Της Μίκας Κοντορούση
Την αναστολή διανομής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων για το χειμερινό εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους 2017 – 2018, αποφάσισε ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ). Η εν λόγω αναστολή που αφορά στο σύνολο των φοιτητών και σπουδαστών της χώρας, αποφασίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία (άνω του 90%), κατά τη χθεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων. Πληροφορίες του News 24/7 κάνουν λόγο για πάνω από 110 εκατ. ευρώ χρέος.
Σε ειδική ανακοίνωση, ο κλάδος εκφράζει αδυναμία να στηρίξει με ιδίους πόρους τη διανομή των βιβλίων και καταγγέλλει ότι το υπουργείο Παιδείας “εξετάζει” σήμερα την αποπληρωμή τιμολογίων που αφορούν στο εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2015 – 2016.
Μέλη του Συλλόγου Εκδοτών αναφέρουν ότι η καθυστέρηση πληρωμών υπερβαίνει κάθε όριο αντοχής- και κυρίως λογικής – και “αυτό σε συνάρτηση με τις περικοπές κατά 55% που έχουμε υποστεί δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας”.
Πιο αναλυτικά, ο ΣΕΕΒΙ σημειώνει ότι “το υπουργείο Παιδείας καθυστερεί πρωτοφανώς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του απέναντι στον κλάδο. Από τη στιγμή που οι οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας εξετάζουν σήμερα (Οκτώβριος 2017) την αποπληρωμή τιμολογίων που αφορούν στο εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016 (!!!), γίνεται εύκολα κατανοητή σε όλους η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος”, εξηγεί αναλυτικά.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η απόφαση του ΣΕΕΒΙ “είναι η πιο δύσκολη και στενάχωρη απόφαση που πήρε ποτέ ο κλάδος. Και άλλες φορές στο παρελθόν υπήρχαν καθυστερήσεις, αλλά σε ανεκτά και επιτρεπτά όρια “.
Τέλος, ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, “καλεί τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να βρει άμεσα λύση, ώστε ακόμα και την ύστατη ώρα να καταφέρει ο κλάδος να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο και να αντεπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις της έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους”.
Δεν είναι η πρώτη φορά
Υπενθυμίζεται ότι και το 2011, το υπουργείο Παιδείας χρωστούσε περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ στους εκδότες επιστημονικών βιβλίων και τότε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση των πληρωμών, οι εκδοτικοί οίκοι “πάγωσαν” τη διανομή συγγραμμάτων στους φοιτητές. Το αρμόδιο υπουργείο τότε χρωστούσε στους εκδοτικούς οίκους της χώρας 30 εκατ. ευρώ από τα ακαδημαϊκά έτη 2005-06 μέχρι και 2008-09, άλλα 35 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα του χειμερινού εξαμήνου του 2010-2011 υπό το ηλεκτρονικό σύστημα “Εύδοξος” και 10 εκατ. ευρώ από τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες.
“Την 25η Φεβρουαρίου του 2011 καταθέσαμε στο υπουργείο τελική πρόταση τιμών και τρόπου κοστολόγησης νέων συγγραμμάτων. Η πρότασή μας αυτή χαρακτηρίστηκε τελική, διότι πριν από αυτή η αρχική μας πρόταση συμπιέστηκε και τροποποιήθηκε στις τιμές δύο φορές προς τα κάτω εξαντλώντας κάθε περιθώριο. Οι εκδότες στο σύνολό τους επέδειξαν καλή διάθεση ως προς το πρόβλημα της κρίσης, στην οποία βρίσκεται η χώρα, υπέστησαν το πάγωμα των αυξήσεων των ήδη κοστολογημένων συγγραμμάτων για πέμπτη χρονιά, απορρόφησαν τις αυξήσεις του ΦΠΑ, επωμίστηκαν τις αυξήσεις των πρώτων υλών και της παροχής των υπηρεσιών, καθώς και το πρόσθετο κόστος των διανομών μέσω Ευδόξου, περίπου 10%. Παρ’ όλ’ αυτά η Υπουργική Απόφαση δεν έχει υπογραφεί ακόμη με συνέπεια τα ακοστολόγητα βιβλία να είναι σήμερα 2.500 περίπου”, ανέφεραν τότε σε μία κραυγή απόγνωσης οι εκδότες και σημείωναν ότι “δεν πρέπει να εκληφθεί ως απεργιακή κινητοποίηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκδοτών. Κάτι τέτοιο δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος του κλάδου. Είναι πολιτισμένος τρόπος κοινοποίησης των προβλημάτων μας και ευγενική αντίδραση σε όσα μας καταλογίζονται”.
Δυστυχώς, η ιστορία επαναλαμβάνεται και μένει να αποδειχτεί ποια θα είναι αυτή τη φορά τα υπουργικά αντανακλαστικά, προκειμένου να αποφευχθεί η όποια δυσάρεστη “έκπληξη” στους πάνω από 75.000 φοιτητές.
Πηγή: News247.gr
Χωρίς συγγράμματα μένουν οι φοιτητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ added by Press Room on
View all posts by Press Room →