Διαρκώς αυξάνονται τα κρούσματα του κορονοϊού Covid-19 στην Ιταλία, όπου σήμερα ανακοινώθηκαν ακόμη τρεις θάνατοι. Οι νεκροί στη γειτονική χώρα έφτασαν τους έξι, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 219. Στο μεταξύ ο ΠΟΥ απέδωσε ευθύνη για την εξάπλωση του ιού στη χώρα στη λάθος διαχείριση των πτήσεων που προέρχονταν από την Κίνα.
Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, ηλικιωμένοι ήταν τα θύματα του ιού στη χώρα.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε σήμερα ότι τα περιστατικά μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω ενώ ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα όρισε ως ειδικό σύμβουλο για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ρομπέρτο Ριτσιάρντι.
Στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, η ιταλική νότια περιφέρεια Μπαζιλικάτα, κοντά στο Μπάρι, αποφάσισε να βάζει σε καραντίνα όσους πολίτες φθάνουν από τη Λομβαρδία και το Βένετο, όπου έχουν σημειωθεί τα περισσότερα κρούσματα του Covid-19. Ακόμη ένα μέτρο που ελήφθη ήταν η αναστολή των σχολικών εκδρομών εντός και εκτός της χώρας.
O Βάλτερ Ριτσιάρντι πάντως απέδωσε ευθύνες στις ιταλικές αρχές για το γεγονός ότι «δεν έλεγξε τους επιβάτες τράνζιτ από την Κίνα». Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε να μπλοκάρει μόνο τις απευθείας πτήσεις από την Κίνα και έτσι δεν υπήρχαν στοιχεία σχετικά με πολλές αφίξεις επιβατών.
Καθώς θεωρεί ότι το μέτρο απαγόρευσης των απευθείας πτήσεων από τις κινεζικές πόλεις δεν μπορούσε να περιορίσει από μόνο του τη διάδοση του κορονοϊού, «η Ιταλία πληρώνει το ότι δεν έβαλε αμέσως σε καραντίνα όλους όσοι έφτασαν από την Κίνα».
Πάντως, παρά την εξάπλωση της επιδημίας, ο ΠΟΥ εξακολουθεί να μη χρησιμοποιεί τον όρο «πανδημία». Όπως διευκρίνισε σήμερα εκπρόσωπός του, το ξέσπασμα του ιού παραμένει μια παγκόσμια επείγουσα κατάσταση.
Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τέντρος Ανχάνομ Γκεμπρεγέσους έχει δηλώσει ότι «παρακολουθούμε τον ιό 24 ώρες το 24ωρο… Η κατάστασή μας είναι ότι παραμένουμε σε ένα στάδιο όπου είναι πιθανός ο περιορισμός του με το παράθυρο ευκαιρίας να αρχίζει να κλείνει».
Δεν περιορίζει τα ταξίδια η Ε.Ε.
Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, παρουσία των επιτρόπων Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου, και Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνεζ Λέναρτσιτς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. δεν εξετάζει ακόμα την αναστολή των ταξιδιών εντός της περιοχής του Σένγκεν εξαιτίας της εμφάνισης του κορονοϊού στην Ιταλία, αλλά εκπονεί σχέδια έκτακτης ανάγκης.
«Σε ό,τι αφορά διάφορα σενάρια, όπως μια συντονισμένη αναστολή του Σένγκεν, δεν προχωράμε σε αυτό επί του παρόντος, αλλά εργαζόμαστε σε διάφορα σχέδια έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Γιάνεζ Λέναρτσιτς.
Οι περιορισμοί στα ταξίδια στην περιοχή Σένγκεν θα πρέπει να είναι ανάλογοι και συντονισμένοι μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδου. «Θα πρέπει επίσης να βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία», τόνισε.
«Προς το παρόν, ο ΠΟΥ δεν έχει συστήσει την επιβολή περιορισμών στα ταξίδια ή το εμπόριο», πρόσθεσε και επισήμανε ότι ότι αύριο αποστολή του Οργανισμού θα μεταβεί στην Ιταλία για να αποτιμήσει την κατάσταση.
Να σημειωθεί πάντως ότι αργά το βράδυ της Κυριακής, η Αυστρία ανέστειλε τα δρομολόγια τρένων στις Άλπεις προς την Ιταλία για περίπου τέσσερις ώρες, πριν ξεκινήσουν και πάλι, αφού δύο ταξιδιώτες βρέθηκαν αρνητικοί στον Covid-19.
Μέτρα πάντως λαμβάνουν και άλλοι οργανισμοί και κράτη-μέλη της Ε.Ε. ενώ πολύ μεγάλο πλήγμα έχουν δεχθεί τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Η UEFA ανακοίνωσε ότι δεν εξετάζει αναβολή αγώνων, όμως δεν αποκλείει ορισμένα από τα ματς να γίνουν χωρίς την παρουσία κόσμου.
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση καθησυχάζει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού, όταν και αν παρουσιαστούν κρούσματα του Covid-19.
232 εκατ. ευρώ για τον κορονοϊό
«Κατόπιν των εξελίξεων στην Ιταλία, η Επιτροπή ενισχύει τη στήριξή της προς τα κράτη μέλη με νέα δέσμη βοήθειας ύψους 232 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο των εργασιών ετοιμότητας, έκτακτης ανάγκης και σχεδιασμού της απόκρισης για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού COVID-19», ανακοίνωσε επίσης η Στέλλα Κυριακίδου.
Η Επίτροπος Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι «κοινή αποστολή εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα αναχωρήσει αυτή την εβδομάδα για να στηρίξει τις ιταλικές αρχές».
Σύμφωνα με τον επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων «έχουν ήδη χαθεί πάνω από 2.600 ζωές, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προετοιμαστούμε σε όλα τα επίπεδα». Εξήγησε ότι το νέο πακέτο βοήθειας «θα στηρίξει τον ΠΟΥ, ώστε οι χώρες που διαθέτουν πιο αδύναμα συστήματα υγείας να μη μείνουν πίσω».
«Δεδομένου ότι τα κρούσματα αυξάνονται, η δημόσια υγεία αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα», δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι επιβάλλεται «η διεθνής κοινότητα να συνεργαστεί με στόχο την ενίσχυση της ετοιμότητας στην Ευρώπη, στην Κίνα και οπουδήποτε αλλού». Η Ευρώπη είναι παρούσα για να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο», τόνισε.
«Τέλος» στο εμπόριο και την κατανάλωση άγριων ζώων
Στο μεταξύ στην Κίνα, όπου έχουν αναφερθεί περισσότερα από 77.150 κρούσματα και 2.592 θάνατοι, οι 150 μόλις σήμερα, αποφασίστηκε να απαγορεύσει «τελείως και αμέσως» το εμπόριο και την κατανάλωση άγριων ζώων, στην οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι οφείλεται η διάδοση του νέου κορονοϊού.
Η διαρκής επιτροπή του κινεζικού κοινοβουλίου ενέκρινε πρόταση «για την πλήρη απαγόρευση» του εμπορίου άγριων ζώων, «την κατάργηση της κακής συνήθειας της υπερβολικής κατανάλωσης άγριων ζώων και την αποτελεσματική προστασία της υγείας και της ζωής του πληθυσμού».
Κινέζοι ειδικοί θεωρούν ότι ο ιός εμφανίστηκε σε αγορά της Γουχάν όπου πωλούνταν άγρια ζώα που προορίζονταν για κατανάλωση από ανθρώπους.
photo: Μόναχο, σταθμός τρένου
Lino Mirgeler/dpa via AP