ετικέτες βάζεις, τόσο πιο εύκολο είναι να νιώθεις ήρεμος και να είσαι πιο αποδοτικός.
Αρχική δημοσίευση από Jessica Hicks, Συντάκτρια Thrive Global, στο www.thriveglobal.gr