Όσοι αγαπούν τα βιντεοπαιχνίδια δράσης δεν εξασκούν μόνο τον εγκέφαλό τους, αλλά επίσης τον εξασθενούν, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Molecular Psychiatry.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ψυχολογίας Γρεγκ Γουέστ του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ και την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής Βερονίκ Μπομπό του Πανεπιστημίου Μακ Γκιλ, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που παίζουν συχνά βιντεοπαιχνίδια δράσης έχουν μικρότερη φαιά ουσία στον ιππόκαμπο, μια ζωτική περιοχή του εγκεφάλου για τη μνήμη και για τον προσανατολισμό στο χώρο.
Όσο μικραίνει ο ιππόκαμπος, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος ενός ανθρώπου να εκδηλώσει παθήσεις, όπως η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια και η νόσος Αλτσχάιμερ.
Οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 100 ανθρώπους ενώ εκείνοι έπαιζαν διάφορα βιντεοπαιχνίδια δράσης, όπως Call of Duty, Killzone, Borderlands 2 και Summer Mario, επί συνολικά 90 ώρες.
Στη συνέχεια, έγινε πλήρης αξιολόγηση του εγκεφάλου των συμμετεχόντων με νευρο-απεικόνιση και διαπιστώθηκε ότι όλα τα βιντεοπαιχνίδια δεν είχαν την ίδια επίπτωση στον εγκέφαλο, παρόλο που οι χρήστες έπαιζαν τις ίδιες ώρες.
Τα παιχνίδια δράσης οδηγούσαν σε ατροφία του ιπποκάμπου του εγκεφάλου, ενώ αντίθετα τα παιχνίδια άλλου είδους οδηγούσαν σε αύξηση της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου στην ίδια περιοχή.
Η μελέτη δημιουργεί νέα δεδομένα και οι ερευνητές εξηγούν ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση η σύσταση της ενασχόλησης με βιντεοπαιχνίδια για την τόνωση των εγκεφαλικών λειτουργιών, και ειδικά όταν πρόκειται για ασθενείς με συνδυασμό νόσου Πάρκινσον και άνοιας, νόσο Αλτσχάιμερ, κατάθλιψη, σχιζοφρένεια και μετατραυματικό σύνδρομο.
Πηγή: tanea.gr