Η UEFA έκανε το λογικό και μετέθεσε το Euro από το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους (είχε προγραμματιστεί για το διάστημα από 11 Ιουνίου έως 12 Ιουλίου), σε αυτό του 2021. Επειδή όμως, η λογική είναι σχετική -ανάλογη με το μυαλό που επεξεργάζεται την κάθε πληροφορία- να εξηγήσω ότι ο κορονοϊός έκανε έως και αδύνατη τη διεξαγωγή σε Λονδίνο, Μόναχο, Ρώμη, Μπακού, Βουδαπέστη, Αγίας Πετρούπολη, Βουκουρέστι, Άμστερνταμ, Κοπεγχάγη, Μπιλμπάο, Γλασκώβη και Δουβλίνο. Αδύνατο είναι και να γίνουν τα ματς κεκλεισμένων των θυρών, όπως αδύνατο είναι να υπάρχουν παίκτες, καθώς καλώς εχόντων των πραγμάτων οι λίγκες θα συνεχιστούν από τον Απρίλιο και μετά (η Premier League έδωσε ως ημερομηνία συνέχισης την 3η του Απρίλη -προφανώς όμως, θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα κινηθεί αναλόγως).
Για να μπουν οι παίκτες ξανά στη διαδικασία των αγώνων, θα χρειαστούν και κάποιες μέρες για την προετοιμασία του σώματος τους -μην αρχίσει να τραυματίζεται ο ένας μετά τον άλλον. Βάλε τις αγωνιστικές που απομένουν, να πώς πέρασε το καλοκαίρι. Πάντα αν όλα πάνε καλά.
Ξεκάθαρο είναι πως όλα τα πρωταθλήματα θα υποστούν οικονομικές ‘πληγές’ από τον COVID-19 (απειλείται η βιωσιμότητα συλλόγων και λιγκών), ενώ επίσης ξεκάθαρο έγινε ένα νέο θέμα που προέκυψε και αφορά τους παίκτες που ‘χουν συμβόλαια τα οποία λήγουν με το τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Εφόσον εκείνη διεξαγόταν κανονικά. Δηλαδή, στις 30/6. Τώρα που θα πάει πιο μακριά η βαλίτσα, δημιουργείται θέμα με το πώς θα διασφαλιστούν αυτοί οι -χιλιάδες- παίκτες.
Το ‘διασφαλιστούν’ δεν αφορά μόνο το οικονομικό κομμάτι.
Άπαξ και λήξει το συμβόλαιο που είναι σε ισχύ, ο παίκτης δεν έχει την παραμικρή υποχρέωση -νομικά πάντα- να αγωνιστεί για το σύλλογο. Η πρόταση που έκανε η FIFA ήταν να υπογραφούν βραχυπρόθεσμες συμφωνίες. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης υπάρχει αυτή η προοπτική και προφανώς ο κορονοϊός είναι μια τέτοια κατάσταση. Η παγκόσμια ομοσπονδία έχει ήδη αρχίσει τις σχετικές συζητήσεις, με λίγκες και clubs, για να επιτύχει τη συνθήκη που θα επιτρέψει στους παίκτες να ‘βγάλουν’ τη παρατεταμένη σεζόν. Η ιδέα που είχε ήταν τα emergency contracts, δηλαδή τα συμβόλαια που θα περιλαμβάνουν εβδομαδιαίες και μηνιαίες απολαβές. Προφανώς και η μεταγραφική περίοδος θα πάει λίγο πιο κάτω -στο ημερολόγιο-, ενώ ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο ενημέρωσε πως θα υπάρξει χορηγία 10.000.000 δολαρίων προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας -για να βρεθεί η λύση στο πρόβλημα του κορονοϊού-, ενώ θα γίνει fund (Global Football Assistance Fund), ώστε να βοηθηθούν όσοι κινδυνεύουν με πτώχευση.
Όπως γράφει η Sportsmail, ξεκαθαρίζοντας πως προηγήθηκε επαφή με ουκ ολίγους ατζέντηδες, οι τελευταίοι θα συμβουλεύσουν τους πελάτες τους να μην υπογράψουν τέτοιες συμφωνίες, εκτός και αν περιλαμβάνουν αποζημιώσεις σε περίπτωση τραυματισμών -ώστε να διασφαλιστούν εν όψει πιθανής μετακίνησης.
Για να αποκτήσεις την πλήρη εικόνα, πρέπει να βάλεις και την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι αγωνιστικές περίοδοι σε όλες τις λίγκες, προκειμένου να λάβουν τα συμφωνηθέντα από τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγούς -και άρα να ζήσουν. Όλα αυτά προς το παρόν είναι σε υποθετική βάση, αφού κανείς δεν ξέρει πότε θα επιστρέψουμε, ως πλανήτης, στην κανονικότητα. Η Κίνα μια φορά, έχει αποφασίσει να επιστρέψει στα γήπεδα την 1η Απριλίου.
Ο γενικός γραμματέας της παγκόσμιας ένωσης ποδοσφαιριστών (FifPro), Τζόνας Μπιρε Χόφμαν είπε στο BBC πως “όταν οι άνθρωποι θα αρχίσουν να πηγαίνουν ξανά στις δουλειές τους, οι παίκτες δεν θα αφήσουν τα διαμερίσματα τους για να πάνε στο γήπεδο -και πίσω. Θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα για να ξανασταθούμε όλοι στα πόδια μας”.
Πηγή: contra.gr