Για «ανασχηματισμό τομής και συνέχειας» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τον ανασχηματισμό της Παρασκευής. Οι νέοι είπε, «σηματοδοτούν την τομή οι παλιοί σηματοδοτούν τη συνέχεια. Και έχουν σήμερα ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για τη συνοχή του κυβερνητικού έργου αλλά και την στήριξη των νέων σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη».
Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός επανήλθε στο έργο των υπουργών και της κυβέρνησης λέγοντας ότι η καρέκλα των υπουργείων δεν ανήκει σε κανέναν μπορεί όμως ο εκάστοτε κάτοχός της να συνδυα΄σει το όνομά τους με θετικές για τον τόπο μεταρρυθμίσεις σε μια δύσκολη στιγμή. Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι προσωπική του φιλοδοξία είναι η κυβέρνηση αυτή να βγάλει την χώρα από την κρίση και όχι απλώς να τη διαχειριστεί, να μην είναι “άλλη μια κυβέρνηση της κρίσης” και αυτή είπε θα πρέπει να είναι και συλλογική φιλοδοξία της κυβέρνησης.
Το μεγάλο στοίχημα της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης που βρίσκεται στα τελευταία δύσκολα μέτρα του «μαραθωνίου», τα εργασιακά, η διεκδίκηση για το χρέος, η προοπτική της ανάπτυξης, η απόφαση του ΣτΕ και το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και η ανάγκη να γίνουν περισσότερα στο κομμάτι της καθημερινότητας του πολίτη, ήταν οι βασικές ενότητες στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός θέλησε να δώσει δύο θετικές ειδήσεις:
-αφενός ότι ανεξαρτήτως της εξέλιξης του διαγωνισμού για τις άδειες, εξακολουθεί να είναι σε ισχύ η δέσμευση για ενίσχυση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, των παιδικών σταθμών αλλά και το ειδικό πρόγραμμα για 4000 νοσηλευτές, τα οποία θα προχωρήσουν κανονικά.
-Αφετέρου θα δοθεί έμφαση στην καθημερινότητα του πολίτη και προς τούτο δημιουργείται ειδικό χαρτοφυλάκιο για θέματα καθημερινότητας που «θα αναλάβει την στήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα με τη δημόσια διοίκηση, είτε λόγω αμέλειας, είτε λόγω άρνησης εφαρμογής του νόμου, είτε για λόγους βραχυκυκλώματος των υπηρεσιών». Το χαρτοφυλάκιο αυτό θα αναλάβει ένας εκ των υπουργών Επικρατείας ο οποίος επιφορτίζεται «με το καθήκον της συγκέντρωσης παραπόνων και αιτημάτων των πολιτών και θα αναλάβει να δημιουργήσει το μηχανισμό αλλά και τους θεσμούς επίλυσης τους».
Κατά τα λοιπά τα κεντρικά μηνύματα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός είναι τα εξής:
-σκληρή δουλειά για να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση “χωρίς υποχωρήσεις αρχών αλλά και χωρίς κωλυσιεργείες και άσκοπες καθυστερήσεις”, σημείωσε δε το ειδικό βάρος που καλείται να σήκώσει η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
-συνεργασία των υπουργείων που εμπλέκονται στο επόμενο κεντρικό στοίχημα αυτής της ανάπτυξης και των επενδύσεων που όπως είπε ήταν και βασικός σκοπός της αναδόμησης του υπουργικού συμβουλίου
-η κυβερνητική πολιτική είναι “ενιαία και αδιαίρετη” όπερ μεθερμηνευόμενον η ευθύνη τον αποφάσεων είναι διάχυτη σε όλο το υπουργικό συμβούλιο, οι υπουργικοί στηρίζουν πάνω απ΄όλα την κυβερνητική πολιτική και τα υπουργεία τους δεν είναι “περίκλειστοι χώροι” ή “ιδιωτικά διαμερίσματα”. Ταυτόχρονα τα υπουργεία ανοίκουν στο κοινό, οφείλουν να είναι ανοιχτά στους πολίτες.
-σε ό,τι αφορά τις τηλεοπτικές άδειες η απόφαση του ΣτΕ είναι σεβαστή και δεσμέυει την κυβέρνηση, ωστόσο θα πρέπει να γίνει κατανοητό δεν θα υπάρξει επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς “ασυδοσίας”. Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε και τη στάση που κράτησαν στην πρόσφατη διάσκεψη των προέδρων το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και κάλεσε τη ΝΔ να συναινέσει στην συγκρότηση του ΕΣΡ, διαφορετικά θα σημαίνει ότι δίνει μάχες οπισθοφυλακών υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων.
Πάνω απ’ όλα ο πρωθυπουργός επιχείρησε μια τονωτική ένεση αισιοδοξίας λέγοντας εξαιτίας της διακυβέρνησης που ακολουθείται έχει σπάσει την απομονώση, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την στήριξη Ομπάμα, που επισκέπτεται τη χώρα μας σε λίγες μέρες, στην υπόθεση της διεκδίκησης του χρέους.
topontiki.gr