Χοιρινός λαιμός braisé με πορτοκάλι και πατάτες confit σε αρωματικό ελαιόλαδο από τον Σεφ Βασίλη Καρανικόλα.

Χρόνος Εκτέλεσης: 200 λεπτά – 4-6 Μερίδες

ΥΛΙΚΑ

  • 1200 γρ. Χοιρινό λαιμό κομμένο σε μέτριους κύβους αφαιρώντας το περιττό λίπος
  • 4 λευκά κρεμμύδια Ζακύνθου κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 5 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε χοντρές ροδέλες
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. καυτερή μουστάρδα
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • 1 κ.γ. κάρυ
  • 1 κ.γ. φρέσκια ρίγανη
  • 6 πορτοκάλια κομμένα σε χοντρές φέτες αφαιρώντας τα κουκούτσια
  • 1200 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
    Για την γαρνιτούρα:
  • 6 μέτριες φρέσκες πατάτες
  • 6 μέτριες φρέσκες πατάτες
  • 1 ματσάκι δεντρολίβανο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Θαλασσινό αλάτι
  • 500 γρ. ελαιόλαδο

ΟΔΗΓΙΕΣ

  1. Σε μια μικρή πλασωτέ κατσαρόλα τοποθετούμε τις πατάτες μας καλά πλυμμένες με την φλούδα τους.
  2. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα αφού έχουμε προσθέσει  500 γρ. ελαιόλαδο, μια πρέζα θαλασσινό αλάτι ,1 φύλλο δάφνης, 1 ματσάκι δεντρολίβανο και  2 σπασμένες σκελίδες σκόρδο.
  3. Και αφήνουμε στην άκρη.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 150 βαθμούς.
  5. Αλατίζουμε το χοιρινό λαιμό και σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο το σοτάρουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει και από τις 2 πλευρές.
  6. Στη συνέχεια το μεταφέρουμε σε μια γάστρα με όλα του τα υλικά ανακατεύοντας πολύ καλά εκτός τις φέτες πορτοκάλι τις οποίες τοποθετούμε από πάνω του πριν καπακώσουμε.
  7. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 3 ώρες.
  8. 1 μισή ώρα πριν βγάλετε το κρέας από το φούρνο προσθέστε και τη κατσαρόλα με τις πατάτες στο φούρνο και ψήστε για 1 μισή ακόμη ώρα.
  9. Αφαιρούμε τις πατάτες από το αρωματικό λάδι.
  10. Τέλος σερβίρουμε τοποθετώντας στο πιάτο μας το χοιρινό με τα καραμελωμένα πορτοκάλια λίγη από την σάλτσα του μαζί με μια πατάτα που σπάμε ελαφρώς με ένα πιρούνι πασπαλίζοντας την με θαλασσινό αλάτι.

Καλή σας όρεξη!

Λίγα λόγια για τον chef

Ο Βασίλης Καρανικόλας γεννήθηκε στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς στις 11 Ιουλίου 1983. Μεγάλωσε στο Άργος Ορεστικό και τελειώνοντας το Λύκειο, το 2001, σπούδασε στην Αθήνα Chef  στην σχολή Μαγειρικής Le Monde από το 2002 μέχρι το 2006.

Η πρώτη επαγγελματική επαφή του με το χώρο της εστίασης ήταν κατά τη διάρκεια των σπουδών του, όταν ξεκίνησε να εργάζεται σε εστιατόρια, αρχικά για να συμπληρώνει το εισόδημά του αλλά ουσιαστικά για να ασκεί το αγαπημένο του χόμπι, τη μαγειρική. Σήμερα δηλώνει ότι είναι πολύ χαρούμενος που κατάφερε να κάνει το χόμπι του επάγγελμα.

Δηλώνει λάτρης της ελληνικής κουζίνας, έχει πάθος με το καλό φαγητό πράγμα που τον κρατάει μόνιμα σε εγρήγορση να δοκιμάζει καθημερινά καινούργια πράγματα, ιδιαίτερες γεύσεις και να εξελίσσεται στην ελληνική Κουζίνα.  Καθημερινό του μέλημα είναι να βρίσκει καλές  ελληνικές πρώτες ύλες και να τις χρησιμοποιεί έτσι ώστε να τις αναδεικνύει. Έχει εργαστεί σε  πολλά εστιατόρια γνωστά και μη της Αθήνας και της επαρχίας, σήμερα ζει και εργάζεται στο ακριτικό νησί της Σύμης. Η ζωή εκεί είναι διαφορετική όπως λέει…

 

(Συνταγή jonakos.gr)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.